Milyen bort iszol majd a Szigeten? Megkóstoltuk!

A Borháló már tavaly is az élre ugrott, ha a Szigetelő borokról volt szó. Bizony amit a Soundon, a Volton vagy a Szigeten kortyolsz bor formájában, az mi most bekóstoltuk.

Kobuciban a BorHáló

Jó hangulat, lazaság, koktélok a sajtótájékoztatón, a pogácsa viszonylag gyorsan elfogyott, a kedélyek pedig egyre jobbak lettek. Kathona Krisztián a Borháló beszerzési igazgatójának a szakvéleményére kellett reagálnunk Kántor Endre újságíróval együtt. Szóval már pár nappal a tájékoztató előtt lekóstoltuk a Kristinus Borbirtok nyolc borát.

 

Most a Kristinus Borbirtokkal szeretnének tarolni

Elek Márton, a Borháló marketing és stratégia felelőse is szólt néhány szót, vázolva a múltat, jelent és jövőt. Most szeretnék a tavalyi sikert, azt a jó 30%-os borfogyasztási növekedést még tovább fokozni. Jó bulit jó borral, ez a jelszó és valóban a Kristinus nyolc bora megfelel az elvárásoknak. Idén másodszor lett a Borháló a Sziget fesztiválok borfelelőse, de most három évre övék ez a páratlan lehetőség.

Garamvölgyi Krisztián (Kikimix)
Garamvölgyi Krisztián (Kikimix)

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Kikimix fröccskoktéljait Garamvölgyi Krisztián mixelte

Már a kóstolás előtt, amikor a kiválasztott nyolcat megismertük, nekiálltunk hörpinteni Garamvölgyi Krisztián koktéljait. Egyik különlegessége a Hungria volt, mely vörösbor alapú gyümölcsös koktél. De Krisztián a Kikimixtől, bármit kikevert, uborkásat, fanyar mentásat. Krisztiánról csak címszavakban: Likőrnagykövet, Mester Bartender, Magyar Bajnok, IBS egyéni bajnok, Világrekorder…

 

Akkor a borok, amelyek a Borháló és a Kristinus Borbirtokkal együttműködésben a Sziget fesztiválokon kortyolhatóak lesznek:

 

Kristinus Sziget Fehér 2015
Bulibor, jóivású, citrusorgia. Mi kell még, hogy egy buliban még több bor fogyjon? Még több jó bor, és a Sziget fehér a citrusosságával (grépfruit az élen) ingerel a további poharazásra. Sok a por a Szigeten? Küldd le egy jó Sziget Fehér fröccsel, őszinte bor, nem kell gondolkozni rajta. Inni kell, ezzel teljesen egyetértünk Kathona Krisztián véleményével, legfeljebb csak annyit fűznénk hozzá, hogy Irsai Olivér is képes mosolyogni, illetve a Sauvignon blanc is lehet egy jó adag bodzavirág…

Kristinus Sziget Rozé 2016
Epres, málnás habos babos, nagyon könnyed és nagyon friss. Rozénak való igazán az alapanyag, amelyben tényleg jó savak vannak, hosszú citrusossággal operál, ami szinte predesztinálja a fröccsösítésre! Ez is Buli Báró! Tegyük fel a csapra, aztán csapassuk! Valóban nem egy tuttifruttis mesterkélt álomban vagyunk, hanem inkább a gyümölcsök felé mozdulunk el.

Figyelem
Figyelem

Kristinus Sziget Vörös 2015
Nem túl hálás feladat, ha az embernek olyasmire kell reflektálnia, amit tulajdonképpen ő is ugyanúgy írt volna le. Szóval, jó volt a szüret 2015-ben, és a bor valóban nyári vörös. Mert bizony nehéz dolog az izzadós nyárban a rozé és fehér dömpingben egy-egy jól iható vörösre találni. A Sziget Vörös simán legurul az emberek torkán, gömbölyű történet, nem lóg ki semmi. Puha és megölel, bársony, de nyáron is hordhatod…

Kristinus Birtok Fehér 2015
Simogasson meg Téged az egész balatonboglári borvidék! És izguljunk együtt, de igazán nincs miért, hiszen nem az izgalom jellemzi ezt a bort. Sok dolgot raktak egybe, így cikázik az ízpaletta. Magyarán, ezen már picit meg kell állni. Tegyük az egészet egy halételhez, vagy fröccsözzünk a nyárba? Négy bor, amiből kettő illatos fajta, kicsit kardoznak még egymással. A végeredmény azért tetszetős, úgyhogy illik a sorba, menjünk vele is szigetelni.

Kristinus Chardonnay 2015
Trópusi hőség jön ebből a borból, ananász és maracuja és krémesség. Na, ez a bársonyos fehér bekezdéshez illik. Aranyló naplemente és némi sárgabarack és mégis friss. Nemzetközi fajta, ezt bárki ki tudja mondani a Szigeten, nem törik bele a nyelve, sőt kér még egy pohárral. Néha a pohár mellett jó csendben maradni, főleg ha közben hangos a buli zene…

Aszupernyolcas
Aszupernyolcas

Kristinus Fehér Cuveé 2015
Bizony itt a hármas körből, vagyis az irsai olivérből, sárgamuskotályból és chardonnay-ból tevődik össze a borunk. Az irsai olivér a címkén is kiemelkedik, jóval nagyobb betűvel szerepel. Ez benne van a borban is, hiszen az irsai olivér illatos szőlővirágos világa viszi előre ezt a házasítást, a chardonnay megtámasztja kicsit testtel és a sárgamuskotály még árnyalja az illatokat és a savakat. Felhasználóbarát a bor és balatoni hangulatunk volt eddig is, hiszen végig a Dél-Balatonnál járunk.

Kristinus Rozé Cuveé 2016
Zweigelt, merlot és kékfrankos? Vagy ne menjünk ilyen mélyre a tartalomban? Igazán érett volt az alapanyag, beérett a szőlő. A bor színén is látszik ez, nem az a halovány lazacos, hanem ott a szín, látod mit iszol, egy vidám rozét. Dzsemes ízek, cseresznyés, meggyes kertben járunk. Kedves bor és arányosan puhábbak itt a savak. Ha szomjunkat szeretnénk oltani vele, javasoljuk, hogy bubizzuk meg bátran, vagyis elő a szódát!

Kristinus Birtok Vörös 2015
A sorozat kiemelkedő tagja, de becsületére válik, hogy ő sem akar túlzottan elkápráztatni. Hanem egyszerűen egy jó könnyű vöröst kapunk a poharunkba, mely játékosan fűszeres, ravaszul gyümölcsös és kellemesen bársonyos. Összeszedett és nagyon csúszik, kapaszkodj bele a buliban az üvegbe, mert bizony, hamar kiürül a palack. Merlot, cabernet franc, zweigelt és kékfrankos teljesen együtt vannak ebben a négyesben. Senkit ne nevezzünk ki kormányosnak, üljünk le a hajóban és gyönyörködjünk a tájban. A végén úgyis a Szigetre kerülünk és ezzel a borral estefelé puhább lesz a szívünk…

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Nádas Szilárd, a Kristinus borásza
Nádas Szilárd, a Kristinus borásza