Rozéban fürdött a Mozi!

A Rozé BorMozi különösen jól szerepelt az eddigi rendezvényeink sorában. Nem volt ez másképp idén sem a harmadik alkalommal. Most az Annie Hall adott keretet a borválogatásnak…

 

Végy jó borokat és jó filmet is hozzá

A siker receptje ilyen egyszerű volna? Azért nem teljesen, szükség van hozzá az aktív nézőre, aki már ki van szomjazva a bor- és vizuális kultúrára. Woody Allen most 40 éves alkotása, az Annie Hall örökérvényű párkapcsolati szituációkat vonultat fel neuralgikus, komikus mintákban. A közönség hálás a jó párosításokért, a szépen felépített borsor a mozi kibontakozó történetével együtt működik. A rozé különösen népszerű (főleg nyáron) és könnyebben értelmezhető műfaj a borok világában. Természetesen igyekeztünk minél szélesebb spektrumát felvillantani a rozékultúrának, sőt kirándulást tettünk a siller és az azontúli rétegekbe.

IMG_20170525_221753

Tízet találtunk, tíz tételes sorozat

Nyilvánvaló, hogy kell egy ív, kell egy koncepció minden magára valamit is adó borkóstoláson. “Nem ígérhetek mást csak rozét, erőfeszítést, verítéket és könnyeket” – csavartuk meg Churchill örökérvényű mondatát. A belépő, a kezdő bor, a nyitás mindig fontos, nem is bízhattuk másra a feloldódást, mint a buborékokra. Menjünk is végig mind a tízen, éljük át újra a rozéfürdőt együtt.

 

Teleki Villányi 2,5 bar 2016-es gyöngyöző rozé

Pont két és fél bar a nyomás és szépen oszlanak el a buborékok. Ugyanis nem mindegy, hogy egy habzó vagy gyöngyöző borba, hogy teszik bele azt a CO2-t. Előfordult, hogy kitöltés után, az egyik teremből a másikba érve már nem is éreztük, huss(!!!) kiszálltak a buborékok. Természetesen a villányi anyagunk nem ilyen, jól beérett alapanyag, leheletnyi cseresség is van benne és ribizli, málna viszik az ízvonalat. Egyesen még habzóba is tesznek szódát, mi erre azt mondjuk: Miért is ne? Nyárra termett, vedd ki a szabidat és már délelőtt bonts belőle!

 

Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok 2016 Miss Rozé

A kis csókos, most a Podmaniczky Miss Rozé egy igazán kellemes tétel lett. Olyan, amit elvárunk egy jó rozétól, áradjon az illat meg az íz, de ne essünk bele a tutti-frutttis kádba. A Podmaniczky család fémjelezte Miss Rozé ebben az évjáratban különlegesen arányos epres, málnás frissességgel varázsol el. Minden porcikájában üdítő, a rozék iskolapéldája, Cabernet Sauvignon és Pinot Noir fele-fele arányban alkotja.

IMG_20170525_184859

Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2016 Kékfrankos Rozé

Gálné Dignisz Éva kedvence ez a rozé és itt baráti körben elmondjuk, hogy csak a formabeállítás, vagy a borsor lehetett a gond Franciaországban, ahonnan most érem nélkül távoztak a Gál borok. Márpedig hosszú évek óta mindig hoznak magukkal néhány fényesebb medált. Tehát most van ennek a rozénak a csúcsformája, egy igazi meggyorkán, szamócafelhővel csap le az emberre, szinte tapintható savakkal.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Bajnóczy Pince Szemenszedett 2016 Rozé

Ez a pincészet mindig is ügyelt a természetességre, sőt még ezen túl is mennek, és nem térnénk ki részletesebben az angyali jelekre a pincében. Ezt a szőlőt is becsülettel, saját kézzel művelték és dolgozták fel. Aztán jött a hűtött irányított erjesztés, amiben elnyerte végső formáját a borunk. Balatoni kékfrankos rozé és abból is az északi part ásványossága is megjelenik, úgyhogy ez nem harsány bor, hanem szép lassan építkezik, figyelni kell rá. A savak ott vannak, ahol kell, úgyhogy szerettük.

 

Koch Borászat 2016 Néró Rozé

Koch Csaba bevallása szerint kicsit érettebben szedték le a szőlőt, mint ahogy a rozétechnológia igényelte volna. Viszont ez pont az előnyére vált, mivel kirobbanóan gyümölcsös zamatú. Rózsás illatú, testesebb, és aki a sápadt, elegáns vonalat szereti, annak lehet, hogy túl sok ez a bor. – ezt írtuk tavaly novemberben és idén Idén 14. alkalommal rendezték meg a Mondial du Rosét, a rozé borok világversenyét Cannes-ban, ahol a magyarok közül aranyéremre kizárólag Koch Csaba 2016-os Néró rozéját méltatták.

 

Nagygombos Gróf Grassalkovich Gamay Noir 2016 Rozé

Jó is lehet, ha egy pincészetnek több képviselője is van. Már tavaly szerettük volna bevenni az eseménybe ezt a különleges tételt, idén sikerült. Ittatok már bogyólét? És Beaujolais nouveau-t? Bizony a francia borvidék újbora és ez a rozé egyaránt gamay szőlőből készül és a bormozin kóstolt tétel le sem tagadhatná ezt. Bizony ott a vörös bogyós ízek és illatok mellett a banán. Jön belőle az a fickós félérett banán, nagyon egyedi és mellé mindene rendben van savak, test, intenzitás.

2,5 bar
2,5 bar

Kamocsay Ákos Hilltop Prémium Pinot Noir 2016 Rozé

Igazi prémium, és gömbölyű elegancia, ahogy azt a prémium sorozat tagjaitól megszokhattuk. Masszív a textúra, de mégis légies, szóval van benne anyag, de nem lesz nehézkes a pohárban. Kicsi rózsa, sok érett földieper és elég hosszú a rozéságához mérten.

 

Lukácsy Pince Kékfrankos 2015 Rozé

Bemegyünk a boltba és látjuk, hogy akciós a tavalyelőtti vagy még régebbi rozé. Ne dőljünk be, ez bizony olcsó húsnak híg a leve körbe tartozás. Ám mindig van kivétel, amikor erős az anyag van benne kis hordó és rögtön bírja az időt a rozénk. Így történt ez a monori Lukácsy Pincénél is. Gyönyörűen palackérett anyag, persze ne is várjunk tőle gyümölcsorgiát, de még szépen mutatja magát, érett eper, légies málnás meggy.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Fabro Pincészet Kékfrankos 2016 Siller

Paks a mi erős várunk! Nemhiába, ez a pincészet a legjobb helyi sillerkészítő, ezt már többször is bebizonyította. Cikkünk a Fabro-győzelemről és a Sillerek helyzetéről:  ideklikkelve… Kirobbanó meggyes illat és ízvilág és erdei gyümölcs bomba. Nekünk jó a savkészlete is, tisztán vagy szódával Fabro meghozza a nyarat és rengeteg magyaros étellel is párosítható.

Szemen szedett!
Szemen szedett!

Lukácsy Pince Claret bor 2016

claret (főnév) bordeaux-i vörös bor. Visszatértük barátságos Lukácsy Pincébe, ahol odafigyelnek a szőlőre és a Strázsahegy hullámzó dombjai között ezernyi élmény vár, ez a Monori pincefalu szlogenje is, egyszer nézz el ide! Ez már majdnem vörösbor, de annyira mégsem az. Megtaláltuk azt a tartományt, ami a siller és a vörösbor között van. Nagyon jóivású, nyári vörös, még anti-vörösbor ivóknak is nagy biztonsággal be fog jönni.  Kékfrankos és cabernet sauvignon alkotja, még egy pohárral ebből a ravasz borból!

 

Néró a császár!

Két borászat képviselője is megjelent bemutatni borait. Lindmayer György a Csányi Pincészettől és Koch Pálma a Koch Borászattól. Tízet találtunk, tíz jó bort és a végső szavazásban döntött az íz és a személyes jelenlét varázsa, mivel a Koch Borászat Néró rozéja nyerte el a közönség nagyobbik felének a szívét…

 

Legyen boldogság is a végén…

Igazán szép sorozatot tudtunk le, Woody Allen is körbejárta a szerelem problematikáját: „Valahogy így gondolkozom én is a szerelemről, teljesen irracionális, őrült, abszurd dolognak tartom, de elmondhatatlanul vágyom utána.”  Nincs igazán megoldás, a vívódás örök, most tegyünk szódát a rozéba? Vagy kicsit később? Egyedi humorral operál a film, a sebessége sem tetszik mindenkinek. Néha meg-megáll, főhősünk kilép a jelenetből és magyaráz, és fél, szorong. De, ez az élete, tulajdonképpen egy halálig tartó betegség. Szódával elmegy? Magának a rendezőnek sem tetszett a filmje, ő mást akart a vászonra vinni, ám a végén így sikerült. Kultikus film lett, Oscar díjjal, amit még a közönség szívesen látott volna folytatásban is. Woody-nak ellenérzései támadtak, számára a folytatások, mind a pénzcsinálásról szólnak, neki ennyit nem ér az egész. Ezért mindenkinek magában kell folytatnia a filmet, és a saját történetét elmesélni a belső vetítővásznán. Gyógyítsuk meg magunkat belülről, a filmek lélekgyógyító hatásával… Igyekezzünk kérem, hogy aztán valódi katartikus és egyben happy end-es befejezés legyen!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

És ne feledjétek! Itt a nyár, jön a Bubi BorMozi! Extra különkiadás! részletek: klikk!

Tehát a június 29-i Bubi BorMozi facebook esemény elérhetősége: klikk! 

Az igazán boldog nyertesek! Mert a BorMozi végén mindig kisorsolunk némi bort!