Bujdosó Pincészet – Teljes vitorlával az Ünnepek felé!

Most, amikor zimankós időben nemsokára elérjük az évvégi beteljesüléseket, a Karácsony, Szilveszter itt már van előttünk. Ilyenkor jó visszagondolni például a Bujdosóékkal töltött kortyokra a Balatonon…

 

Dél-Balaton, Te csodás!

Jó lenne, ha béke és egyetértés honolna Észak és Dél között a Balatonnál is. Nem annyira mély árok ez köztük, éppen csak meg lehet tölteni vele egy Balatont. Nekünk, nyaralóknak, borturistáknak, odatévedőknek, mind a két rész fontos, az egészet így adják ki. Szeretjük a kerek történeteket, mint például az egyre aktívabb Déli-partot. A napfény és a pezsgés leginkább a tóparton élvezhető ki a legjobban.

Bujdosó Ferenc
Bujdosó Ferenc

Vitorlásokon az élet…

A Balaton vize tükröződik a parti ültetvényekre és beljebb a szárazföldön is uralja a mikroklímát. Nincs még egy pincészet, ahol ennyire szervesen kapcsolódnának a mindennapok a vitorlázáshoz.

Feripapa a 70-es években szerezte meg a vitorlás hajóvezetői engedélyét, számtalanszor körbetúrázta a Balatont az akkori „belkeres” flotta valamelyik vitorlásával. A családban azóta is folyamatos a vitorlázás szeretete.Bujdoso.com

A Bujdosó Szőlőbirtok és pincészetről szól a történet, ahol Feripapa a mai napig gondozza a szőlőt. Idén három Bujdosó is ott versenyzett a Pannónia vitorláson: Ferenccel, Zsigmonddal és Mátyással a 24. lett a hajó a teljes mezőnyben. A R1 – 70-es cirkáló osztályban viszont a negyedik helyet csípték meg. Idén nyáron abban a szerencsében részesültünk, hogy belekóstolhattunk a vitorlázás örömeibe a Pannónián a Bujdosó-testvérekkel.

ZÖLD
ZÖLD

Bor és vitorla

Hol van még egy olyan pincészet, ahol szinte minden palackon visszaköszön a vízen suhanó élet? Kapitány, Katamarán, Sirocco, Nemere, Cirkáló, Iránytű, Mentőöv, Tramontana, Torony, Csomó, Horgony – ezek mind-mind Bujdosó bornevek. Amennyiben a bor neve nem közvetlen utalás a vitorlázásra, akkor címkén biztos, hogy vannak arra utaló motívumok. Igen, ez egy olyan hiteles történet, amely teljesen összeforr a pincészettel és harmonikusan jelenik meg.

A látogatásunkon készült többi képet itt tekintheted meg!

A Pannónia fedélzetén

Bujdosó Ferenc kifejtette a vízen, hogy milyen fontos számára az, hogy minél több időt töltsön vitorlázva. Élete a bor és a vitorlázás, sokszor a vízen lenyugodva jutnak eszébe a borral kapcsolatos legjobb gondolatok. Most mi is kipróbálhattuk, hogy milyen jól áll a napfény és a szél a buborékoknak. Elsőként a poharunkba egy kis ZÖLDet kaptunk. A 2015-ös évjáratban is csupa illatos fajtákból álló gyöngyözőbor házasítás kiválóan teljesített a fedélzeten. Elegáns és friss, önmagában is, de akár, és ez nem szentségtörés, de még a buborékokba is lehet buborékot ereszteni. Vagyis némi fröccsösített változatban is megállja a helyét.

A vízen együtt él az ember a természettel, akár a szőlőben. Jön a szél és dönteni kell, érezni kell, hogy mi legyen a következő lépés. Csak a legnagyobb harmóniában juthat igazán előre az ember a vízen, ez a versenyekre többszörösen igaz.

Tramontana
Tramontana

Most már éppen a befagyás kezdetén van a Balaton, a partoknál már megindult a jegesedés és a hajók is a szárazon várják a tavaszt. Ilyenkor jó visszagondolni, hogy milyen kellemes volt a Katamarán rozéba kortyolni. Amely a két Cabernet házasításából készült, és áradó pirosbogyós gyümölcsösségével oltotta a szomjat.

Amikor az aranyhíd leereszkedik a vízre (megy le a nap), akkor néhány korty Tramontana (2015) késői szüret teszi még édesebbé a perceket. A Csirip-tetőről szüretelt tramini, édes rózsás zamata, némi licsi befőttel, harmonikus savakkal.  Ennyit röviden a fantasztikus vitorlázásról a Pannonián, amelyet Bujdosó Ferenc és Zsigmond vezetésével élhettünk át. Most ha kibontok egy palack Bujdosó bort, akkor a nyár, a Balaton, a vitorlázás ízét érzem újra. Nem mindegy, hogy a borfogyasztás milyen helyszínen történik, ebből is látszik…

 

Teljes vitorlával előre az Ünnepekre!

Megállunk az esztendő végén, terített asztalhoz ülünk és együtt a család. Az ünnepeket végig kísérjük italokkal, a hagyományos karácsonyi ételek, a halászlé, a töltöttkáposzta, a bejgli mellé kortyolhatunk borokat. A Bujdosó Pincészet teljes repertoárja a könnyű és frisstől egészen a dűlőszelektált nagyágyúkig alkalmas, hogy örömet okozzon és kiszolgálja igényeinket. Most a pincészetnél érdemes benézni a webshop kínálatába, ahol különböző akciókkal készülnek az ünnepekre.

vörös
vörös

 

Kategória Bor