Megjelent Szepsy István és Lőrincz György közös alkotása az ARS SACRA borcsomag

Tokaj és Eger közössége, Szepsy István és Lőrincz György egy közös borcsomaggal jelent meg Karácsonyra. Ám nem csak ez volt az apropója a sajtóreggelinek a St. Andrea Wine & Gourmet Barban.

 

Az igazán komplex sajtóreggeli

Ha már valahol megjelenik Szepsy István vagy Lőrincz György, akkor biztos magvas gondolatokra számíthatunk. December 8-án viszont a bolygók együttállása valósult meg, mindkét borász a körünkben volt. Mi volt? A közös az „Ars Sacra borcsomaguk” debütált a szakmai sajtó résztvevői előtt. Benkei Ildikó rádiós műsorvezető Lőrincz Györgyről írt könyvébe is belelapozhattunk. A kerekasztal beszélgetést a könyvszerző és a két borász között Tallián Hédi rádiós műsorvezető, az aznap bemutatott Szepsy Istvánról készült dokumentumfilm (itt már írtunk róla) egyik készítője moderálta. Az eseményen pezsgős sajtóreggelivel várták vendégeket – és a bemutatott borok kóstolójával indították el az ünnepi szezont. Élmény- és gondolatdús esemény volt a rendezvény, soha rosszabb ünnepi útravalót.

szepsy

A szeretet, mint tőke – A Film

Tallián Hédi, aki Szepsy Istvánnal régóta együtt dolgozik, szinte a krónikása, mesélt a film készítésének kulisszatitkairól. A film alapgondolata az volt, hogy a borászt végig követik egy teljes tenyészidőszakon át a borvidéken. Időközben volt, aki kihátrált a film mögül, de Tóth Gábor, aki operatőrből társrendezővé is vált, nemszűnő lelkesedéssel forgatott. Tóth Gábor felesége nem tudta, hogy ura hová és mit jár forgatni, de észrevette, hogy olyan feltöltődéssel jár a munka, hogy ő is azt kérte, hogy ne hagyja abba.

20 órányi nyersanyag gyűlt össze, és bár a gondolatok többórás filmet is kitöltöttek volna, 50 perces esszenciára kellett redukálni az anyagot.

Szepsy István elmondta, hogy Hédi is spirituális beavatási folyamaton ment keresztül a forgatás alatt. Már nem egyhelyben forog a lemez, a hit nem statikus dolog, hanem egy folyamatos fejlődés. Hédinek a közös munka folyamán olyan katartikus élményei voltak, hogy megkönnyezte a vágószobában a megjelenő gondolatokat. Egy időn kívüli minőség jelent meg számára. Csak a szeretet erőterében lehet igazán alkotni. Szepsy István a filmről szóló gondolatkört azzal zárta, hogy az életet úgy szeretné megélni, hogy olyan állandó meditációban lenne, amelyhez nem szükséges elvonulnia. Ez a legmélyebb harmónia szintje, teljes tudatossággal megélve.

dsc_2030_20161208171629705Az Istenszülőnek ajánlva – A Könyv

Benkei Ildikó könyve, amely Lőrincz Györgyről készült mélyen átitatott a vallással, hittel. Nem véletlenül, hiszen a „miért?hiszek” sorozatból való (Kairosz Kiadó). Benkei Ildikó a Kossuth Rádió szerkesztője, riportere is egyben. Ildikó megtapasztalta, hogy a borászok egyénisége valóban átsugárzik a boraikba. Az igazi borászok beszélnek a szőlőtőkéikhez, megszólítják őket és ebben az alázat is megmutatkozik, ami a Teremtő felé irányul. Lőrincz Györggyel nemrég készült el a könyvük, de előtte Szepsy Istvánnal is íródott egy hasonló kiadvány. Az Istenszülőnek ajánlva, a Lőrincz Györggyel készült beszélgetés könyve útravaló gondolatokkal van tele. A borászokkal készült beszélgetések mélysége a Böjte Csabával, a ferences rendi szerzetessel, A fénygyújtogató címen megjelent kiadvány lelkiségével mérhető. A tőke is tudja milyen rezsim van, a gondolat teremtő ereje megváltoztatja a tőke viselkedését is. Például a szocializmusban a szőlőtőkéknek a mennyiséget sugallták, hiszen a minőségre nem volt szükségük.  A könyv egyik oldalán György a nagy bort úgy határozza meg: „Terroir+szeretet=nagy bor”. Borászunk szeretne a szeretetben tökéletes lenni, ez már a szentek állapota. Szokott félni, olyankor nem tökéletes a szeretetben. Lőrincz György, aki már látta a Szepsy portréfilmet, elmondta, hogy az egész film egy tanítás az elejétől a végéig. Jó lenne, ha minél több ilyen kiemelkedő egyéniség létezne a magyar borkultúrában.

 

„Úgy szőni a gyolcsot, hogy a szálat a szívedből húzod…”

Az életet csak a fenti gondolat legszorosabb betartásával lehet igazán megélni. A szeretet segít minket, hogy átlépjük a határainkat, hogy fejlődni tudjunk. Szepsy István osztotta meg velünk ezeket a gondolatait. Ezek után már csak a kóstolás hiányzott, a lazacos, pástétomos, pezsgős reggelin a beszélgetés közben mindenki túljutott, hiába nehéz élet ez…

dsc_2029_20161208171101457

Az ARS SACRA: Szepsy István és Lőrincz György közös alkotása

A limitált darabszámú borcsomag Szepsy István és Dr. Lőrincz György egy-egy különleges borával Karácsonyra. Összesen 200 darab készült belőle a földön! A díszes doboz két különleges minőségű palackbort tartalmaz tokaji szamorodnit és egy palack egri bikavért. Jelentése: ARS SACRA azaz Szent Művészet

A két bor: St. Andrea Pincészet, Nagy-Eged-Hegy Bikavér, száraz, 2011 egy igazán különleges bikavér. A bikavérek legnemesebbike, erőteljes, elegáns, komplex. Olyan bikavér, amely már szinte nincs, és tényleg, sajnos ebből a tételből már csak ebben a csomagban vásárolhat az ember. Illata, zamata olyan sok rétegből áll össze, amelyek folyamatosan nyílnak. Egyszerre ásványos és gyümölcsös, fémes, foszforos puskaporos, málnás, szamócás illatkavalkád. Zamatban is nehézsúlyú, egész ajkat betöltő sűrű anyag, ünnepi tétel.

Szepsy Pincészet, Tokaji Szamorodni, édes, 2012 – ízig vérig Szepsy. Szintén elegáns és komplex, ásványos édesség. Jó textúrával, megfelelő savakkal, nekem még egy picit több is jöhetett volna belőle, de ez ízlésbeli kérdés, az egyensúly így is megvan. Aszalt sárgabarack, datolya, sósság, teltség, krémesség. Három szőlőből készült, sárgamuskotályból, hárslevelűből és furmintból. E három faja házasítása adja a szamorodni játékosságát, a finom mézességet, egy kis parfümöt, aszalt körtét, szép savakat. A botrytis és a töppedés is alakította a textúrát, amely masszív lett. Ünnepi bor ez is, asztalra vele!

Reméljük, hogy ez a csomag egy hosszú együttműködés kezdete, a két borász, a két borvidék közösségének lesz folytatása. Hiszen a nagy gondolatoknak, a nagy boroknak és gondolkodóknak találkozniuk kell.

Elérhető online a http://www.standrea.com/hu/borok/ oldalon vagy személyesen Budapesten a St. Andrea Wine & Gourmet Barban, illetve Egerszalókon a St. Andrea Borászatban.

dsc_2030_20161208150025143