Bemutatják a Szepsy-portréfilmet: A szeretet, mint tőke

Lehet-e nemesebb összekapcsolódása a bornak és mozgóképnek, mint az egyik legnagyobb magyar borászról forgatott portréfilmnek?

 

Díszbemutató az Uránia Nemzeti Filmszínházban

December 8-án ünnepélyes keretek között mutatják be a Szepsy Istvánról 6 éven keresztül forgatott portréfilmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A december 8-ai vetítést beszélgetés követi Szepsy Istvánnal és az alkotókkal. Majd 19.30-tól a váltott jegyek típusától függően a Mádi Kör borkóstolóra invitálja a vendégeket a mozi kávézójába. A felfokozott érdeklődést mutatja, hogy minden jegy elkelt a díszbemutatóra.

 

A lélek áradása

Végre elkészült ez a valóban hiánypótló alkotás, amely segítségével most már sokkal többen találkozhatnak a Mesterrel. Igen, a Mesterrel, Szepsy István, az a magyar borász, aki valóban megérdemli ezt a titulust. Nem a számtalan, díj és kitüntetés okán, hanem a valóban áradó, szinte tapintható jótékony kisugárzás miatt. Szepsy István több tucatnyi borászt indított el a pályán, csupán egy találkozással, olyan mély benyomást gyakorolva a feltörekvő generációkra. Ha lehetne, akkor a kisugárzását kellene lepalackozni és minden asztalra letenni, hogy jobbá váljon a világ. Persze ezek álmok, bár a Szepsy borokban, valamilyen formában ott van a Mester lenyomata.

Szepsy István
Szepsy István

A kép erejével

Szepsy Istvánnak nemcsak szakmai tudása, hanem lelki nagysága is annyira különleges, hogy az kamera után kiáltott, és tudtuk, őt a kép erejével is meg kell örökítenünk az utókor számára” – mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorán Tallián Hedvig, a film forgatókönyvírója.

Az alkotók a filmben kísérletet tesznek arra, hogy megmutassák az életében már legendává vált világklasszis tokaji borász portréját, aki nem csupán szakmai teljesítményével, de spirituális útkeresésével is példaként szolgálhat sokaknak. A film a főszereplőn kívül megszólít számos elismert kortársat, köztük barátokat és családtagokat is.

Bízunk benne, hogy ezt a nagy feladatot, a kép erejével megragadni a Mester kisugárzását, sikerült minél jobban teljesíteni. Ezúton is gratulálunk az alkotóknak a 6 éven át tartó munkához, melynek gyümölcsét előszőr láthatja a közönség Budapesten.

 

A SZERETET MINT TŐKE – SZEPSY ISTVÁN PORTRÉJA

Dokumentumfilm

Rendező: Tallián Hedvig és Tóth Gábor

Vezető-operatőr: Tóth Gábor

Forgatókönyv: Tallián Hedvig

Producer: Novák Lajos