Télűzés a nap szépével

Sikeres volt a télűzés a BorMozin A nap szépe Buñuel filmmel és jó borokkal

Télűzés és Buñuel 

A nap szépe (franciául: Belle de jour) 1967-ben bemutatott francia−olasz film, Catherine Deneuve-vel a főszerepben. A filmet Luis Buñuel rendezte, Joseph Kessel 1928-ban megírt azonos című novellája alapján.

Somlai PetNat 2021-es furmint

Nyulasi Gábriel István írása

Kezdjük Somló újhullámos arcával

Elsirattuk a VinoPiano-Borbár jó pár esztendőn át megszokott otthonosságát. Vajas Balázzsal tartjuk a kapcsolatot, sőt cikket is írtunk (katt ide!) az egész lecsengésről és a folytatásról. Vajas Balázs bora (exVinoPiano) A címkén Tibi bácsi, egy tapasztalt somlai arc, ez Vajas Balázs bora. Ez egy emlék a VinoPiano-Borbár tulajdonosától. A sok-sok BorMozi helyszínéről, emeljük poharunkat erre a szép Somlai PetNat 2021-es furmint fajtából, a somlóvásárhelyi oldalról, tehát a déli részről szüretelve. Szép savakkal, egyből lepalackoztuk, amikor a megfelelő cukormennyiséget elérte a bor. Ez nagyjából három nap volt, egy átfejtése volt erjedés közben. Küzdelmes volt a bontása a mostanában divatos szögbeveréssel (bele a koronazárba merőlegesen) bontottuk ki a palackokat és vártuk, hogy a gázkitörés(CO2) csillapodjon. Egy bő 5 perc kellett ahhoz, hogy a borok kitölthetőek legyenek. Energikus borocska, friss a pezsgés és benne a Somló ásványa, a citrusok, fehérvirágok, alma, körte, mindez szép savakkal. Lassan ráfordul a második esztendejére a bor, ám teljesen friss, a nyomás, a bubik, a somlóiság tartósítja. 

Kősziklás Pincészet #Neszmély 2021 (Neszmély)

A #Neszmély a legjobb közösségi bor

Ezek a Neszmélyiek eltalálták az arányokat és tökéletes középfajú bort alkottak. A #Neszmély egyszerűen mindenre (is) jó. Aranymetszés, Fibonacci sorozat, tészta mellé, vagy fröccsnek esetleg halakhoz, magában egy padon… Pont annyira összeszedett, hogy ne váljon túl komollyá. 

Mi emberek vágyjuk a harmóniát: „Az életbe belehazudunk Egy kis harmóniát.” (Ady Endre)

Beszéljünk a borászatról: “A Kősziklás borászatot 2008-ban két jó barát hozta létre Dunaszentmiklós székhellyel. A borászat elindításának elsődleges célja az volt, hogy a borvidék értékeit megismertessük borkedvelő környezetünkkel. Pincészetünkben – mely a közeli „Kősziklás” dűlőről kapta a nevét – döntően friss, üde, gyümölcsös fehér- illetve rozéborok készülnek.” Kősziklás Pincészet #Neszmély 2021 (Neszmély) Az összetétel: 50% királyleányka 20% olaszrizling 20% rizlingszilváni 10% irsai olivér. Orrban érettebb zöldalma, szőlő, lime, kovaköves, füstös és erőteljes ásványosság. Jó a savkészlet, ez a grapefruit vezette vonulat. Az illat és az íz igazán intenzív és hosszú. Nagyon feszes kis bor, a savgerinc tanítható és a korty ásványossága is kiemelkedő. Még mindig kiváló és idővel csak összeért jobban a bor, egységesebb, mint egy éve kóstolva. A kapcsolódó PODCAST: Katt ide! Beszélgetés Jánosi Csillával a #Neszmély projekt képviselőjével

Lovaskocsiról leszállva izzik a bosszúpornó

Már rögvest az elején felforrósodik a hangulat a filmben, hiszen a csengettyűs lovaskocsikázás végén Séverin úrhölgyet kikötik a bokrok közé és jól megkínozzák, a szolgákkal verik és egyéb módokon megalázzák. Hogy ez csupán mazochista álom lett volna csupán? Egy vágyteljesítő hagymázas ábránd? Nem tudjuk, csak sejtjük, mindenesetre az úrnő felkeresi a kuplerájt, hogy napközben ott dolgozzon. Ebből a nappali műszakból ered a neve: A Nap szépe…

Pajzos T Furmint 2020 (Tokaj)

T Furmint, mint télűző furmint…

Nemrég volt 30 éves a Pajzos Tokaj, hegyalja északi partjának ékköve. Az itt található terroir rengeteg lehetőséget rejt magában. Megbízhatóan és kiemelkedő minőségben készítenek alapboroktól a csúcsborokig tételeket. Laurent Comas volt 8 évig a birtokigazgató, a sikerszéria folytatója Kolozsváry-Kiss Árpád. A Pajzos Zrt. borait a bodrogolaszi Pajzos és a sárospataki Megyer dűlők prémium terméséből készítk. Pajzos T Furmint 2020 (Tokaj) Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Furmint, Hárslevelű – Már nem a roppanós frissességről szól a bor, három esztendő az három esztendő, a test még mindig sűrű szövésű, mélyebbek az aromák. Érettebb alma, citrusok, körte, barack. Az ásványosság most is határozott jelenléttel bír. Elegáns tétel, jóivású, egyre kerekebb történet.  A kapcsolódó PODCAST: Katt ide! Beszélgetés Laurent Comas -val az exbirtokigazgatóval

Szekszárdon születtem Rozét szerettem

Lajvér 2021 rozé (Szekszárd) Mély málnás, ribizlis érettség, némi joghurtossággal. Jó formában van még mindig, összeszedett illattal indít, melyben piros gyümölcsök keverednek a citrusokkal. A kortyot elegáns könnyedség és kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzik. Megjelenik a barack telt íze és egy kis cukorka is. Gyönyörűen tartja magát, akinek még van belőle, annak nem kell annyira sietnie a fogyasztással. Merjünk néha idősebb rozékat is fogyasztani, van amikor érdemes.  A Kapcsolódó PODCAST: Katt ide! Beszélgetés Vida Rebekával a Lajvér borászával

Hogyan készül? Merlot és Syrah szőlőfajtákból házasított prémium rosé. A kézi fürtválogatást és a kíméletes feldolgozást követően, irányítottan erjesztettük saválló acéltartályban, majd finomseprőn érleltük a borokat fajtánként külön 4 hónapig. Elegáns, gyümölcsös, vibráló rosé. Limitált tétel – 1500 palack

Természetesen Siller Badacsonyból

“Organikus művelésből származó minőségi borok a Badacsonyi borvidék vulkanikus lejtőiről, melyek mindegyikébe beleadtuk szívünket-lelkünket.Családi gazdaságunk több mint húsz éve foglalkozik certifikált organikus szőlő termesztéssel és természetes kézműves borok készítésével a Badacsonyi borvidéken.” Kispiros 2021 Siller Csobánci Bormanufaktúra (Badacsony) A terv az volt, hogy egy éjszakán át lesz a héján és másnap préselés. De nem igazán látszott, hogy a must elkezdett volna dolgozni, emlegette volna törkölykalapot. Kékfrankos 40%, Pinot Noir 40%, plusz 20% egyéb fajta. Hosszabban a héján lett tartva, két éjszakán keresztül, tehát nem egy éjszakán keresztül. Megállt az erjedése 11g cukornál, de a savak elviszik. Nem lehetett érezni a maradék cukrot tavaly, most egy kicsit jobban, de nem zavaró, tartja az egyensúlyt. Az illata még mindig masszívan buja, pirosbogyós kavalkád ribizli, eper, málna, meggy, leheletnyi csersavval. A kapcsolódó PODCAST: Katt ide! Beszélgetés Tóth Bálinttal a Csobánci Bormanufaktúra borászával

A Nap szépénél is kiderül, hogy a prostitúció a bűn melegágya

Háziasszonyunk odaadó kurva nappal, éjjel pedig frigid feleség.  Mennek a műszakok sorban és megjelenik Marcel, egy pökhendi, éhes szemű, kültelki, erőszakos jellemű fiatalember, aki csak magának akarja éjjel-nappalra. Nincs más hátra, mint kiiktatni a férjet, gondolja Marcel egyszerű, gyilkos logikával. 

Nekem Ő volt a Nap szépe!

“Kik vagyunk? Első generációs borászat. Két borásszal, közel 3,5 hektárnyi területtel. Honnan indultunk? – Elképzelések. – Álmok. – Merészség. – Véletlenek. De hisz tudjuk, hogy azok nincsenek. 2013-ban ezeket egy közös halmazba tettük. Hisz hiszünk abban, hogy az álmok valóra válnak.”  Vimavin Manufaktúra Pincészet

Vimavin Hipnózis 2019 (Mátra)

Etyekről és a Mátrából is szüretelnek. Már voltak BorMozin ugyanebből a dűlőből a Peres dűlőből. A bor hű volt a nevéhez: Vimavin Hipnózis 2019 (Mátra)– Fajta: Portugieser 100%(!!!), Termőhely: Gyöngyöspata – Peres dűlő, Szüret: október eleje, Technológia: oxidatív (többször töltött ászok hordó),  alk: 13,04 % (nem pontos adat) Az analitika többi részével nem is untatnánk a nagyközönséget, elég annyi, hogy van maradékcukor minimális és van masszív savszerkezet. Lendületes illatban, cigánymeggyes, málnás, szilvás rohammal veszi be az orrot. Kitöltve a pohárban még mindig mélylilás árnyalatú a bor. A korty is lendületes maradt, hipnotikus a meggyes svung, itt is jön akár az orrban, konyakmeggyes szilvás, szegfűszeges, fűszeres zamat, a savképlet fiatalos maradt, komplex a bor, nagyon intenzív és vibráló tétel.

Olyan ez a bor, mint egy legszebb éveit élő fiatalasszony: (nem)kicsit gátlástalanul dögös, érett és elbűvölő egyben. Egy igazi Nap szépe bor?  Nekem Ő volt a Nap szépe!

A kapcsolódó PODCAST: Katt ide! Beszélgetés Plutzer Mariannal a Vimavin borászával

Teleki 2015 Kékfrankos Selection (Villány)

Egy 8 éves Teleki és talpon!

“Pincészetünket az egyik leghíresebb magyar szőlész, Teleki Zsigmond alapította, az ő öröksége ma is meghatározó birtokunk távlati céljaiban és mindennapi életében egyaránt. A múlt értékei mellett a jelen és a jövő ugyanolyan fontos számunkra. Lendület és lelkesedés, elegancia és szenvedély – mi ezeket zárjuk palackba. Egyik legnagyobb villányi borászat egyik 8 éves borát„ A Teleki Selection a válogatott fajták és a termőhely tökéletes összhangját zárja minden egyes palackba.  A pincészet termékpiramisának középtájékán foglal helyet ez az érett és bársonyos, Teleki 2015 Kékfrankos Selection (Villány). Fekete cseresznye, áfonya, meggy, mind-mind tökéletes (szinte lekváros) érettségben vannak jelen. Poros út, gombás, erdei gyümölcsök. A tannin puhává érve és bársonyos, a savak pont jók. Nagyon szépen érett kékfrankos, ritkán kerül a poharunkba 8 éves tétel. Hiába, elfogynak sokkal hamarabb, pedig érdemes lenne várni.

Egy 7 éves Cabernet Sauvignon tökéletessége…

Történetünk elsősorban tisztelgés a hős katonaős Zágonyi Károly előtt, aki minden körülmények között helytállt, legyen szó az 1848-as magyar szabadságharcról, polgári foglalkozásról az Egyesült Államokban, vagy éppen az észak-déli háború első jelentős északi győzelméről.

Streit-Zagonyi Borászat

A villányi Streit Zagonyi Pincészet eme borát 2020-ban a nagy visszatérő BorMozin kortyoltuk először. A StreitZagonyi 2016-as Cabernet Sauvignon (Villány) bor már három évvel ezelőtt is a nehéztüzérséghez tartozott.. Ez a bor tényleg egy nehézbombázó, hasonlít a 3 évvel ezelőtti élményre, a sok és érett erdeigyümölcs, fekete áfonya, szeder, csokis-kávés…Nagy ez a bor, szinte szétveti a poharat, beszakad alatta az asztal. Van benne moderált hordó is rendesen, a tanninok is ott vannak, de érett és hibátlanul gömbölyded formában. A bor sokkal kerekebb, jóval kifinomtabbá vált három esztendő alatt. Nem semmi svungja van a kortynak, sűrű a bor, de nem nehézkes, elegáns nagy vörös. Egy nagy vörös gyönyörűséggé érett össze, a legjobb formában van!

Streit-Zagonyi 2016-as Cabernet Sauvignon

A Nap szépe felébredt a végén?

Talányos a szürreális elemekkel tarkított Luis Buñuel film, bár talán ez a mester egyik legvisszafogottabb alkotása ezen a téren. Hol volt az álom és a valóság határa? Most akkor Pamela felébredt és nem történt semmi? Bobby is életben? (A Dallas paradoxon) Pierre örökre béna, vagy tovább él felhőtlenül Sevérin álmában? Végül is mindegy, hogy mi a valóság. Főleg manapság a multiverzumok világában valahol valamelyik énünk egy másik úton halad tovább…Talán minket is megálmodnak

A Télűző BorMozi (2023) borsora

Gratulálunk az est közönségdíjas borának: StreitZagonyi 2016-as Cabernet Sauvignon (Villány)

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )