Borozás és sajtozás az N28-ban

Borozás és sajtozás az N28-ban vagyis fantasztikus magyar borok és sajtok ízkavalkádját éltük át

Melyik volt előbb, sajthoz a bor vagy borhoz a sajt?

Melyik volt előbb, sajthoz a bor vagy borhoz a sajt? Fogalmam sincs, de ez a kettő valamiért úgy megy egymáshoz, mint fejessaláta a tojásos nokedlihez, hétvégi kávézáshoz az olvasás vagy sorozatnézéshez a macskasimogatás. És milyen volt a sajt- és borkóstoló az N28-ban a Hegedűs Sajtműhely sajtjaival? 

Sárközi Richárd írása

Nem volt nehéz dolgunk ráhangolódni az estére. Hegedűs Imre, a sajtmester szórakoztató előadó, az információk kedves sztorikba, csattanókba voltak csomagolva. Hatféle sajtot kóstoltunk a hozzá választott borokkal. Vegyük sorra őket. (beharangozónk: katt ide!)

N28 Wine and Kitchen

Elegáns borbár színházak ölelésében ahol kis tételes, magyar borok széles választékával találkozhatsz.

https://n28.hu/ – a kóstoló helyszíne, ahol további programok várnak…

Első felvonás: camembert és pezsgő 

Zsír mellé a sav dukál – tartaná a mondás, ha létezne. “A camembert akkor az igazi, ha már folyik” – hangzik el a sajtmestertől, és a mienk már el is indult, az állaga sejteti, hogy patakból most növi magát folyammá. 30 napja érlelődik, hogy formában legyen, mire kóstoljuk, tejszínes, krémes az illata, és nem átallja ezt ízekben is átadni. Nem tudom, használták-e már camembert-re ezt a jelzőt, de elegáns. A stílus, maga a camembert. A Barta pincészet furmint pezsgője (dülőszelektált, brut pezsgő 2017-ből) ül mellé, a pattogós savak ellensúlyozzák a sajt zsírosságát, nehézkedését, könnyebb lesz a sajt, krémesebb a bor, bár az is lehet, hogy fordítva, mindenesetre így kell kezdeni egy kóstolót. 

Második felvonás: raclette és pinot gris

Fogyó Hold a neve ennek a félkemény, semlegesebb ízű sajtnak, amelynek minimum 70 napos az érlelési ideje, nekünk 100 nap után mutatkozik be. A enyhén tejes illatú, csipetnyit diós ízű sajt kifejezetten hosszú lecsengésű, és a lecsengésben kis kesernyével lep meg. Kísérője az Ujvári pincészet 2021-es pinot gris-ja a Szent György-hegyről, amelynek lomhák a savai, cserébe nagyon krémes, érezhetően bazaltos, és annyira gyümölcsös, hogy maradékcukrot hallucinálunk bele, pedig mint kiderült, ez erősen a nulla felé tendál. A bor gyümölcsössége annyira jól áll a sajt keserményéjének, hogy csak mosolyogni tudunk. 

Hegedűs Imre, a sajtmester

Harmadik felvonás: morbier és chardonnay

Hasonló technológiával készül az Etyeki Szenes, mint a raclette, az alapanyaga is ugyanaz, csak ő kapott egy kis szénkezelést. Fiatal pincészet zsenge bora érkezik mellé, egy Pintér chardonnay (2021) Villányból. Villányhoz képest vibrálnak a savak, a bor messze elkerülte a hordót, úgyhogy üde, kifejezetten friss, jól ellenpontozza a sajt érleltségét. Hálásak vagyunk a kísérletért, hogy kétféle bort is kipróbálhattunk közel azonos sajthoz, nálam a chardonnay nyert, igaz, ez nem verseny. Akkor is. Hajrá, Pintér pince! 

Negyedik felvonás: rouge és furmint

Rúzsflórával érlelt sajt – megérkeztünk az erősebb illatú sajtok világába. Az Etyeki Rouge camembert-formájú, az állaga is hasonló, a színe és a viselkedése azonban más. KIfejezetten pikáns illatú és ízű lágysajt.

És akkor kövekezett az este első váó élménye, aminek már többen hangot is adnak. Mármint váóból volt már bőven, de most már nem bírta mindenki magában tartani, több “atyaég” és “jézusom” hangzott el, mint egy átlagos vasárnapi misén.

Az apropó pedig a kísérőbor, a Barta pince öreg király furmintja 2015-ből. A bor óriási, mindent visz, kicsit elhomályosítja a sajt pikánsságát, ami pedig nem könnyű, mondanám, hogy a furmint semlegesebb íze lekerekíti, de ezt a bort mindennek lehet mondani, csak semlegesnek nem. Sűrű már az illata is, körtés, mézes, enyhén diós, érződik rajta a hordó, de egyáltalán nem zavaróan, lehengerlő szájon kívül és belül. Itt kell, hogy kiemeljem a sommelier, Tamás Tibor nevét. Aki ilyen bort ad, rossz ember nem lehet.

Ötödik felvonás: comte és pinot noir

És akkor most álljunk meg egy harapásra. Mi történik itt? Egyszerre édes és keserű. Enyhén gyümölcsös és egyben fűszeres is. Ősi ellentétek oldódnak fel, ellenmondások simulnak ki, és nyernek jól körülhatárolható ízvilágot. Magasra érkezünk, nem hiába, hegyi sajtról van szó. Ez a Hegedűs Sajt, a sajt, aminek a megteremtéséhez már az sem mindegy, mit eszik a tehén, akinek a tejét felhasználják. A szentek újra emlegetésre kerülnek, csukott szemek és jóleső sóhajok kísérik a kóstolást, keményebb sajt, de olvadozunk tőle.

Lássuk hozzá a 2017-es Von Beöthy pinot noir-t, ami egy testesebb tétel. Elsőre elmennek egymás mellett, udvarias biccentés, semmi több. Amikor már felmerülne bennem, hogy ez a párosítás lehet, hogy nem a legjobb, elkezd működni. Aztán már nem csak működik, csillagokat szór. Ahogy nyílik a bor – fahéjas, szilvás jegyek jelennek meg, feltűnik egy kis bőrös jelleg -, megérti a szám, miért ez lett a sajt mellé választva, a türelem felcsavarja a zamatok erősségét, bor és sajt kéz a kézben táncolnak, csak hátra kell dőlni, és élvezni, ahogy egymásba keverednek.

Az este a csúcsára ért. Ezért a sajtért elmennék a világ végére is, még jó, hogy csak Etyekig kell. 

Hatodik felvonás: rokfort és szamorodni

És a végére jöjjön egy rontott sajt, ahogy a sajtmester fogalmazott, a kékpenészes sajthoz el kell rontani a sajttésztát, hogy a penész kivirágozhasson. Az intenzíven sós, penészes ízekben bővelkedő sajtnak kellett egy hasonlóan nehéz tüzérségű ellenpont, ami egy 98 gramm maradékcukros, 2015-ös Barta szamorodniban testesült meg. A nász létrejött, és gyönyörű ízkavalkád született belőle. Így kell zárni egy kóstolót – gondoltam, ha lezárult volna, de pár tételt még visszakóstoltunk, beszélgettünk, és meghoztuk közösen az este tanulságát: sok ilyen kóstolót még. 

A kóstoló sora: 

Etyeki Camembert – Barta Furmint pezsgő 2017

Etyeki Fogyóhold (Raclette) – Ujvári Pinot Gris 2020

Etyeki Szenes (Morbier) – Pintér Chardonnay 2021

Hegedűs Sajt (Comte) – Von Beőthy ‘Pinot Grande’ Pinot Noir 2017

Etyeki Rouge (Rouge) – Barta Öreg Király Dűlő Furmint 2015

Kék Bársony (Rokfort) – Barta Édes Szamorodni 2015

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )