Magyar borok és sajtok ízkavalkádja

Kiváló magyar borok és magyar sajtok ízkavalkádjára kerül sor április 12-én a N28 Wine & Kitchenben

Magyar borok és sajtok kóstolója

Program: Kiváló magyar borok és magyar sajtok ízkavalkádja

Mikor? Április 12-én 18:30-kor

Hol? N28 Wine & Kitchen, Budapest, Nagymező u. 28, 1065

Jelentkezés? Katt ide!

Az ihatóbb Magyaroszágért

A bor legjobb barátja!

A sajt a bor legjobb barátja, tartja a mondás. Külön-külön is izgalmas ízkavalkádban tudják részesíteni az embert, de amikor a kettőt egyszerre, szakértelemmel párosítva fogyasztjuk, akkor az egymással harmonizáló és egymást kiegészítő ízek egyszerre emelik magasabb szintre a sajt és a borfogyasztást is egyaránt. Ha pedig hazai, kis tételes magyar borokat párosítunk szintén hazai kézműves sajtvariációkkal, az a köztük lévő kapcsolat kiteljesedését jelentheti. A magyar sajtok jó minőségét többször is tárgyaltuk oldalunkon, itt van egy közülük: katt ide!                                                                                         

Tudományosan bizonyított a sajtok boros barátsága

Kezdetekben a bor-sajt párosítások a maguk útján alakultak ki, aztán ahogy fejlődött a tudomány, úgy vált köztudottá, hogy a sajt ízletesebbé teszi a bort. Egy 2016-os tanulmány amit a Journal Of Food Science szaklapban publikáltak, bebizonyította, hogy a sajt és bor együttes fogyasztása nagyban emeli az élvezeti értéküket. Jobban nem is hasonlíthatna egymáshoz ez a két örömforrás, hiszen mindkettő éréséhez idő kell, ahogy ahhoz is, hogy legjobb ízét mutathassa. A sajt és a bor elkészítéséhez is sok tapasztalat kell, minőségüket pedig nagyban befolyásolják az éghajlati és földrajzi körülmények. Bár a bor és a sajt általában jól érzik magukat egymással, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát melyik borral fogyasztjuk. Igaz, hogy alapvetően mindent az egyéni ízlés határoz meg, de a gasztronómiai kultúrában járatosabbak számára a tendenciák, a sajt- és borpárosítások főbb irányelvei mégis adottak, sőt! Évszázados tapasztalásokon alapulnak.       

N28 Wine & Kitchen

A sommelier is a sajtok barátja az N28-ban

„Alapvetően a sajt-bor párosításoknál – mint minden bor-étel párosításnál – a „What grows together, goes together” elv a legalapvetőbb. Tehát egy bizonyos régióból származó borhoz az abból a régióból származó bor passzol a legjobban.” kezd bele az elemzésbe Tamás Tibor, az N28 sommelier-je.

De, mint az étel-bor párosításoknál általánosan, itt is vannak örök érvényű igazságok, mint például a Sauternes – Roquefort, Pinot Noir – Gruyere. Én szeretem kipróbálni az extrémebb párosításokat is, mert sosem lehet tudni, hogy milyen rejtett kincsekre bukkanunk egy-egy kóstolás során. Emellett általánosságban elmondhatjuk, hogy az egymástól távol álló ízek legtöbbször jól párosulnak, mint például az édes-csípős, zsíros-savas kombinációk. Az első és legfontosabb, hogy meg kell határozni, hogy mi a célja a párosításnak: új ízeket előhozni, a borral felerősíteni a sajt ízét vagy pont fordítva, esetleg könnyebben fogyaszthatóvá tenni egy-egy intenzívebb ízű sajtot az átlag fogyasztó számára is.”                                                                                                                                          

N28 Wine & Kitchen

N28 Wine & Kitchen büszkén prezentálja első sajt és borkóstolóját

Április 12-én 18:30-kor az N28 Wine & Kitchen büszkén prezentálja első sajt és borkóstolóját, ahol a Hegedűs Sajtműhely sajt variációit párosítja a legjobb hazai borokkal. Az érlelt sajtokra specializálódott családi vállalkozás sajtkészítő mestere, aki egyben a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke is, Hegedűs Imre kalauzolja el a vendégeket a sajtkészítés és a sajt történelem izgalmas világába. A család 2008 óta foglalkozik sajtkészítéssel és azóta is folyamatosan gyarapítják az ehhez szükséges tudásukat a legmagasabb minőségi színvonal elérése érdekében. A sajtok alapanyagaként szolgáló magyartarka tehenektől származó tejet Dunaharasztiból vásárolják egy bio gazdaságból. A 6 féle sajtot készítő műhelyük egyik kiválósága a család nevét is viselő Hegedűs sajt, mely egy 1 éves érlelésű kemény comte típusú hegyi sajt, mely 400 liter tehéntejből készül és tömege elérhető a 40 kg-ot is. 

„A bolygó legegészségesebb terméke a sajt, mert az alapanyaga a tej, ami az utódok táplálására szolgál a születés utáni időszakban, s amelyben minden fontos alkotóelem – mint a zsír, a fehérje, a cukor, a vitaminok, az ásványi anyagok – megtalálható. A sajt esetében mikróbákat, baktériumokat hívtak segítségül a nyerstej emészthetőbbé tételéhez, így válik olyan élvezeti termékké, mint a bor.” –  állítja Hegedűs Imre. 

N28 Wine & Kitchen

A kóstolón a kiváló sajtok mellé a poharakba az Ujvári, a Pintér, a Barta, a Von Beőthy és a Harsányi pincészetek kis tételes borai kerülnek.                                                                                                      

Részletes tételsor és jelentkezés: 

www.n28.hu

sajtóanyag alapján (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )