Hajrá! Portugieser – VB 2023

Hét ország borai a kilencedik Portugieser -VB 2023

Leánykori nevén oportó

A portugieser, azaz kékoportó szőlőfajta (még regéebben oportó) és a belőle készült borok a közép-európai borkultúra szerves részei, noha a világfajták árnyékában léteznek. Nagyon sok borvidék mégis a fennmaradásáért és fejlődéséért küzd, ezért is fontos az április 14-én immár kilencedszer megrendezett borverseny, amelyre 2023-ban 7 országból érkeztek nevezések. A nemzetközi zsűri négy kategóriában választ majd bajnokot, de a verseny másnapján Pécsett a nagyközönség is megkóstolhatja a nevezett borok nagy részét, sőt itt a Magyar Bor Nagydíj 2022-es győztesei is bemutatják a Magyar Borszakírók Köre szerinti legjobb magyar borokat. Már tavaly is beharangoztuk az eseményt: katt ide!

foto: https://www.facebook.com/PortugieserDuMonde/

Az ihatóbb Magyarországért

Már tíz esztendeje Portugieser VB

2013-ban a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin első alkalommal szervezte meg a fajtára fókuszáló Portugieser Du Monde borversenyt. Akkor még kizárólag villányi portugieserek kerülhettek be a tematikus kóstolóba, majd következő évben már nemzetközivé bővült a mezőny. A Villányi borvidék a Pécsi Borozóval partnerségben idén újra meghirdette a nemzetközi borversenyt. Hiszen rendületlenül vallják, hogy a portugieser Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe.

foto: https://www.facebook.com/PortugieserDuMonde/

A NEMZETKÖZI BORVERSENY

A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak. Idén már kilencedszer rendezik meg a nemzetközi portugieser fajtaversenyt, amelyre 7 országból érkeztek nevezések, több mint hetven bort kóstol meg a nemzetközi zsűri, amelyben kilenc ország borszakértői foglalnak helyet. 

foto: https://www.facebook.com/PortugieserDuMonde/

A versenyre – amelyet a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. szervez, a Pécsi Borozó szerkesztősége közreműködésével – négy kategóriában lehetett nevezni: fiatal portugieserek (2022-es évjárat); évjáratos portugieserek (2021 vagy korábbi évjárat); minimum 50%-ban portugiesert tartalmazó házasítások és portugieser különlegességek (fehérborok, rozék, pezsgők, desszertborok).

PORTUGIESER NEMZETKÖZI FAJTAKÓSTOLÓ

A verseny célja nem csak a borok megmérettetése, hanem a portugieser, azaz kékoportó szőlőfajta népszerűsítése is, ezért 2023. április 15-én délután 15-20 óra között a közép-európai portugieser-termelők bemutatkozhatnak Pécsett. A Dóm Kőtárban 24 standon több mint harminc pincészet mintegy hetven bora várja az érdeklődőket.

A Kóstolófesztiválra jegyeket a Jegymester értékesíti, további információ a program

facebook esemény oldalán található: Katt ide!

foto: https://www.facebook.com/PortugieserDuMonde/

sajtóanyag alapján (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )