Szeretünk Furmint Február!

A Hagyományok házában, most már hagyományosan februárban megrendezésre került a Furmint Február!

Minden évben várva várunk Furmint Február!

Egyszerűen elfogultak vagyunk a Furmint Februárral, ezzel a fantasztikus furmintos lubickolással. Igen, nekünk kifejezetten öröm ha egy terem telis-tele van furmintokkal. Tudjuk, hogy vannak olyan kortyolók akiket ki lehet üldözni a világból az ilyen magas furmint koncentrációval. A covidolás tavaly májusra tetette a Nagy Furmint Kóstolót, ami nem volt ugyanaz. Tavasz volt bőven, volt valami másik boros rendezvény is, és a rendezvény helyszíne is akkor debütált. Idén már semmi nem zavarta meg a kóstolót, hogy végre megfelelően kiteljesedjen.

Nyulasi Gábriel István írása

Furmint Február hagyományosan a Hagyományok Házában

A népsűrűségre nem lehetett panasz, bár Kézdy Dániel főszervező szerint elfért volna a parketten még pár ember. Jó volt a hangulat, jók voltak a borok. Furmint Fürdő volt ez a javából, mi kell még? Néhány bort megemlítünk a sok-sok élményből… Podcastünk Kézdy Dániellel: katt ide!

H négyzet Pince a Mátrából

H négyzet Pince a Mátrából

Mindig meglepő a mérnöki elgondolásokban megvalósított pincemunka, amely jellemzi ezt a pincét. A 2019-es furmintjuk is izgalmasan készült, már a szüret is több lépésben lett kivitelezve. Az aszúszemeket kibogyózták az alapanyagból és a spontán erjedt hagyományos borhoz a feldolgozás végén házasították az aszúbort. Ezek után jöhetett a szűrés, derítés illetve a palackozás. Gyümölcsökkel köszönt a bor, édeskörtés, ásványos az orrban, van egy kis pezsi is a borban. Jó mineralitás ízben is, sós-édes (21g/l cukor) körte, alma, a beltartalom is jelentős, vastagabb bor. 

Tornai Pincészet – Somló

Tornai Pincészet – Somló

Egy érettebb anyag a 2015-ös Top Selection Apátsági furmint, már lassan 8 éves ez a somló és ez jól áll neki. Szép a termőhely és kiegyensúlyozott volt a 2015-ös évjárat, viszonylag később is lehetett szüretelni. Ásványosság jelenik meg, igazi somlói minerál, jó sűrű anyag, bazalt zúzalékos, erősen tufás kőzetrétegből áll a dűlő, spontán erjedt. Kíméletes feldolgozás, hosszan erjedt, 6-7 órás áztatás is volt a héján. Krémesen összeérett a bor, második töltésű a hordózás, amely így nem nehezedik rá. Gyümölcsök mellett, alma, birs, körte egy kis húsleveses réteg is van benne. Komoly és tartalmas, hosszú lecsengésű somlói.

2019-es Mariasy száraz pezsgő

MARIASY PEZSGŐ/ SEKT • BRUT CRÉMANT de FURMINT 2019

Bacsó András, akit az Oremus Pincészet főborászaként ismertünk meg ahonnan már nyugdíjba vonult, de nem maradt munka nélkül a borvidék egyik legtapasztaltabb borkészítője. Egy kis tokaji birtok borászatát segíti, a Mariasy birtokot, Máriás dűlő – Tokaj Csurgó völgy. A 2019-es Mariasy száraz pezsgő, egy brut furmint. Augusztus végén volt a szüret 2019-ben, a szőlő érett és tökéletes állapotban volt és elkészítették a pezsgő alapbort. A pezsgősítés után 15 hónapig érlelték a palackban, a seprőn az anyagot. A degorzsálásra 2021. áprilisában került sor. Abszolút méthode traditionelle pezsgő, ez a furmint crémant arca. Jóleső zöldalma, ásványok, leheletnyi élesztő, pici kenyérhéj, gyömbéresség és kövezzenek meg érte, de roppant elegáns arca a pezsgőnek. Tiszta és friss, kerek savakkal, finom buborékokkal.  

Balassa bor –  Minden, mindenhol, mindenkor

Balassa bor –  Minden, mindenhol, mindenkor

Olyan 17 óra körül kérdeztük Balassa Istvánt a furmintjáról, (már ekkor kicsit fáradt volt a folyamatos nyomás miatt) szinte alig lehet hozzáférni a borászhoz olyan népszerű a standja. Mádról szállítja a furmintfanoknak a kiválóbbnál kiválóbb nedűket. Egyszerűen, Balassa borral nem lehet tévedni: 

Pontosak mint egy ásványos Schaffhausen, ha meg akarsz érkezni Mádra és tudni szeretnéd, hogy hány az óra Furmint uram? Bonts ki egy Balassát és rögtön ott vagy, akkor és ahol kell lenned. Olyanok a Balassa borok, mint Philip K. Dick (nagyszerű amerikai sci-fi író 1928-1982) egyik remek művében (Ubik – 1969) az Ubik koncentrátum, mely mindenre is megoldást kínált és pozitívan hatott. 

Tehát, megkérdeztük a boráról a 2021-es Furmintjáról úgy 17 óra tájékán és már fáradtan válaszolt, a szűnni nem akaró folyamatos borrajongói ostrom alatt. Balassa 2021-es Szent Tamás Furmint: 2021-es esztendő egy meleg évjárat volt. Még egy évig pihentetni fogjuk, a hordó picit erősebb rajta, de ez majd le fog puhulni. Egy nagyon jó képet fog mutatni a Szent Tamásról (dűlő). 300 literes magyar (zempléni) tölgyben készül és négyféle élesztővel kísérleteznek, van a tételben spontán erjesztett rész is. 

Érződik rajta a meleg évjárat ez a bor nem egy hűvös zöldalmás karakter, hanem itt nyílnak még a trópusi gyümölcsök is. Ananász, papaya, érett körtés, elegancia, pazar savak. A fa valóban karakteres, de nekünk már így is jó lenne egy pár kartonnal. Tanítható ásványossággal, sóssággal, citrusokkal. Hihetetlen vonalvezetés, bedőlünk pedig nem is kanyarodunk… 

A Veze Birtok mádi felhőzete…

A Veze Birtok mádi felhőzete…

Nekünk teljesen új szereplők, még nem láttuk-hallottuk-kortyoltuk őket. 

„Ma ád Isten szerencsét e tájon Ond és Tarcal vezéreknek!” Így születhetett meg Mád neve.

részlet a birtok honlapjáról 

Nimbostratus birtok cuveé 2021 – Szeptember végi volt a szüret, kézzel, egészfürtös préseléses feldolgozás. Az ülepítés 2 napig tartott, majd beoltották a mustot a furminthoz jól passzoló élesztővel. A hárslevelű is hasonlóan lett kezelve külön tartályban. Az arányok 57-43 % a furmint javára, a palackozása tavaly nyáron történt. 

A nimbostratus, esőrétegfelhő, a latin nimbus = eső és stratus = réteg szavak összevonásával. Melegfrontban előforduló jellegzetes, nagy nedvességtartalmú felhőfajta. Színe rendszerint sötétszürke. (wikipedia)

Ropogósan tiszta ásványos illattal fogad, citrusokkal, hársvirággal, körtével, zöldalmával. Komolyabb testtel rendelkezik, egy igazi kerek történet. Ilyen esőfelhő alá szívesen beállnánk. A mádi kövek szépen görögnek a végén, hosszú minerális lecsengés. 

Frikker, a mindennapok barátságosan félédes tokaji bora

Frikker, a mindennapok barátságosan félédes tokaji bora

Félédes, mondjuk ki, ha ezt látjátok, ezt a szót a címkén, akkor sokan közületek elborzadva hőkölnek vissza a palacktól. Ő nem, ő soha, csak a száraz bor az igazi, csak az egyetem alatt ivott ilyet, na de most már ez elképzelhetetlen és különben is.

Persze az alacsony minőségű, nem természetes édességgel rendelkező borokat tényleg engedjük el örökre. No, de a természetes édesség nem az ördögtől való, és ott vannak benne a cukorkás harmóniák.

bsh

Frikker Tokaj-Hegyalja Félédes Furmint 2021 – Nem félédes akart lenni a bor, mármint a készítők szándéka szerint. Nagyon lassan ment végbe az erjedés, a terv egy félszáraz lett volna 16 g/l maradék cukorral. Hercegkúti  Gomboshegy dűlőből származik, teljesen reduktív feldolgozás, 1965-ben telepítették a szőlőt, a lengyelek egyik kedvenc bora lett ez a 30 g/l cukorral ellátott tétel. Friss, ropogós cukorka, kajszibarack befőtt, kicsi aszalvány, citrusok, könnyed ásványosság. Mintegy három esztendeje már szerepelt Frikker bor a BorMozin, a Telet űztük vele és az pont egy félszáraz Furmint (2019) volt a pincétől. Katt ide!

Frikker Tokaj-Hegyalja Félédes Furmint 2021

Pálffy Furmintos Pezsgés

Kíváncsiak voltunk a furmint bubis arcára a tokaj-hegyaljai vidéken túl is, következett egy balaton-felvidéki megálló. Régi ismerősként köszöntöttük a köveskáli buborékokat, mivel 2019-ben már szerepelt a BorMozi műsorán a Pálffy Szőlőbirtok és Pince. Akkori írásunk:

“Személyes kedvencem a köveskáli (Pálffy- Köveskál) Pálffy Gyula Furmint Brut 2016 pezsgője, amihez a szőlőt már a zöldmunkáktól kezdve pezsgő alapbor alapanyagként gondozzák. Gyula 1998-ban vette át édesapjától az akkor még csak 2 hektáros birtokot, 2007 óta bio minősítéssel gazdálkodik, jelenleg kb. 50.000 palack bort készít évente 18 hektáron. Az egész fürtökből préselt must tartályban spontán erjedt, intenzív, citrusos, almás-körtés, enyhén élesztős illatú, könnyed, légies pezsgő, magas savakkal, tiszta ízekkel, finom habzással.” (cikkünk itt található)

Az évjárat 2019-es, abszolút méthode traditionelle pezsgő. A készítése során 2,5 évig volt fektetve a pezsgő, majd következett a degorzsálás, a dosage mintegy 9 g/l volt. Zöldalmás, kekszes, toast-os, ásványos, sós, elegancia. Tehát a kenyérhéjas érettebb vonulat szépen megfér a könnyű friss jegyek mellett. Virágos jegyek, citrusok mellé némi körte, őszibarack, érett pezsgő, egyben van a tétel! Mint a jó pezsgők általában, bármikor kortyolható, napszakra, évszakra tekintet nélkül!

Pálffy Furmintos Pezsgés

A jól ismert Árvay ásványcsoda

Szerencsénkre már egy jó néhány alkalommal találkoztunk Árvay Angelikával és a csúcsformában lévő Árvay 2016-es Padihegy Furminttal – Mindig lenyűgöz minket az ásványos komplexitásával. Ez a bor tényleg egy kőcsoda, egyszerűen zeng benne az ásvány. Benne vannak a rétegek jó mélyen, sós, kovaköves, füstös, vulkanikus vonulatok követik egymást ahogy nyílik ez a bor. Egy palackot egy teljes napig kellene tanulmányozni reggeltől estig. Nem, inkább egy héten keresztül minden nap egy palackot kibontani és azt a megfelelő csillagállások szerint fogyasztani és kielemezni. Hogy ez túlzás lenne? Egy cseppet sem, viszont ha nincs ennyi ráérő időnk, akkor legalább egy pohárral kiélvezzük ezt a fantasztikus potenciált. Podcastünk Árvay Angelikával: katt ide!

Hogyan készült? Szeretnének minél közelebb lenni a természethez, ezért nagyon sokszor vadélesztőt használnak, tehát spontán erjed a bor. Hozamkorlátozás a jelszó és több szüret is van a területről. Leszedik külön azokat a fürtöket, amit száraz bornak szánnak és az édes bornak valót pedig otthagyják tovább érni. Elég hosszan volt hordóban a bor, pontosan 21 hónapon keresztül. A bor színe is sötétebb, amely a hosszú hordózásból és az évjárathatásból is származhat. Illetve elég magas a talaj vastartalma, ami szintén mélyíti a bor színét, mely mély borostyánban pompázik. 

A jól ismert Árvay ásványcsoda

Pelle Pince, édesben is erős

Pelle László egy igazi reneszánsz ember. Borosgazda, tehát van Pelle bor és van Pelle Pezsgő is, sőt van Pelle Párlat is. Mérnöki precizitás és természetesség hatja át mindegyik projektjét. 

“2007 óta gazdálkodunk Mádon, Tokaj-Hegyalján. Borainkat kizárólag saját területeinken, organikusan megtermelt szőlőből készítjük. Jelenleg a Szent Tamás, Betsek, Király, Újhegy, Sarkad, Dancka dűlők, helyenként kivételes fekvésű és altalajú parcelláiról szüretelünk. Hiszünk abban, hogy a gondos művelés és borkészítés segítségével megmutathatjuk a mádi területek sokszínűségét, nagyszerűségét. Nagyon fontos számunkra a személyesség.”
Pelle Pince Zsófia cuveé 2019 – Késői szüretelésű cuveé, a Top 100-as listában jól szerepelt már 2012-ben is. Fontos zászlós bora a pincészetnek, általában egy 50-60% furmintból, 20-30% hárslevelűből és a maradék pedig gyakorta sárgamuskotály. A célkitűzés a 120-130 g/l-es maradék cukor (a kóstolt évjáratban 116 g/l) mennyiség. Az arányokat hozza a bor, a jó savak tartják az egyensúlyt. Jól iható a tétel, hordós erjesztésű és érlelésű. Abszolút gyümölcsös ásvány, édes kövek. Beköszönnek a trópusi gyümölcsök is, maracuja, mangó, papaya és van hűvösebb vidékről őszibarack és kajszibarack friss és aszalványos formátumban, némi körtekompót, karamell és jó savak.

Pelle Pince, édesben is erős

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )