Készülni a csodára – St. Andrea Szőlőbirtok

Meghatározó borászata hazánknak a St. Andrea Szőlőbirtok, ezért mindig kiemelt figyelemmel kísérjük sajtótájékoztatóikat.

Gondosság és magas minőség – St. Andrea

A St. Andrea Szőlőbirtok neve hosszú évek, idestova évtizedek óta egyet jelent a nagy gondossággal elkészített, magas minőséget képviselő borokkal. Ennek köszönhetően örömmel vállaltam, hogy Az ihatóbb Magyarországért képviseletében tudósítsak legújabb rendezvényükről. Azt azonban nem sejtettem, hogy egy új címkecsalád bemutatása ilyen meghatározó, mély nyomot hagy bennem. 

Természetesen a St. Andrea nevét hallva mindig készülni kell a borokban és a borászokban megbúvó csodára.

Bertalan György írása

Család és hagyomány – St. Andrea

Lőrincz György az Egri borvidék egyik meghatározó pincészetét építette fel az utóbbi negyed évszázad alatt. A munkában hosszú évek óta segíti fia, ifjabb Lőrincz György, és – mint a köszöntőből megtudtuk – immár a legkisebb fiú, Ákos is aktívan részt vesz a vállalkozásban. A család a hagyományokat tisztelve és hagyományokat teremtve teszi dolgát a szőlőben és a pincében. (Számtalan sajtótájékoztatón voltunk már St. Andrea ügyben, most az egyik Hozzájuk vezető bortúránkról szóló anyagot osztjuk meg, 12 évvel ezelőttről: katt ide!)

Egri Csillag és Bikavér

Az utóbbi, vagyis a hagyományteremtés egyik merész, de határozott irányvonala évek óta az, hogy az egri bor márpedig két házasítást jelent. Az egyik az Egri Csillag, a másik pedig a Bikavér. A St. Andreánál ezt olyan komolyan veszik, hogy a sajtótájékoztatónak helyszínt biztosító Bortársaság üzleteiből hamarosan az utolsó fajtaboraik is eltűnnek. A jövőben kizárólag az egri cuvée-k tökéletesítésére, csiszolgatására szeretnének összpontosítani. Vallják, hogy ezek a borok képviselik leginkább méltó módon a borvidéket.

Ipacs Géza évek óta összhangban a Szőlőbirtokkal

Ahogy már említettem, az esemény apropóját a borászat új címkéinek debütálása adta. Az arculat kialakítására Ipacs Gézát kérték fel, aki többek között az Egri borvidék néhány éve bemutatott új emblémáját, a szárnyas bikát is tervezte. A St. Andrea esetében az Akutyafáját elnevezésű bor kapcsán merült fel először a változtatás igénye, de a közös beszélgetések, ötletelések során mindinkább az az irány körvonalazódott, hogy a teljes szortiment grafikai megújítása révén a címkék jobban tükrözhetnék a borászat és vezetőinek stílusát, személyiségét. Az eredmény egy minden részletében átgondolt, egységes megjelenést biztosító, letisztult címkecsalád lett. Kedvesség, kifinomultság, klasszikus minőség – ezek voltak a fő hívószavak, melyek meghatározták a tervezés folyamatát, összhangban a St. Andrea által képviselt értékekkel. (két éve a Szárnyas Bikáról is megjelent a Szerző cikke a Pécsi Borozóban: katt ide!)

St. Andrea – Mária 2021

A meghívó második programpontja a Merengő 2019-es évjáratának bemutatása volt, de ez valójában egy komplett borkóstolót jelentett, melynek során varázslatos borok kerültek a poharainkba. A sort a Mária nevet viselő, 2021-es fehér házasítás nyitotta, mely furmintból és chardonnay-ból áll, nagyjából 60-40%-os arányban. Ifjabb Lőrincz György ezt úgy jellemezte, „ez életünk legfontosabb fehérbora”. A bort friss és jó savszerkezet, értő hordóhasználat, vaníliás aroma és gyümölcsösség határozza meg. Remekül eltalált párosítás. A későbbiekben, már a 2023-as évjárattól kezdve a Mária is az Egri Csillagok sorát fogja erősíteni, a két fajtát hárslevelűvel kiegészítve. 

St. Andrea – Merengő 2019

Második borként kóstolhattuk a 2019-es Merengőt, melynek ez az esemény volt a világpremierje. Ehhez a borhoz a pincészet évről évre a területükön szüretelt legjobb szőlő-alapanyagot használja fel. Ez azzal jár, hogy az összetevői nem feltétlenül egy termőhelyről, egy dűlőről származnak, így az egri eredetvédelmi rendszer szabályai szerint „csak” superior kategóriájú lehet. Ez ebben az esetben nem a minőségre utaló besorolás, sőt! A Merengő illata is sokrétű és sokat ígérő. Az érett gyümölcsök és édes fűszerek mellett megjelenik egy nagyon elegáns, füstös-dohányos aroma. A korty kellemesen tanninos, sima, kiválóan összeért alapanyag. Ez a bor még hosszan érlelhető palackban, és most kedvező csomagáron megvásárolható.

St. Andrea Nagy-Eged és Agapé

További két bikavér zárta a kóstolót, nem is akármilyenek. Az első a Nagy-Eged 2018-as évjárata volt. Ez az a bor, melynek 2017-es „bátyja” 97 pontot és Best in Show díjat kapott a Decanter magazintól. Mély szín, nagy extrakt, gyümölcsösség és érett tanninok jellemzik. Az utolsó bor a szintén a Nagy-Eged mészköves területeiről származó, Agapé nevű bikavér volt. Ebben szintén felfedezhető a dohányos illat és a szépen integrálódott tannin. Nagyformátumú bor, még szépen tartja a savszerkezet, noha 2016-os évjáratról beszélünk.

A kóstoló során, csak úgy magamnak pontozgattam is a borokat, és a négyből háromra 93 pontot, egyre pedig 94-et adtam. 

Ez utóbbi a Merengő volt, de visszagondolva a plusz egy pont talán annak köszönhető, hogy abból a visszakóstolás ürügyén kétszer is kaptam. Ez pedig azt jelenti, hogy a St. Andrea borok kivétel nélkül megbízható, magas minőséget képviselnek, és felemelő élményt jelentenek a fogyasztóknak. Ez az eredményt elérni, ezt a színvonalat fenntartani pedig csak azzal a szakmai felkészültséggel, alázattal és az Egri borvidékbe vetett hittel lehetséges, mely a St. Andrea borászait jellemzi.

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )