Borjour Magnum – Visszatértünk 2023-ban!

A Borjour Magnum is végre teljes pompájában ragyoghatott mindenféle korlátozás árnyéka nélkül…

becsekkolás

A Borjour Magnum sajtós órái sem eseménytelenek

Nem tévedés a hosszú ó, mi bizony a tollforgatókra, vagyis inkább a klaviatúrakoptatókra gondoltunk. Sajtós órák, igen azok, amikor még a szakmai közönség nyugodtan tevékenykedhet, kérdezhet – kóstolhat viszonylag zavartalanul. No, persze ilyenkor előfordul, hogy pont egy éttermes, kereskedő vagy bloggerina kolléga zoomol rá a pont téged is érintő standra. Nincs mese, akkor vársz vagy átpörögsz egy másik pulthoz random. Szerencsére azért a hajóvonták nem annyira sűrűn találkoztak, tehát sikerült teljesíteni a meghatározott küldetéseket. Aztán vigyázzatok, mert jön a fizetővendégek mindent elsöprő jelenléte!

még üres a placc a sajtós órákban

Nyulasi Gábriel István írása

Borjour Magnum, Te borosok olvasztótégelye 

Mire gondolunk az olvasztótégely kapcsán? Talán arra, hogy a publikum nagy része mit érez egy borból a harmadik pohár után? Összemosódnak az illatok, ízek, élmények, standok, poharak… A nagy tülekedésben egy borgőzös masszává válik a publikum? Hogy aztán mindenki egyesül ebben az olvasztótégelyben vagyis a Kongresszusi Nagykocsmában? Nem, kérem azért folyik a szakmai munka is, nem csak a hedonista élvezkedés. Hogy egyesek szerint nincs is már igazi borsajtó?

Itt már bizony sokan vagyunk, de mennyi az elég?

Nemrég “Lecsengés” Ercsey Dani pattogtatta a labdát a kihalunk mind, a borivók mint a dinók és már itt hasít felettünk az érdektelen sznobizmus mindent elsöprő nemezise térfelén…

Azért láttuk egymást Borsmenta, Borgonista, Bor és Piac, Borkaller hogy csak a bé betűsöket soroljuk fel.

érdemes kiszolgálás előtt megnézni a p(b)ortékát!

Sokadik Borjour Magnum amelyen ott lehettünk

BorJour Magnum, nekünk mindig csak a végtelen borkortyolási lehetőségek tárháza marad…Ez a szép benne, hogy ott van előtted vagy ezer bor és annak bizony csak egy töredékét tudod megkóstolni. Gyárthatsz sémákat, hogy most csak a fekete címkéseket kortyintod, vagy ahol a legszebb a borász/hostess csak ott iszol, vagy csak olyan termelőtől akiről még nem hallottál…Átéltük ezt már egy párszor, így most azt választottuk, hogy Megyeri Sára (Borjour alapító) ajánlatából válogatunk főleg. Jöjjön, akkor a tizenkét bor! Egy őscikkel is tisztelgünk a rendevény előtt: 12 éve így láttunk BorJour Magnum!

Ez Világi!

Kezdjük el, gyere Világ! Jöjj Világi Winery!

Vitajte v butikovom vinárstve Világi Winery. Vagyis: Üdvözöljük a Világi Pincészet butikpincészetében. A facebook névjegyük van szlovákul, de amúgy minden posztjuk kétnyelvű szlovák-magyar feliratos. A Felvidéken, három folyó völgyéből szűrik a boraikat. 

Történetünk 2015-ben kezdődött, amikor elhatároztuk, hogy új életre keltjük ezt a kiváló adottságokkal rendelkező termőterületet. Ez a kultikus, energiákkal teli táj már a rómaiak és a kvádok idejében is ismert bortermő vidék volt. további infók: https://www.vilagiwinery.sk/hu

Jön az a kékfrankos!

Világi Winery Zöldveltelini 2019 Ez a bor már a terroir selection borcsaládba tartozik, vagyis kiemelt prémium kategóriás szint. Később szüretelték, hogy aromadús legyen, erőteljes hozamkorlátozással éltek. A hordózása 1200 literes Kádárok hordó, közepes pörkölésű. Acéltartályban indult erjedés, majd a folyamat harmadánál kerül be a fahordóba, a durvaseprőt nem fejtik át. Kétszer lett felkeverve (sur lie) illetve hat hónapot töltött a hordóban. Igazi nagy fehérboros feeling, robusztus, de mégis elegáns test, krémes és egyben gyümölcsös. Citrusok, tejszín, herbárium, zöldalma, narancs. Érződik a nagy beltartalom, a hordózás is erőteljes, de nem tolakodóan. 

Világi borsor ez!

Világi Winery Kékfrankos 2019 A szőlő 2015-ös telepítésű, lehet érezni a frissességet, az élénk vibrálást az aromatikában és a szerkezetben. Jól hozza a kékfrankos jegyeit, gyönyörű meggyes, ahogy kell. A harmadik szürete volt ennek az ültetvénynek, nem egy vállas bor, hanem inkább a savak játéka jellemzi. Illetve azért a közepes test itt is ad egy kis krémességet a bornak. Fűszeres, fahéjas, szegfűszeg jellege is megmutatkozik a bornak, ebben a hordózás érhető tetten a részben első és másod töltésű közepes pörkölésű, 225-ös újfahordókban való érlelés.

Babits pincészeti képviselet

Egy palacknyi kifinomultság… Babits Pincészet

A Babits család Tokaj-hegyalján már egészen a 13. századig vezeti vissza a históriáját.

A család Tokaj-Hegyaljához kötődő története egészen IV. Béla koráig nyúlik vissza, amikor olasz telepesekként kerültek Hegyaljára (akkor még Stipula néven), hogy meghonosítsák a szőlőművelés és borkészítés modern technológiáját. A borászati tradíció nemzedékről nemzedékre szállt, aminek folytonossága ma is tart. Babits Pincészet

Podcast pincészetről: katt ide!

Babits Furmint Pezsgő Brut 2019

Babits Furmint Pezsgő Brut 2019 A 2019-es Furmint pezsgő 8g maradék cukorral rendelkezik,  5g /l sav és 11% alkohol. A Közösségi feldolgozóban készült, 2 évig volt seprőn. Zöldalmás, körtés vonulatok illatban némi ásvánnyal megspékelve. Közepes finomságú buborékszerkezettel fogad a bor, kerek a történet, jó ez a közösségi feldolgozás nincs panaszunk.

Babits 6 puttonyos Aszú 2019

Babits 6 puttonyos Aszú 2019 Analitikailag 190g maradék cukorral rendelkezik, ám ez egy cseppet sem nehezül rá az egyensúlyra, nem lesz farnehéz a bor. Egyértelműen egy lendületes savszerkezetű, egyensúlyos, fiatal aszúval van dolgunk. Citrusos, kajszibarackos, aszalványos, botrityses jegyek ízben és illatban egyaránt. Friss karakterű aszú mindenképpen, elegáns kivitel, a 8g/l savtartalom patikamérlegen egyensúlyozza ki a tételt. Pont jó! Egy felhasználóbarát aszú, könnyen érthető és kellemesen fogyasztható. 

A Családi Borászat Sopronban: Bónis-Reitter 

“Hagyományok útján, saját elképzelések szerint… Borászatunk hagyományai több ágról is visszavezethető nagyapáinkhoz. Jómagam már a középiskolában megismerkedtem a borászat alapjaival, a gyakorlatot pedig a családi birtokon teljesítettem, ahol elsajátítottam a szőlészet és a borkészítés több évtizedes hagyományait. …. igyekszünk a hagyományokat megtartva a mai, modern piac igényeit kielégíteni.” Podcast pincészetről: katt ide!

Együtt a Bónis-Reitter pince vezetősége

Bónis-Reitter Pinot Noir Rozé 2022 Színben picit már silleres jegyeket mutat. A pincészet már 6. éve ugyanazt a technológiát használja rozé készítésre. 7-8 órán keresztül áztatják a héján (így akár siller is lehetne, de rozéként könnyebben értékesíthető) utána kerül a présbe. Így vannak kicsit vörösborra hajazó tanninos jegyei is, de az üde és friss rozék arcát is megmutatja. Meggyes, cseresznyés, ribizlis mélyebb vonalak, érződik, hogy ez a rozé még 2024-ben is egyben lesz, csak az a kérdés, hogy addig marad-e belőle…

Apa bont Anya ül

Bónis-Reitter Zweigelt 2020 Kellemesen hordózott tétel, mintegy 10 hónapot töltött másodtöltésű hordókban. Nagyjából egy hónapot pihent összefejtés után a tartályban palackozás előtt. Vibrálóan rubinvörös külsővel fogad a bor a pohárban.  Az illatában ott vannak a fahordós jegyek, diós, mogyorós, csipetnyi kakaóbabos játékkal, de megjelenik a meggyes, ribizlis svung is, beleteker rendesen az ízlelőbimbókba. Ezzel amolyan kettős játékos, a frissesség és az érettség között egyensúlyozó történet. 

Bónis-Reitter Pinot Noir Rozé 2022

Stubenvoll a poncichter örökség útján

“Anyai ágon a neves soproni poncichter család leszármazottai vagyunk. Már 1710 óta szőlőtermesztéssel és bortermeléssel foglalkoztak őseink. Később borkimérést is üzemeltettek a Balfi utcában található Stubenvoll-házban. Ebbe a környezetbe születtünk bele, gyerekkorunk játszótere a szőlő volt, mindig vittek bennünket, ha akartuk, ha nem. Mostanra már mi is rendelkezünk 20 éves múlttal ezen a területen. 2020-ban úgy éreztük, elérkezett az idő arra, hogy felélesszük örökségünket, és újra beemeljük a soproni, a magyarországi és egyszer majd a nemzetközi köztudatba a Stubenvoll család nevét.” 2020-ban így indult útjára a Stubenvoll Pince.

Herr Stubenvoll

Stubenvoll Fehér Őspezsgő 2021 Vagyis a leánykori nevén pet-nat, szintén Sopron. A Pincészet leírása szerint: 60% Zenit, 40% Rizlingszilváni makkegészséges szőlő a Weidengrund dűlőből. Osztrák Gemischter Satz mintára egybeszüretelve és erjesztve. Kevés beavatkozással készült. Stílusgyakorlat, ahogy ükapáink a pezsgőkészítést elgondolhatták. Spontán erjedés, kontrolált hőmérsékleten. 12g/l cukornál palackozva, 2022 áprilisában degorzsálva, sallangoktól mentes. A két szőlőfajta egybe lett szüretelve, osztrák stílus, degorzsált Pet-Nat, szinte olyan, mint egy pezsgő. Vakon kóstolva olyan mint egy méthode traditionelle pezsi, fehérvirágok, alma, körte, napsugaras nyár ez a bubiszerkezet, nagyon itatja magát. Folyékony tavaszi napsugár ez a pet-nat…

Stubenvoll Fehér Őspezsgő 2021

Stubenvoll Kékfrankos 2021 A Gauer dűlő termése, egy hektárnyi kékfrankos, amelyben vannak húsz éves tőkék és hét éves tőkék is vegyesen. Fele részben spontán és fele részben beoltották és nyílt kádakban erjesztették illetve csömiszkélték. Kipróbált francia tölgyfahordókban (harmadik töltésűek) érett 225 literes és 400 literes méretűekben. Fűszeres fahéjas, meggyes, ribizlis érződik a minőségi faanyag és megjelenik a terroir ásványossága is. Nagyon komoly a bor és egyszerre elegáns kivitelű. Gyönyörű vörösbor, hűvös, lassan építkező, de hosszantartó lecsengésű a legjobb osztrák kékfrankosokra hasonlít. 

Stubenvoll Kékfrankos 2021

Fehérvári Borbirtok, különleges ízélmény a Somló legjavából

“Véleményünk szerint a világ kíváncsi Somlóra, amely értékként használja a terroirt, a fajtát és a tudást, amelyet évszázadok alatt felhalmoztunk. Egyben mutat is valami újat, frisset, egyfajta bájt, mely közérthetővé, szerethetővé teszi a Fehérvári Borbirtok termékeit.” Fehérvári András  

Fehérvári Borbirtok Brut Nature 2020

Bizony ezzel a pincészettel egy új erő jelent meg a térben Somlón, (a sok kisebb gyöngyszem mellett) ahol két nagy pólus volt a Tornai és a Kreinbacher. Viszont csak az utóbbi készített minőségi és értékelhető mennyiségű pezsgőt. A Fehérvári Borbirtok megérezte a helyi bubik varázsát és nem mindennapi pezsgő repertoárt villantottak. Podcast pincészetről: katt ide!

Fehérvári Borbirtok Brut Nature 2020 Ez egy 100% furmint pezsgő, kizárólag somlói területről. Mintegy 30 hektáros teljes ültetvény amelyből 4 hektár a pezsgőalap ültetvény. A márkaépítés beindulása olyan 2019-re tehető a pezsgők indulási mennyisége 65.000 palackra tehető. Zöldalmás dominancia, de megjelenik a kekszes vonulat is. A bubiszerkezet elegáns, közepes finomságú egy cseppet sem karcol. Fűszerek, csillagánizs és szerecsendió  gyönyörű mandarinos sós lecsengéssel, filigrán pezsi. 

Német Brigitta a Fehérvári Borbirtok kötelékében

Fehérvári Borbirtok Brut Részben somlói, részben etyeki alapanyagból készült. Chardonnay és pinot noir komolyabb alapborai vannak benne. Non vintage, tehát évjárat nélküli a pezsgő. Lényegesen teltebb pezsgő, őszibarack, citrusok, vilmoskörte, toast, fehérbors. Légies buborékok, komplexebb anyag, de az elegancia megmarad. A Fehérvári Borbirtok letette a névjegyét a honi pezsgőkészítésben, ahogy írják: 

“Reserve Brut pezsgőnk egyszerre hordozza a tradicionális pezsgők exkluzivitását és borászatunk újító kíváncsiságát.”

Pacher Péter, akivel a podcast is készült Podcast pincészetről: katt ide!

Végén még Szegedről is ittunk bort…

Az Ujvári Pincészet a nem túl ismert Csongrádi borvidéken készíti borait. Bemutatkozójuk:

“Szeged egyetlen pincészete amely 1980-ban alakult. Birtokunkon autentikus környezetben van lehetőség borkóstolásra. Borainkat saját szőlőből, fiatalos, reduktív stílusban készítjük.” Ujvári Pincészet

Pintér Tamás mintegy hat esztendeje igyekszik kialakítani a pincészet új irányvonalát.

Ujvári Kékfrankos 100% Rozé 2022

Ujvári Kékfrankos 100% Rozé 2022 A bogyózás után egy órát áztatták, minimális préseléssel nyertek levet. A rozé tehát nemcsak a színlevet tartalmazza, hanem a lágy préseléssel is bővül Majd ülepítés és erjesztés egy kicsit magasabb hőmérsékleten, úgy 17-18 celsius fokon. Határozottan meggyes, cseresznyés, teltebb, vállasabb rozé. Már-már silleres jegyeket is mutat ez a meggyes, ribizlis gyümölcsösségű, jó savakkal ellátott rozé. Az biztos, hogy nem egynyári élmény, ha marad belőle még 2024-ben is iható lesz.

Ujvári Cserszegi Fűszeres 2022 Igazi kézműves munka, mert a 480 kg-ot kézzel bogyózták le. Ezt az igen erősen élő munkaerőt igénylő műveletet azért hajtották végre, hogy a bogyózóban megroppanó kocsányokból felszabaduló aromákat kizárják a folyamatból. Két teljes hétig volt a héján az erjedő bor. Különleges cserszegi annyi szent! Citrusok, licsi, pirosalma, rózsaolaj és szőlővirág, mindez diszkréten. Nem egy brutális narancsbor inkább az elegánsabb, visszafogottabbak közé tartozik. Kis herbárium is van benne csalán és némi hársvirág mellé egy kis tannin…

Weingartner Olivér és izgalmas bora…

Ennyi volt, tizenkettő, de nem piszkos!

Természetesen, tizenkettő az nem olyan sok az ezerhez képest! Mennyi, de mennyi borocska volt még itt! Szóval, nem piszkos ez a tizenkettő, hanem tisztán, világosan leírtuk (a borokat) őket. Sőt, bemutattuk a pincéket, ráadásul értékelhető fényképeket is készítettünk. A mai világban, higgyék el a kedves Olvasók, néha már az is teljesítmény, hogy egy cikknek van eleje, közepe és vége is… Ne legyünk telhetetlenek, most ugyanmár mennyi bort kóstoltál meg úgy igazán a (BorJour Magnumon vagy akármelyik kóstolón is), ráérősen, kiszálazva az aromákat? Hogy, inkább megittad és jó volt? Egészségedre! Látod, ezzel is tettél Az ihatóbb Magyaroszágért!

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )