Soproni Tavasz Budapesten

A Soproni Borvidék újra megmutatta magát, ez volt a Soproni Tavasz Budapesten

Bertalan György írása

Megkóstolsz, és már ismersz is?

A Welhello örökzöld slágerének parafrázisa talán jól összefoglalja azokat a gondolatokat, melyek a Soproni borvidék által szervezett, Soproni Tavasz Budapesten című rendezvényen járva kavarogtak bennem. Sopronról sokan tudják, hogy jó borok készülnek arrafelé, a legtöbben elsőként talán a kékfrankost említenék, mint a borvidék fő fajtáját. De mi van ezen túl? (már három éve tart a megújulás, 2020. májusi cikkünk, katt ide!

Mely pincészetek készítenek figyelemreméltó tételeket, és mi a közösségi koncepció? Kíváncsi voltam, választ kapok-e ezekre a kérdésekre a Stefánia Palotában eltöltött néhány óra alatt.

A Soproni Tavasz történelme a Rómaiaktól kezdve

Sopron történelmi borvidék, a római korban is termesztettek itt szőlőt. A középkorban fokozatosan nőtt a bor iránti igény, és az alkalmazott módszerek is egyre kifinomultabbá váltak. Sopron és a bor viszonylatában mindenképp érdemes megemlíteni a poncichterek nevét. A német babtermelő (Bohnenzüchter) szóból eredő elnevezés azért ragadt a helyi szőlőművelők nagy részére, mivel a tőkék és sorok között zöldségeket, elsősorban babot növesztettek. A filoxéra itt is átalakította a termésszerkezetet, a trianoni békeszerződés pedig három részre szakította az addig egységes Ruszt-Sopron-Pozsony borvidéket. Az utóbbi évtizedekben a kékfrankos került a középpontba ezen a környéken, folyamatos versengésben állva a határ osztrák oldalán készülő Blaufränkisch-ekkel.

Mit kínál most a Soproni borvidék?

Ez volt tehát a múlt, de hogy fest a jelen? Mit kínál most a Soproni borvidék? Ezt próbáltam felmérni a pincék képviselőivel beszélgetve, boraikat kóstolva. Kiderült, hogy mindenütt nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására, fontosnak tartják kiemelni a borászatok poncichter gyökereit, a pincék korát, a nemzedékekre – sőt, akár évszázadokra – visszanyúló családi tradíciókat. 

A Soproni Legendákról

A soproni legendák közül az egyik legismertebb talán az, hogy a napóleoni háborúk idején a helyi borászok és kocsmárosok csak az értékesebb, kék frankért voltak hajlandók vörösbort mérni a katonáknak, és innen ered a kékfrankos fajta neve.

Ezt a történetet ugyan sok soproni pincében mesélik el nagy átéléssel, ám valóságalapja vajmi kevés lehet. Napóleon seregei ugyanis a filoxéravész előtt jártak ezen a tájon, márpedig akkor itt döntő részben fehérszőlőt, azon belül is furmintot termesztettek. Igen, a tokaji borok gerincét alkotó fajta egykor Sopronban is központi szerepet játszott, és néhányan megpróbálják feleleveníteni ezt a hagyományt.

STEIGLER

Steigler Furmint igazol

Az immár teljes területén organikus művelést alkalmazó Steigler Pince furmintja igazolja, hogy nagyon is van értelme foglalkozni ezzel a fajtával Sopron környékén. Varga Tamás, a birtok borásza elmondta, új és izgalmas projektként tekint a furmint visszatelepítésére. A semmivel össze nem téveszthető, különleges, csillámpala szülte bor, a soproni Steigler Furmint sokkal kifejezettebb illattal bír és egészen más erényei vannak, mint vulkanikus talajokról származó társainak. A könnyedebb borok kedvelőinek a Steigler Pince 2022-es – természetesen szintén bio minősítésű – sillerét ajánlom. A zweigeltből készült bor friss, gyümölcsös, ízében ribizlit és ringlót idéz. Jól behűtve fogyasztandó. Vigyázat, könnyen csúszik!

STUBENVOLL

Stubenvoll pince, magas minőség és szakmai hozzáértés

A Stubenvoll Pincénél szintén az 1700-as évekig visszatekintő hagyományokra alapozzák a borkészítést, és ennek meg is van az eredménye. A náluk kóstolt pét-nat, a szűretlen rozé (melyből összesen 600 palack készült), valamint a 2021-es zöldveltelini és kékfrankos egytől egyig magas minőségű, nagy szakmai hozzáértésről és jó ízlésről tanúskodó bor. Érdemes egy próbát tenni velük. Innwn indulnak, aztán készítenek majd méthode traditionelle pezsgőt is.

HEINER

Heiner Pincészetnél habzik az olasz

A 11 hektáron gazdálkodó Heiner Pincészet standjánál zöldveltelinit, chardonnay-t és kétféle rozét – kékfrankos, illetve pinot noir – kóstoltam, mindegyiket a 2022-es évjáratból. Üde, jól iható borok, remek ár-érték arányban. A spumante technológiával készülő olaszrizling habzóbort is kifejezetten ajánlom, igazi csajos bubis, a nyár kedvence lehet.

KOLONICS

Soproni Vörös Kolonics

A Kolonics Pincénél a vörös vonalat vettem fel. A syrah is ritkának számít ezen a borvidéken, de az igazi különlegességet a dornfelder szőlőből készült 2022-es bor jelentette számomra. Ez a viszonylag fiatal, 1955-ben létrehozott fajta kirobbanó gyümölcsösséggel, lendülettel és szép savszerkezettel hódít.

Ők is elhozták a Soproni Tavaszt

A fentieken túl, a teljesség igénye nélkül szeretném a Soproni borvidék hírnevét öregbítő borként kiemelni a Pfneiszl Pince Tango nevű házasítását, a Bónis-Reitter Borászat Muskata fehér cuvée-jét és a Grosszfatert a Gangl Pincészettől.

A nem annyira napfényes oldalról is…

A kóstolón akadt néhány olyan tétel is, ahol kissé eltúlzottnak éreztem a hordóhasználatot, máshol pedig a szüretelt szőlő lehetett túlérett, ami némiképp nehézkessé tette a borokat. Mindezekkel együtt is úgy érzem, a borvidék jó úton halad, hiszen túlnyomó többségben jól érthető és iható, a gyümölcsösséget előtérbe helyező, az északi elhelyezkedésnek köszönhetően általában feszes savszerkezetű borokat készítenek, melyek könnyen közkedveltté válnak a fogyasztók körében. A régi-új furminttal folytatott kísérletek pedig már a habot jelentik a Soproni borvidék tortáján.

Köszönjük a meghívást a Soproni Borvidéknek!

Résztvevő Borászok🍷:

Bónis-Reitter Borászat
Etyeki Kúria
Fényes Pince

Gangl Borászat
Heiner Pincészet
Horváth Borászat
Kolonics Pincészet

Pfneiszl Birtok
Steigler Pince
Stubenvoll Pince
Taschner Bor- és Pezsgőház
Vincellér Borbirtok – Fertőboz
Winelife Borászat
Zachár Winery

További résztvevők:

Alpokalja Sajt
Erhardt Pékség
One Eleven

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )