Szüreti gyorsjelentés és tervek a bükki Sándor Zsolt Pincészetnél

A Bükki borvidéken éppen csak elkezdődött a minőségi borkészítés felelevenítése. Az út elején járnak és gyűjtik a tapasztalatokat, erről kérdeztük Sándor Zsoltot.

(A borítóképünkön a Sándor Zsolt Organikus Pincészetének facebook fotója látható a Kékfrankos 2017-es)

Sikerült mindent megóvni a betegségektől? Gondolom az organikus művelési rendszerben ez még nehezebb feladat.

Igen, sikerült, bár nem mondhatom tökéletesnek, ugyanis a gépesítés hiánya nagyon is érezhető. Szinte mindent kézzel csinálunk. A permetezés nagy része is háti permetezővel megy. Ezt tetőzi az, hogy pl. a permetezési ciklus az öko-rendszerben 7-10 naponta van.

A sok eső nem okozott gondot? Maradt még kint valamilyen szőlőd?

Igen, okozott némi fejtörést az eső, de főként a pára, amit a nagy meleg okozott. Az utolsó fürtöket most szedtük le.

Készülsz valamilyen újdonsággal célzottan, vagy meglátod, hogy miképpen forrják ki magukat a borok?

Vannak a borvidékre jellemző fajták, amikből minden éven választok kísérletezési célból egyet-egyet. Ezek vásárolt szőlők, melyek minőségi kritériumait én határozom meg. Idén az ezerfürtűre és a kékfrankosra esett a választásom. A saját termesztésű szőlőből a két fő fajta maradt a cserszegi és a zweigelt.

A pincészetnél a „napfény ízének” nevezett Zweigelt 2015-ös bort most meg is kóstolhatod majd a következő BorMozi rendezvényen: részletek, infó itt!

IMG_20170907_192210
Sándor Zsolt

Vannak-e telepítési terveid, pár éves a birtokod még bőven az útkeresés elején vagy?

Telepítésben még nem kifejezetten gondolkodtam, mert a jelenlegi birtokméret felemészti a kapacitásainkat, viszont az átoltás viszonylag régóta porondon van.  Ezért is kísérletezem minden évben helyi vagy a borvidékre jellemző fajtákkal, hogy lássam, miből mit tudok kihozni. Úttörő ebben a purcsin, melynek negyedik évjárata forr a pincében. Bevallom nehéz türelmesnek lennem ebben a kérdéskörben.

Mit gondolsz most, a bükki borvidéknek melyik az igazi szőlőfajtája?

Valljuk be a borvidéken a minőségi borkészítés most kezdte bontogatni a szárnyait, így egyelőre nehéz megmondani, hogy valójában melyik szőlőfajta borának állnak a legjobban a bükki borvidék kínálta adottságok. Ha a mennyiségi szempontot vesszük figyelembe a zweigeltet, a kékfrankos illetőleg a zenit vagy a cserszegi fűszeres is annak mondható.

A pincészetnél a „napfény ízének” nevezett Zweigelt 2015-ös bort most meg is kóstolhatod majd a következő BorMozi rendezvényen: részletek, infó itt!

Anna Luca
Anna Luca