Egy visszatekintés a Budapest Borfesztiválra

A nyári boros uborkaszezon után szeptember első két hete számomra a Budafoki Pezsgő és Borfesztiválról valamint a Budapest Borfesztiválról szól.

 

Budafok és Budapest

Két teljesen eltérő helyszín, törzsközönség, borkínálat és árazás. Az időjárás ebben az évben a 4 napos Budapest Borfesztiválhoz volt kegyesebb, Budafok kicsit ázott. Néhány éve keresztelték át Budavári Borfesztivált Budapest Borfesztiválra. A külföldieknek könnyebb megjegyezni ezen kifejezést, nekik már jó ideje az utóbbi elnevezés dukált. A látogatók jelentős hányada ugyanis külföldi, másik része pedig borrajongó honfitársam.

kóstolók
kóstolók

Még mindig az a panoráma

Benyomásom szerint a fesztivál igencsak eredményes lehetett a látogatók számát tekintve. Péntek és szombat délután is kilátogattam a rendezvényre, és este 8 óra körül már szabályos forgalmi dugók alakultak ki. Ennek ellenére is nagyszerű élmény volt a várból, a csodás panorámát élvezve bort kóstolni.

 

Beszéljünk Chiléről

Ebben az évben a vendégország Chile volt, ahol egy 2014-es Montes Alpha prémium chardonnay, 2013-as Santa Carolina carmenere és a 2011-es Baron Philippe De Rothschild Escudo Rojo házasítása (cabernet savignon, cabernet franc, carmenere, syrah) is az országra jellemző erőteljes hordóhasználatot tükrözte. A fehérbor esetében az almasavbontás és hordós érlelés  következtében létrejött behízelgő vajas, vanílás, trópusi gyümölcsös ízek domináltak. A carmenere magas tanninal rendelkező cédrusos szedres ízvilágot képviselte. A testes, szellőztetést igénylő Escudo Rojo az előbb leírt ízvilágot étcsokis- kakaós ízzel és hosszú lecsengéssel fejelte meg.

 

Tokaji élmények

Magyar borok terén remek 2015-ös tokaji száraz furmintokat volt szerencsém kóstolni. Kiemelkedő tétel volt a Holdvölgy Pinészet Meditation furmintja, mely ásványos- florális ízvilágával és szép savgerincével vált számomra emlékeztes tétellé. Egyre több tokaji borász szeretné a terroirt megmutatni a borában. Balassa István borász is ezt a filozófiát követi, melyet a rendkívül tiszta, komplex és hosszú lecsengésű Kvarc és Riolit Furmintján keresztül mutat be. A két 2015-ös tétel közül a Kvarc szikár-ásványos, összetettebb míg a Riolit a kerekebb, gyümölcsösségével behízelgőbb irányvonalat képvisel.

Egy jó siller a Bükkről...
Egy jó siller a Bükkről…

Sándor Zsolt a bükki hős…

Kellemes felfedezés volt a Sándor Zsolt boraival való találkozás. A miskolci borász organikusan műveli kis birtokát a Bükki borvidéken. Mind a cserszegi fűszeresből mind a zweigeltből remek borokat készít a 3 gyermekes családapa a szivárvány minden színében: mint a mind hordós és tartályos erjesztést kapott 2016-os Cserszegi Fűszeres, 2015-ös Anna Luca, mely egy héjon erjesztett finomseprőn érlelt rendkívül komplex és hosszú lecsengésű cserszegi fűszeres, ami sok borbarátot elvarázsolt a helyszínen is. A zweigelt változatos borászati eljárások eredményeképp hordós érlelésű 2016-os rose és siller, spontán erjedésű 18 hónapos új és használt hordós érlelést kapott szép savgerincű, piros bogyós gyümölcsbomba 2015-ös vörösbor formájában is megjelent a szortimentben. Sándor Zsolt borain érződik a hozzáértés, a gondoskodás, a jó értelemben vett kézművesség. Az adalékanyagos, felturbózott, savcsökkentett vagy éppen pótolt borok világában üdítő színfoltok az ilyen természetesen jóivású borok.

 

A Királynő

Összességében elmondhatjuk, hogy továbbra is az egyik meghatározó boros eseménye az országnak e borfesztivál. Természetesen halljuk a fanyalgókat, hogy drága a helypénz, nem éri meg, és egyre kevesebben vannak a kiállítók. Valahol persze ez is igaz, de korai lenne temetni a Királynőt, az egyensúly épp kialakulóban van. Történjék bármi, a panoráma a borozáshoz itt a legszebb…

Cikkünket, Balla Ágnes jegyezte, képek: Az ihatóbb Magyarországért

Felkészültek
Felkészültek