Csak a SVÉT-re emlékezem! A Vidéki Éttermiség 9. alkalommal is stílusos

Mindenki a fővárossal jön, hogy ott van a Nagy élet és kívüle csak a magyar ugar van (akár gasztro szempontból is). Ékes cáfolata ennek a sirámnak a SVÉT, melyet már kilencedik alkalommal rendeztek meg.

 

Cáfolat a fővárosi vízfejre

Szóval, nem, nem és nem. Bizony vidéken is van élet, és mi több étkek olyan minőségben, melyben az ínyencek sem találnak kivetni valót. 16 vidéki étterem, 16 világnézet, 16 kreatív séf egy küldetésben: ez a SVÉT. A SVÉT egy kiváló alkalom arra, hogy a tehetséges vidéki éttermek megmutassák közösen a gasztroerejüket.

 

Az idő is nagyon jó volt

Csodálatos őszi napsütésben, igazán varázslatos hangulatban zajlott a Stílusos Vidéki Éttermiség idei éves közönségtalálkozója. A nemrég egyesületté szerveződött SVÉT 16 tagétterme közül 14 vett részt a rendezvényen, amelynek az idén a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád adott otthont.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

1500-an a paradicsomban 4 helyen

A gasztrorgiára mintegy 1500 vendég érkezett, akiknek személyesen a séfek tálalták az ételeket.  Mád nem egy óriási település, bár kétségkívül a magyar borkultúra gigantikus jelentőségű ékköve. Szeretjük Mádot, sok élmény köti ide a borrajongókat. A rendezvény négy mádi helyszínen zajlott, az ételek mellé a Mádi Kör borászai kínálták boraikat. A négy helyszínt igen könnyen meg lehetett találni, picinyke sétákkal üdítve fel a már-már a telítettségtől feszülő bendőnket. A helyszínek: Holdvölgy Pincészet kertje, Gusteau Kulináris Élményműhely terasza, Zsirai vendégház kertje, Furmint Központ.

A veszprémi Chianti Étteremből: Kacsamell répákkal
Kacsamell répákkal

„Kacsamell répákkal” leírása

Szó megakad, lehelet megszegik, volt több ilyen fogás, melyek mámorítóan pompás ízharmóniákat vonultattak fel. Ami nálunk nagyon betalált többek között a Kacsamell répákkal fogás volt a veszprémi Chianti Étteremből. Nagyon szimpla elnevezés, mégis hány ötlet és játék van ebben az ételkölteményben. Egyszerűen az étel minden eleme illeszkedett egymáshoz, a textúrák, az izgalmas játékok mind-mind benne voltak ebben a fogásban. Leghitelesebben az étel készítője, megálmodója tud nyilatkozni a fogásról, ezért szólaltattuk meg az étterem szakácsát.

A kacsamell sous-vide technológiával készült elősütés után, így a hús belseje szép rózsaszín marad, és nem veszti el értékes szaftosságát. A köret három fő elemből áll. Az első a tarlórépából készült gratin, mely tarlórépából, tejszínből, lassú sütéssel készült, kakukkfűvel ízesítve. A második köret a lilarépából készült püré, mely főzés után vajjal és tejszínnel van pürésítve. A harmadik a kovászolt répa, ami hagyományos kovászoló technológiával készül, mint a kovászos uborka, csak hosszabb időt vesz igénybe. Szerettem volna egy olyan ételt kreálni, mely tartalmaz egy olyan alapanyagot, ami manapság nem annyira ismert, ez volt a tarlórépa. Úgy gondoltam, hogy ezért csak répákat fogok köretként szerepeltetni a tányéron, ezért is esett a választás a kovászolt répára, ami jó kiegészítőnek bizonyult roppanóságával a sült tarlórépa és a lágy püré mellett. A nyárutót megidézve a kovászolt répához egy kevés tejfölös kaporhabot tálaltam, valamint jóízű jus-t (mártást) locsoltam a húsra. Mivel szerettem volna még egy apróságot a tányérra, ezért főtt sárgarépából készült répachipsszel díszítettem a tálalás végén az ételt. (Krizsán Gábor, a Chianti Étterem szakácsa)

 

A Chianti Étterem Veszprémből

“Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el.” – mondta Jókai Mór, és szavai az elmúlt 3 év kitartó és következetes munkájának fényében munkatársaink, barátaink és vendégeink számára is ugyanazt jelentik: a Chianti Étterem a gasztronómia iránt fogékony, kísérletező kedvű étteremlátogatók közkedvelt célpontja lett. (www.svet.hu)

A Rosinante Étterem és Hotel (Szigetmonostor) fantasztikus Fácánleves-eszenciája is egy tömör gyönyör volt. A vasárnapi húslevesek minden gyógyírját a vadhús izgalmával egyesítette. A fácánhús darabkában pedig egy kis spárga-részlet adta a laza zöldet.

IMG_20170910_113152
Rosinante Étterem és Hotel (Szigetmonostor) Fácánleves-eszencia

Nem tudunk elmenni a másik kedvencünk mellett szó nélkül, bár mire odajutottunk a fogáshoz, páran egy pótgyomorért fohászkodtak halkan. Szóval, Anyukám mondta Étterem (Encs) és az étel: Grillezett zempléni bárányszív, krémes burgonya, vargánya. Itt-ott gondolkodtunk, hogy az ételek milyen bort kapjanak kísérőnek. Volt ahol a séf is segített, volt ahol nem volt rendszer a kínált borok és az ételek között. A bárányszíves étel szinte kívánta az Árvay Isten-hegy furmintot 2015-ből.

Nyurgaponty hasaalja savanyítva, ropogós hajdinával, ezt bizony a Kistücsök Étterem (Balatonszemes) követte el. Ez az étel igazán haladóknak készült, a halat friss saláták, padlizsánkrém, és tényleg igen ropogós hajdina kíséri. Egy jó furminttal kísértük le a nyurgapontyot egy 2015-ös MÁD furminttal.

A Jankovich Kúria (Rácalmás) meglepett minket a Borjú húsos, kacsamájas kimbap, fermentált céklával fogásával. A kimbap a koreai „szusi”, de japán társához amennyire hasonlít, annyira különbözik is tőle. Üdítően könnyed és egzotikus fogás volt, amire éppen vágytunk, amikor a Zsirai vendégháznál jártunk.

Még rengeteg fogásban találtunk harmóniát, vagy olyan izgalmat, mellyel kiemelkedett az átlagos éttermiségből. Lassan úgy éreztük magunkat, mint egy lucullusi lakomán, talán még egy sört estére, de most egyszerűen nem akarunk ételt egy darabig. Az élmények eltelítettek és a vidéki séfek újra bizonyították, hogy van élet Budapesten túl is.

SVÉTAsztal is van már lassan.

A munka folytatódik, mert a SVÉT Akadémia mellett egy másik komoly tervet is dédelget a stílusos csapat. Régi vágy, hogy a vidéki termelők is be tudjanak kapcsolódni a gasztronómia vérkeringésébe, és a vidéki alapanyagok eljussanak az éttermekbe és a lakossághoz is. Ennek érdekében SVÉTAsztal néven egy olyan országos online adatbázis létrehozását tervezik, amelynek árukészlete folyamatosan frissül, és elektronikusan nyomon követhető. Amint a friss áru bekerül a rendszerbe, azonnal meg is vásárolható, így a termelő és a vásárló egyaránt elégedett lehet. Az új online platform komoly szakmai összefogással valósul meg, és a vidéki termelők mellett – a SVÉT “előszobájaként” – az értékteremtő vidéki éttermek számára is bemutatkozási lehetőséget biztosít majd.  Az előkészületek már folynak, amint a rendszer életbe lép, azonnal hírül adjuk.

 Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Bárányszív
Anyukám mondta Étterem (Encs) Grillezett zempléni bárányszív, krémes burgonya, vargánya

A rendezvényen az alábbi éttermek vettek részt:

Baricska Csárda (Balatonfüred)

Chianti Étterem (Veszprém)

Viator Étterem és Borbár (Pannonhalma)

Anyukám mondta Étterem (Encs)

Mandula Étterem és Borbár (Villány)

Rosinante Étterem és Hotel (Szigetmonostor)

Nomád Hotel és Glamping (Noszvaj)

IKON Étterem (Debrecen)

Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád)

Kistücsök Étterem (Balatonszemes)

Erhardt Étterem (Sopron)

Macok Bisztró és Borbár (Eger)

Jankovich Kúria (Rácalmás)

Walter Vendéglő (Perbál)

halétel borral
Nyurgaponty hasaalja savanyítva, ropogós hajdinával, Kistücsök Étterem (Balatonszemes)