A legújabb és legnagyobb – A Veritas Winebarban jártunk

Megnyílt Budapest egyik legnagyobb borbárja és borvacsorán jártunk ott.

 

Ülj le szépen, borvacsora lesz…

Meghívják az embert, hol kisebb, hol nagyobb reményekkel. Persze ez egy win-win szituáció, a rendezvény általában jó, a témáról bőven lehet ontani a karaktert és a releváns tartalom úgy kell a helyeknek, mint egy falat kenyér.

 

Az est győztese csak Te lehetsz!

Óriási méretek, rengeteg bor a placcon, kellemes fények, kedves személyzet. Meghitt zugok és fényes nagy asztalok a kirakatban. Van persze pult is ahol lehet szépen támasztani a kobakot, csak még egy kis maradékot kérve, egy kis kilépő aztán, de most tényleg… itt nem lesz kellemetlen kopasz erős, aki az est győztese lesz,  itt a Dohány utcában az est győztese csak Te lehetsz! Itt a szám, melyből idéztünk: klikk! Ha már nosztalgia és Lovasi András is mindjárt jubilál, folytassuk az egyik kedvenc számunkkal tőle.

IMG_20171004_204756_20171005164626148_20171008114146166
Báránylapockás

Legyél úgy, mint egy Kispál számban

Lovasi éppen 50, ez még gombócból is sok mondhatná Bödöcs a miniszterelnök hangján, de nem mondja. Illetve nincs, akit lelőnél, ahogy a Kispál szám kántálja a Jövőből jövő lövő opusból, és bár van dzsungel, de Péntek típusú rabszolga sem teljesít itt szolgálatot. (a szöveghűség és kontextus végett több infó itt! a dalról)

Ez már kérem klasszikus, hallgassátok végig szeretettel, ahogy a Veritas borkínálata is lehengerel 380 féle magyar és külföldi bort lehet kortyolni. Ebből aztán állandóan változó 60-at kérhetsz ki pohárba és még a nyitott palack elvitelére is van lehetőséged. Ez a legnagyobb, nincs mese, itt a buli negyed szélén egy ugrásra a Blahától és a sarkon posztoló jóval szerényebb kínálatból válogató, de biztos törzsközönséget magának tudható Tibi Atya Kocsmájától nem messze.

 

Nagyon haladási

Szóval belül is nagyon szép, kint posztol a Dohány utcán a nagyon piros bika, bent és lent egy veres paripa áll ki a falból viccesen. Dzsungel van, kis zegek, kis zugok és még Buddha is megérinthet, hogy haladj tovább a nirvána felé. A belső lenti térben méteres körtükrök készítenek dimenziókapukat játékosan kitágítva a teret, vagyis van széles élettér. Mindezt Csap Viktor tervezte úgy, hogy egyszerre eklektikus, klasszikus, indusztriális és humoros legyen.

IMG_20171004_190820_20171005123905310_20171008113628896

Fehér és Vörös, Tokaj és Szekszárd

Ha már van egy szép nagy borbárod, miért is ne lenne melegkonyhája? Füzzük tovább a történetet, vagyis bemutatkozott a hely konyhája is, egy igazán izgalmas borvacsorán a hetekben a tokaji Disznókő Pincészet és a szekszárdi Vida Pincészet közösen alkotta a borsort az ételekhez. Leülünk szépen az asztalhoz, mellettem Farkas Krisztián a Koktélblog szerkesztője, kicsit távolabb Szuna Noémi, média PR-felelős, akinek a meghívását ezúton is köszönjük. Az asztalfőn személyesen Szekszárdról Vida Péter, aki 2011-ben lett az Év Bortermelője és Ifj. Vida Péter is helyet foglalt édesapja balján. A Disznókő Borászatot is ketten képviselték, a kereskedelmi igazgató Hanyecz Andrea és a magyarországi képviselő, Lesti Zoltán, akit bORGIA oldaláról is ismerünk. Ezzel le is tudtuk a hivatalos részt, jöhetett a vacsora.

 

Gyere haza, magyar fiatal!

Két séf is megfér itt egy csárdában, az egyik séfünk Jakab Attila több mint 10 évig pallérozta gasztrotudását külföldön és hazatérve a klasszikus vonal képviselője lett. Tőkés Dániel szintén idegenhonban gyakorlatozott, majd a mai modern molekuláris gasztronómia híve lett. Mint látható a két séf jól kiegészíti egymást és tudásukat egyesítve változatos konyhát tudnak vinni a Veritas Borbárban. Friss a Veritas Borbár, alig 1-2 hónapja üzemel, még csiszolódik, de nagyon jó úton halad.

bikuci
bikuci

Lendület, változatosság, jó felépítés

A két birtok már bizonyított, tehát a borokra nem lehetett panasz, már csak a séfeknek kellett alkotniuk. Lendületes borvacsora volt, jó ütemezéssel és jól felépítve a sort, a séfek állták a sarat. Ha nagyon szőrözni akarunk, akkor a talán tálalás kistálkáiban nehéz volt késsel-villával közlekedni.  Az étel- és borpárosítás viszont igen jól sikerült. A Disznókő Lajosok furmint 2015-ös izmos hordózását a füstölt pisztráng rilette szépen felvette és kackiásan rímelt a savakra az almás zelleres tormahab saláta. Édes májam, de jól esett Disznókő kései szüret 2015-el locsolni a kacsamáj pástétomot. A következő fogás a lecsó visszaröpített a magyarság nyári gasztrotudatába, aki a szezonban nem evett ilyet valószínű, hogy vagy külföldön egy veszélyes zónában töltötte az évszakot vagy éppen hibernálta magát egy csillagközi utazás reményében. Szóval házias lecsó és hozzá debreceni kolbász, ez már dupla hungarikum és mivel mással lehetne ezt öntözni, mint egy komoly, de játékos kadarkával a Vida öregtőkéiről 2015-ből. Innen dobbantottunk fel a báránylapockára, mely lassan készült, mint a fogás neve elárulta, a savanyított bébi céklák pedig nagyon jól álltak a Kékfrankos textúrájához a bárányok finoman rétegelt hallgatásával kísérve. Szürkemarha és nagy Vida vörös párosa is tovább emelte az este fényét, majd a végső gólt a Disznókő 5 puttonyos aszúja 2009-ből + Házi gesztenyés gombóccal párosa pöckölte be.

zegzug
zegzug

Isten, élővilág, emberiség

A végén hátra lehetett dőlni, kis pálinkát, vagy kávét rendelni. A séfek kihasználták a ziccereket, mindenki elégedett lehetett, mindenki nyert. Búcsúzni csak szépen, idézzünk egy Vida Péter gondolatot, amely általában el is hangzik a Vida-borkóstolókon: „A Bor semmihez nem hasonlítható isteni csoda, mely az élõvilág és az egész emberiség diadala.” Most nem emlékszem, hogy ez a mondat elhangzott-e, de azért ennek az aranysornak mindig ott kellene motoszkálni a nagyon jó borok környékén. Nem mondom, hogy térdelj le egy bor előtt, de meghatódni azt szabad! Ezzel szemben a rögvalóság az, hogy, gyakorta ott ülünk a pohár felett, és azon gondolkodunk, hogy mi történhetett, mi volt ezzel a cél… Mert hát vannak kisebb csodák, hétköznapi történetek, éppen csak elmenő sztorik, és vannak bizony hibás, hézagos események, melyeket dadogva teremtettek vagy éppenséggel raktak össze a pincében. Sőt, előfordul, hogy a legjobb indulattal készült az a bor, de aztán valamilyen okból a mosogatónak adod vissza lelkét, oda tér vissza egyenest a csatornába, ahová kis kerülővel amúgy is jutna. Ebből majd tanul, mondják a végén. A Veritas Winebarban viszont jó történetek vannak, egyelőre a facebookon tudod őket követni, itt tudsz értesülni a legújabb történetekről. Ha nagyon szeretnéd, valamelyik történetnek a részese is lehetsz…

 

A részletes menü a tokaji Disznókő Pincészet és a szekszárdi Vida Pincészet közös Borvacsoráján

Tepertő espuma, paprika brunoise – Disznókő furmint dry 2016

Szilvásváradi füstölt pisztráng rilette, almás-zelleres tormahab saláta – Disznókő Lajosok furmint 2015

Kacsamáj pástétom, őszi chutney, briós, kandírozott dió – Disznókő kései szüret 2015

Mini debreceni kolbász házi lecsóval – Vida öreg tőkék kadarkája 2015

Lassan főtt rozmaringos báránylapocka, színes, savanyított bébi céklák – Vida Hidaspetre kékfrankos 2014

Szürkemarha, kakukkfüves jus, szalvétagombóc, áfonya jam – Vida la vida 2013

Házi gesztenyés gombóc, vanília sodó – Disznókő 5 puttonyos aszú 2009

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Apa és Fia a Vidák.
Apa és Fia a Vidák.