Szilveszterkor magyar pezsgő!

Szilveszterkor magyar pezsgő legyen az asztalon!

Nyulasi Gábriel István írása

Becsüljük meg a honi pezsgőket

Természetesen a magyar buborékok mellett lehet mindenféle külföldi is a poharunkban. A magyar pezsgő jó, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne jobb is. Már éppen egy nagyobb pezsgőbontáson gondolkodtunk, amikor az egyik legeredetibb magyar internetes bormagazin megkeresett minket és Szabó Edit személyében egy pezsgőmustrára invitált. A nagyon kedves Borsmenta magazin szervezett decemberben egy magyar pezsgőtesztet a szintén roppant barátságos pesti, 9. kerületi borbárban a Fill the Wineboxban.

Csak vidáman!

Barátkozz a világ boraival

Ez a jelszava a Fill the Winebox nevű intézménynek. Bővebben egy borbár és borkereskedés Budapesten, a IX. kerületben. Magyarországon csak itt kapható, különleges külföldi borokkal, és emellet remek ár/értékű magyar borokkal és hangulatos borkóstolókkal várják a vendéget. Ráadásul egyedülállóan és nagyon szimpatikus módon közösségi borvásárlásokban is gondolkoznak: “ha Neked van egy jó emléked egy borról, amit szívesen innál újra, azt megpróbáljuk beszerezni és indítunk egy ládát…”

Fill the Winebox

Mikor igyunk pezsgőt?

Számoljunk le a legfőbb tévhittel, hogy pezsgőt főleg szilveszterkor, de amúgy meg ünnepek, szülinap, névnap, fülinap, menyegző meg ilyenek. Nem és nem! Pezsgőt inni bárhol és bármikor! Reggel, délben és este is. Nem kell alkalom és bármihez jó a pezsgő! Bármilyen hangulathoz, ha vidám vagy azért, szomorú vagy azért, ha szerelmes vagy azért, ha nem vagy szerelmes, akkor azért. Ételekhez is szabadon felhasználható, egy rusztikus disznótoroshoz is éppoly kiváló kísérő lehet, mint egy leheletkönnyű macaronhoz vagy akár sültkrumplihoz is mennyei. Próbáljuk ki, kísérletezzünk és nem fogjuk megbánni! Felejtsük el a betokosodott szokásainkat, lépjünk ki a hétköznapok világából és pezsgőzzünk szabadon!  

Csányi Pincészet: Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Rosé Pezsgő Brut Magnum 2018

Magyar pezsgő, mit várunk Tőled?

Jó legyél, finom bubikkal, tehát kellemes legyen a buborékszerkezet. Ne legyen féktelen habzás, maró, kaparó durva szénsavasság. A hordós jegyekkel is csínján bánjunk, ne legyen parketta pezsgőnk. Jó legyen az aromatika, lehet elegancia is jelen, esetenként akár toast-os, kekszes, élesztős jegyekkel. Az egyensúly, arra is jó lenne ügyelni, sok magyar pezsgő a dosage műveleténél kap léket. Az expedíciós likőrt (dosage) a palack seprőtlenítése után adják a tételhez, hogy újra feltöltsék a palackot és beállítsák a kívánt a cukorfokot. Bizony a cukorfok, itt nagyon el tud billeni az harmónia és hiába volt jó az alap, ha végén bakizunk.

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok: Pezsgő Brut 2019

Magyar pezsgő, mennyire lehetsz jó?

Számoljunk le azzal az illúzióval, hogy a magyar pezsgő olyan lehet mint a francia champagne, még akkor is, ha ehhez francia honból importáljuk hozzá a pezsgőmestert. Egyrészt itt volt nekünk a felettébb kellemetlen és hosszadalmas szocialista korszak, (kb.1948-tól 1990-ig) amikor is teljesen lenullázták az országban a profi pezsgőkészítést. Egész egyszerűen sikerült eltakarítani a 19. századból induló kiváló hagyományainkat. A világbajnok magyar pezsgő egy olcsó, lebutított nagyüzemi termékké degradálódott. Másrészt meg Champagne az Champagne, az a kultúra, az a terroir, a több évszázados hagyományok, ezt egyszerűen nem lehetséges lemásolni. Természetesen megközelíteni ér, (mivel azért méthode traditionelle mindkettő) de ne várjuk el ugyanazt a magyar pezsgőktől, mint a franciáktól. Még csak most virágzik fel nálunk újra a pezsgőkészítés, van mit pótolni…

Pezsgőre várva

Magyar pezsgő, kicsit sárga, kicsit savanyú? 

De a miénk? Idézhetnénk A tanú című film örökbecsű mondatát? Azért ennyire nem tragikus a helyzet. Jobban állunk és a pezsgő teszten kóstoltunk jópár tehetséges tételt. A világ pezsgőtesztjein is mindig nyerünk ezt-azt, jönnek az érmek. Például 2021-ben a Carassia pezsgő, pontosabban a Partiumban található Kárászteleki Pezsgőpincészet a londoni Pezsgő Világbajnokságról három aranyat is hazahozott. Egyik aranyszerzésükről itt számolunk be: katt ide!

Teszthez csak kenyér

Jöjjenek a pezsgőmustra élményei

Gedeon Birtok: Sárfehér Méthode Traditionnelle Brut: Kicsit lassabban indul be, némi zárkózottságról tesz tanúbizonyságot, de aztán jön a nyári alma, élesztő, citrusok, a buborékok közepes finomságúak, jó egyensúlyú cukorka (kicsit pengeélen táncol) ízben édeskéssé válik zamatban a nyári alma. Pálffy Pince: Méthode Traditionnelle Brut 2018: Az egyik legkedvesebb illatú pezsgő a teszten, kicsit félek is, hogy meddig tarthat még ez a bájos vörösbogyós illat csokor. Szépen intenzíven sorjázik itt a málna, eper és a ribizli. Nagyon jóivású a pezsgő, nem kell rajta gondolkodni, nem az az elemzős tétel. Be a szervezetbe, jók a savak, a bubik is kellemesen sprődek, (kicsit rusztikusabbak, de szerethetőek) kedveltük ezt a tételt. 

Csepp se menjen kárba

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok: Pezsgő Brut 2019: Ez egy elegáns pezsgő, kecses buborékok, finom aromák, alma-körte, fehér virágok. Mindemellett, jönnek, a kenyérhéjas, élesztős, érlelt pezsgős aromák. Kis kesernye, mely szépen megy a citrusokkal és még némi terroir sósságot hoz magával. Hangavári Pincészet: Pezsgő Brut Nature – Furmint 2019: Tokaj és Tokaj, hiába ennek a borvidéknek egyszerűen jól áll a pezsgőkészítés. Jók a bubik Hangaváriék pezsgőjében, a savszerkezet is megfelelő. Sós, körtés, almás jegyek mellett megjelennek itt is az érleltebb jegyek, mint az élesztős, kenyérhéjas vonulatok. Mindezek mellett egy kis zöldfűszeres blokk is cizellálja képet, beugrik még a kakukkfű, oregánó, menta. Nyomokban kis gyömbérrel.

Fotózás

Csányi Pincészet: Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Rosé Pezsgő Brut Magnum 2018: Epres-málnás elegancia, élesztősség, kis pink grapefruit, gyönyörű buborékok, szép savak, mi kell még? Bizony ezt a pezsgőt nagyon szerettük, az egész tesztbizottságban sikert aratott. A pontszámok alapján is az este bajnoka lett, nem érdemtelenül. Magnum, tehát 1,5 literes ürtartalom ezért az az előnye is megvan, hogy nem fogy el egyik percről a másikra. Családi pezsgő vagy kisebb társaságoknak is ajánlható, pároknak egy egész estés élmény is lehet. Hiába a magnum palakoknak megvan az a varázslatos tulajdonsága, hogy az érlelésben is másképp viselkednek, mint a 0,75-ös társaik. Hosszabb és lassan a folyamat, tehát amikor már egy 0,75-ös palack már a potenciáljának a végén jár a Magnum még mindig bírja! 

Hangavári Pincészet: Pezsgő Brut Nature – Furmint 2019

A teljes mustra lista ábcé sorrendben

Anonym Pince: Brut Evolution Összhang, Brut Rozé Összhang 2016; Csányi Pincészet: Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Rosé Pezsgő Brut Magnum 2018; Eszterházy Károly Egyetem Pincészete: Brut Nature Méthode Traditionnelle 2016; Etyeki Kúria: Méthode Traditionnelle Brut; Feind Pincészet: Méthode Traditionnelle Extra Brut, Méthode Traditionnelle Extra Brut Rosé; Garamvári Szőlőbirtok: Optimum Brut 2018; Gedeon Birtok: Sárfehér Méthode Traditionnelle Brut; Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Extra Brut 2017; Hangavári Pincészet: Pezsgő Brut Nature – Furmint 2019; Haraszthy Pincészet: Öreghegy Brut 2016; Kern Bor- és Pezsgőház: Balatoni Zweigelt Rosé Brut 2019; KÉSA Birtok: Brut Nature 2020; Pálffy Pince: Méthode Traditionnelle Brut 2018; Rókusfalvy Birtok: Brut Pezsgő 2018, Brut Rozé Pezsgő 2019; Sauska Pincészet: Brut Méthode Traditionnelle; Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok: Blanc Brut Nature 2016; Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok: Pezsgő Brut 2019; Törley Pezsgőpincészet: Chardonnay Brut, Tokaji Brut; Wassmann Pince: Morizz Vörös Pezsgő Brut Nature 2016.

A helyszín

A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:

Ercsey Dániel (Pécsi Borozó), Kiss Michal (blogger), Nyulasi Gábriel István (Az ihatóbb Magyarországért), Gézárt Anna (Etyeki Kúria), Mong Zoltán (Fill the Winebox), Pesti Eszter (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta)

Köszönjük a meghívást a Borsmenta Magazinnnak!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )