Pálinka kurzus Pesten

Emelt szintű pálinka kurzus Kass Viktorék jóvoltából

Nyulasi Gábriel István írása

Kass Viktor, a Pálinkák és Párlatok online pálinkázó tulajdonosának meghívására vettünk részt a Pálinkaangyali eseménysorozat keretén belül a Zárás előtti partyn.

Raffai Tamás szakért

A kezdeményezésről

A Helyszín: A Partyőrség egy pálinka kiskereskedés (Magyarország legjobb párlatai) Pesten a belvárosban található szoros albérletben a Gong Stationnal, (Gong Pálinka) ami egy kis minibár. (mindkettő az Aradi utca 16-os szám alatt található, az Oktogonnál) A kis rendezvényterembe 15-20 ember fér be egyszerre. Partyőrség | kávé -, gin-, párlat- & pálinkashop | Töltögetünk? Töltögetünk! Gong Station Bp – Itt megkóstolhatjátok az általunk készített díjnyertes pálinkákat, az érmes gineket, és új gyümölcsalapú borainkat.

A Rendezvénysorozat: A Zárás előtti party a nulladik (pilot) esemény volt és tervezik a továbbiakat különböző tematikával.  Lesz Gin nap, Tonik, Keserű nap, Pálinka és egyéb párlatok…

Szeretjük a jó pálinkát, szerveztünk PálinkaMozit is: katt ide!

Borbáth Gabriella, mint egy kémia órán

Borbáth Gabriella, pálinkamester (Coca-Cola): blendelés felsőfokon

Gabriella a Rézangyal ízmestere és amint megtudtuk a brand (2017 óta) a Coca-Coláé. Nagyon sokan tévedésben vannak a piaci szerepek terén. Nem a cég főzi a pálinkákat, előfordult, hogy azzal a kérdéssel fordultak hozzá, hogy mióta a Cola készíti a kajszi pálinkát, azóta annak fanta íze van… Hiszen térben is elkülönülnek a termékek, az üdítőitalok Dunaharasztiban készülnek a tömények meg Budafokon. Kereskedelmi főzdéktől vásárolnak pálinkákat szigorú (HACCP) minőségbiztosítási kritériumok alapján. Körülbelül 2019-ben jött a prémium sorozat a termék portfólióban. Ezt egy jó másfél éves kutatómunka előzte meg, nem könnyű piac a pálinkáé… 

Rákészülés a blendelésre

Az egymillió dolláros Orr…

Gabriella nemzetközi kitekintéssel bír a pálinkák és egyéb párlatok versenyében. Rendszeresen bírál párlatokat nagy világversenyeken. Olyan szaktekintélyekkel ül egy asztalnál, mint az Absolut vodka ízmestere, akinek 1 millió dollárra van biztosítva az orra, úgyhogy Gyulára a pálinkafesztiválra (egy orrbavágás megpecsételné a karrierjét.) nem jöhetne le… A pálinkakultúra eléggé ismeretlen külföldön, ám még szomszédaink az osztrákok sem igen tudnak a közös (velünk magyarokkal) pálinkatörvényünkről. 

A pálinkát agyonveri a vodka és a whisky

A spiritek vagyis a tömények világában az évjárati különbségek nem elfogadottak, az állandó íz a nyerő. Az a gond a világpiaccal, hogy egyik évben megízlelnek egy jó pálinkát, akkor következő esztendőben is azonos minőséget várnak el. Mivel ezt a kiegyensúlyozottságot a pálinkával nem lehet ennyire stabilan biztosítani, ezért a párlatok nemzetközi világában a vodka és a whisky mellett a mi nemes párlatunk nemigen rúghat labdába. Bárhová megyünk a világba egy Jack Daniels ugyanolyan lesz Egyiptomban vagy akár Szingapúrban. Ezzel a standard ízvilággal nem tud a magyar pálinka versenyezni. 

Gabriella tölt…

Van, aki megissza a hibásat is!

A blendelés nem olyan egyszerű, hogy csak összeöntözgetjük a pálinkákat és akkor kész is van. Hosszas munka előzi meg a receptúra elkészítését a beszállítói minták alapján. Érzékszervi bírálatok sorozatán keresztül dőlnek el a megfelelő arányok. Annyit kóstolnak amennyit tudnak, no meg amennyit kell. Gabriella standard pálinkahibákat (mintás üvegekben meg lehetett szagolni) is bemutatott, az ilyen pálinkák természetesen a budafoki telephelyet meg sem közelíthetik. Mégis a hétköznapi fogyasztó számára ezek az italok nem tűnnek hibásnak, sőt szívesen meg is itták volna többször ezeket a mintákat. 

Klasszik és prémium a Rézangyalnál…

A klasszik “Jellem a palackban” szlogennel a palackon, kisüsti technológiával, rusztikusabb ízvilággal és erőteljesebb alkohollal készül. A prémium egy frissebb ízvilág és tornyos technológiával elkészített párlatok összessége. A prémium termékcsaládnál már figyelték a nemzetközi piac elvárásait is, öt ízzel jöttek ki és negyvennégyes alkohollal. Hogyan lehet ezt a 44-es alkoholt besimítani, hogy a külföldiek se prüszköljenek a magas szeszfoktól? Öt szempontos rendszerrel támadtak: legyen a pálinkának izgalmas, szép illata, kellemes íze, hosszú lecsengése, intenzív, harmónikus és maradandó legyen az élmény és ötödikként pedig a szárazpróbája is nyomot hagyjon a kóstolóban. A szárazpróba hasonlóan a boroknál az alkohol nélküli illat a pohárban… 

Nem hiszem el, ez pálinka!

A magyar átlagfogyasztó

Gabriella hozott magával néhány pálinkát egy közös blendelésre. A közönségből vállalkozott egy úriember a feladatra az ízmesterrel, hogy mérőhengerben összeállítsa az ízlésének megfelelő pálinkát. Békési vörös szilva, illatos, muskotályos, virágos édeskés íz és illatjegyekkel + Besztercei szilva, klasszikus kivitelben + egy Katinka 67-es alkoholfokkal. A kísérleti blendeléssel egy erőteljesebb, rusztikus pálinkát hozott létre az átlagfogyasztónk, az erőteljesebb pálinkákra és a magasabb alkoholra tette le a voksát. 

Nagy divat a tinilikőr

Ízmesterünk az előadása végén kihangsúlyozta, hogy a magyar pálinka kitörési pontja a blendelés lehet és bízik benne, hogy egyre többen megtalálják a magukhoz illő pálinkákat. Nem könnyű a fogyasztók kedvére tenni és/vagy a pálinka kedvelőket edukálni. Amikor az egyik “tinilikőrszerű” párlatukat pálinkásabbra (mézes ágyas meggy) készítették (mézesség csökkentése, kevesebb fűszer) erre a fogyasztók felháborodtak, hogy nem azt a megszokott sziruposan behízelgő, puha ízvilágot kapják. 

Gong kóstoló

Gonggal mentünk tovább

Vasas Beáta pálinkaszakértő (Gong pálinka) kiválasztott pár palack Gong pálinkát, hogy a közönséggel együtt hadd szóljanak… Mi került a pohárba? Vadcseresznye pálinka, kajszi, kajszibarack pálinka rózsaszirom ágyon, zéta törkölypálinka. Izgalmas és tanulságos pálinkasor volt, különleges italokkal.  A Gong igazán széles repertoárral dolgozik a pálinkák mellett: gint, vodkát, rumot is készítenek, sőt még gyümölcsborokat is. 

A Kincsem helyett szólt a Gong 

Az elnevezés eredetileg Kincsem lett volna, de itt a név levédésével már beelőztek mások. Így lett a Gong, de lehet, hogy a híres ló miatt még szerencsésebb a választás. Arculatváltás is volt a Gong pálinkánál nemrég, kicsit fiatalosabb, kicsit letisztultabb képi világgal támadnak. Nem lehet mindenkinek megfelelni van akinek a régi tetszik. Olyan ez mint a pálinka, ott is az ízlések megoszlanak. 

Ez odavert, Gong Zéta törköly

Gong pálinka, hadd szóljon…

Hadd szóljon, ez az egyik szlogenjük, van Gong Rádió is, de nem kapcsolódnak hozzá… Érdekes módon a vadcseresznyével kezdtük a sort, sokan nem ezzel kezdtek volna. Ez a pálinka a fűszeres lágyságával varázsolja el a fogyasztót. Csokoládés ízvonalak, kakaó, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, de azért ott van a vadsága a cseresznyének is. Az életgörbéje is hosszabb, szeretik a fogyasztók a behízelgő voltát. Férfiak és nők is egyaránt kedvelik, egy jolly joker. Változik a pálinkaízlés azoknál is, akik hivatásos formában foglalkoznak ezzel az itallal. Beáta is a nagyon illatos, parfümös jellegű pálinkáktól eljutott, a karakteres törkölyök és érlelt szilvák iránti rajongásig. Ma már egy, a piacot leuraló mennyiségben készülő illatbomba irsai szőlő pálinka nem hozza lázba.  

Hogyan lehet a fogyasztót “elcsábítani”?

Sokan úgy félnek a törköly pálinkáktól, mint a tűztől. Viszont az igényes törkölyök fantasztikus ízvilággal rendelkeznek. Csak az a baj,hogy mindenki a rettenetes pálinkaélményeire emlékszik vissza a törköly szó hallatán. Ezért így kell megközelíteni a fogyasztót: Szereted a diót? Szereted a mazsolát? Ezekre a kérdésekre igennel fog válaszolni és ezeket érezni is fogja a jó törkölyben és így már nyert ügye van ennek a pálinkának is. Sajnos ugyanez a helyzet a szilva pálinkákkal is, ott is rengeteg a negatív tapasztalat az átlagfogyasztóban. 

Vasas Beáta lelkesen (Gong Pálinka)

Rózsaszirom ágyra fektetve…

Az mindig egy plusz pont, ha valaki lokálisan ki tud teljesedni úgy, hogy hoz magával valamit a szülőföldről, a hely jellegből. Hozzátették a rózsát a kajszihoz, mert ott van helyben és így egymást erősítik. Elegáns kajszi fürdik a rózsaligetben, tényleg eredeti ízhatás. Az ízében egy picit erősebb a rózsa zamata, de azért ott a barack magkesernyéje. Van egy gin párlatuk (Pink Lady) is, amiben a rózsa (itt meghagyják a rózsaszín színezetet) viszi a prímet. A rózsa ágyas kajszinál két három hétig van rózsaszirom ágyon és utána újra lepárolják az italt. Ezért nem marad rózsaszínű, de ez a szín nem is annyira stabil, ezért jobb is, hogy még egyszer lefőzik.

Bőven utópárlatos vagyis kuka…

Ha egy kajszi pálinkánál elementáris erővel érezzük a kajszilekvár illat- és zamatjegyeit, akkor az bizony hibás tétel is lehet. Nagyon nehéz igazán jó kajszit főzni, megtalálni az egyensúlyt és lehet, hogy egy csúcs kajszi pálinka eleganciája nem ragadja meg annyira a hétköznapi pálinkaivókat.  A kajszi pálinkánál a szélesre főtt vagy rosszabb esetben meglehetősen utópárlatos ital a nagymama lekvárja jellegű. Más a bírálati szempont és más a fogyasztói. Nem könnyű pálya, nehéz a fogyasztót edukálni és arra bírni, hogy ne a tömény lekvárt keresse a kajszi pálinkákban. 

A fotós, a pálinkaangyal, a pálinkakedvelők és a pálinkamester

A jó pálinka mindenki számára elérhető…

Elérhető lenne, ha fizetnének érte annyit, amennyit ér. A pálinka kultúráját terjeszteni iszonyú nagy munka és a lemaradás a bor mögött tetemes. Mondjuk a borkultúrán is van mit csiszolni bőven, de a valódi párlatok világa fényévekre van az átlagfogyasztótól. A jeges, hajnali disznóvágások borzasztó törkölyeinek kártételének generációkon átívelő hatása máig tart. Még mindig sokan hasonló kerítésszaggatókon nevelkednek, mert sajnos utánpótlás van bőven. Rossz pálinka (gyenge minőségű főzetek), rossz pohárban (a stampó alkalmatlan), rossz hőmérsékleten (a jó párlatot nem szabad lehűteni, szobahőn fogyasztandó), rossz időben (étkezés előtt nem javasolt, hanem utána).

folytatása következik…

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )