Szerettük, Őszi BorMozi

Őszi BorMozi, mire képes egy lazább Truffaut nyolc borral? 

Nyulasi Gábriel István írása

Újra összegyűltünk, hogy a havonta megrendezésre kerülő BorMozin elmerüljünk a bor és a mozi párosítás adta felvillanyozó élménybe. A filmünk egy viszonylag kevésbé ismert Truffaut film volt a “Férfi, aki szerette a nőket”…

Következő BorMozink, az Októberi BorMozi, (2021.10.28.) jelentkezés, információ: katt ide!

A teljes Borsor…

Kunság Generosa mezejéről indultunk – Őszi BorMozi…

Gedeon Generosa 2020 Kunság ALFÖLD+NAPFÉNY=GEDEON Nekünk a Kunsági Borvidék a szívügyünk a Generosa szőlőfajtával egyetemben. Gedeon Generosa 2020-as került a pohárba, idén nem először. Ahogy már többször tapasztaltuk az idő gyakran jót tesz a boroknak. A sebtében lepalackozott, még annyira meg nem állapodott borok pár hónap alatt sokkal jobbá válnak. Sokkal markánsabb, testes citrusosság, alma, fehérbors orrban és zamatban is megkapjuk ezeket közepes lecsengéssel. Erős kezdés, mondták jópáran, jól esett. Bővebben a Generosáról, katt ide! 

Árvay Pincészet Árvay Sárgamuskotály 2019 (Tokaj)

Egy igazi Hercegnőbor Rátkáról…

Családjuk Rátkán él, a tokaji borvidék piciny ékszerdobozában. 17 hektáron gazdálkodnak. Árvay János (a „mindenes”) több mint 40 éves borkészítési tapasztalattal rendelkezik, dolgozott az Állami Gazdaságnál, francia tulajdonú cégnél és egy partnerrel is. 2009 óta csak a család készíti a borokat. 2000-ben a Tokaji borvidéken, 2003-ban Magyarországon választották az Év bortermelőjének. Árvay Angelikával nemrég rádióműsort is vettünk fel, az Őszi BorMozi előtt (katt ide!!!) melyben körbejártuk a borkészítés, coacholás és kínai asztrológia mágikus kapcsolatát.

Árvay Pincészet Árvay Sárgamuskotály 2019 (Tokaj)A Sárgamuskotály szőlő Angelikáék szerint minden szőlőfajta között a legízletesebb, és ez a borokban is megjelenik. Egyszerre hordozza magában a szőlő, és más gyümölcsök ízét, illetve a virágok illatát és a fűszerességet (fehér bors). Ezzel egyet tudunk érteni, a kellemes muskotályos jelleg roppant elegánsan jelenik meg a borban.  Természetesen a vulkáni talajt sem tagadhatná le, mert a fajtajelleg mellett a tokaji kőzetekből származó sósság is érezhető illatában és ízében egyaránt. Mondhatjuk, hogy dominál a mineralitás, de finoman, nem telepszik rá olyan markánsan a borra.

Hedonick Kraken 2019 (Badacsony)

Szüret Badacsonyban feldolgozás a Pilisben

Hedonick Kraken 2019 (Badacsony) A Hedonick Pince szintén nem először fordul meg a BorMozi rendezvénysorozatban. A Kraken nevű boruk nem cáfol rá a nevére, erőteljes az anyag! Mi a Kraken? Ez a lény egy hatalmas fejlábú több szemmel. Legendás szörny, mely egész hajókat ragadott a mélybe. Ha nem vigyázol a Hedonick Kraken is megragad és elveszejt a több, mint 15%-os alkohol. “Olaszrizling. Prémium. Páratlan.” Nyilatkozik a pincészet a borról, mely az egyik csúcsboruk, többszörös díjnyertes tétel.

Már a pohárba kitöltve látszik, hogy igen sűrű anyag. Arany színárnyalatban játszik, szép tiszta, tükrös a Kraken. Orrban ásványosság, citrusok és fásság hármasa uralja a bort egyikben sem szűkölködik. Ez a bor nem kispályás, zamatban is jönnek a már ismertetett aromák és a sav is rendben van. Az alkohol nem kevés, de ekkora test megbirkozik ezzel. Krémes a bor, mivel finomseprőn is eltöltött egy kis időt. Három hónap új fahordóban és hat hónap palackban. Van potenciál, pár Őszi BorMozi még van benn!  

Szivek Pince Szívhez Szőlő Rozé 2020

Organikus szemlélet, széles mosoly

Szivek Pince Szívhez Szőlő Rozé 2020 (Neszmély) „Bor, táj, élmény, szív…” Organikus szőlővel, spontán erjesztéssel robbantak be Szivekék a magyar borvilágba. Nem az a klasszikus fröccsös rozé, annál sokkal több. Szeretjük ezt a műfajt, amikor nem a savanyú cukros, tutti fruttis a rozé. Legyen a rozé inkább tartalmas, borosabb jellegű, ez inkább a szívünkhöz szóló… Robbanó érett gyümölcsök, tökéletes savak és nagy test. Szép az egyensúly a borban, a korty széles és hosszú. Grapefruit és narancshéj mellett piros ribizlis ízek zárják a végét. Szeretünk rádiózni és Szivek Péterrel készült jóízű beszélgetésünkért: katt ide!

Tapas tál igazi SLOW food…

Természetesen a Bükkből

Sándor Zsolt Medea Medina  2019 (Bükk) Régi ismerősünk a Bükkről Sándor Zsolt, ars poetica-ját a borkészítésben csak támogatni tudjuk: “Boraim elkészítésekor is természetességre törekszem, nem használok semmiféle adalékokat, nem emelek mustfokot és nem csökkentek savat.” Természetesség minden szinten a szőlőben és a pincében egyaránt. Lássuk a bort, mely az organikusan művelt területeikről származó szőlőből spontán erjedt, majd 14 hónapig használt nagy hordókban érleltek. Érett cseresznye, szegfűszeg, apró édes fűszeres muskotályos beütéssel. A palackok között volt a kóstolón némi különbség, az egyik fegyelmezettebb hűvösebb karakter, a másik palack bor pedig bujább érettebb arcát mutatta a tételnek.

Előtérben a bükki Zweigelt – Őszi BorMozi

Dupláztunk a Bükkből…

Sándor Zsolt Zweigelt 2018 (Bükk) Van aki életében egy bükki bort sem kóstol, a BorMozin, most rögtön két bükki borélménnyel is gazdagítottuk a közönséget. Zsolt, a szintén organikusan művelt területekről származó szőlőt spontán erjesztette, majd 13 hónapig új és használt hordókban érlelte. Cigány és fürtösmeggyes vonalak, ribizlivel, lendületes savakkal, szépen integrált hordó. Lendületes, jó bükki savak teszik élénkké a bort. Feszes a bor, jó izmos tesztúra, van benne svung és van benne még egy jó pár év, viszonylag fiatal tétel. A bükki savak lehetővé teszik a hosszabb érlelési potenciált is.

A lányok szeretik a jó borokat és filmeket…

Kékajtó a déli partról…

Tatamiról a borok világába, de azért volt még vendéglátás is közben. A Dél-Balatonnál van egy nagyon szép kékajtó,nem másról van szó, mint a Kékajtó Borászat és Szőlőbirtokról, mely egyre tehetségesebb borokkal örvendezteti meg közönségét. Németh Miklós hajdanán egyébként kötöttfogású birkózó volt, utána sokáig a vendéglátásban dolgozott, közben pedig rengeteg bort kóstolt az utóbbi bő 20 év alatt. Párjával 2015-től művelik Kőröshegyen a Borochegy dűlőben található ültetvényeket. Jóivású, de tartalmas a Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok 2018-as Kőröshegyi Cabernet Sauvignon bor. Amelyből már a pincészetnél nem lehet kapni, ám értesüléseink szerint a balatoni Kistücsökben még hozzá lehet jutni. Szépen kikerekedett a bor, lesimult, bársonyosan füszeres de mégis izmos textúra, jóivású és egyensúlyos. Szilva, feketecseresznye, de nem a túlérett fajta, jó savak és finom tanninok. Még egy pohárral…

A legutolsó sorban is vidám az élet…

Vimavin Pincészet Viktor és Mariann

ViMaVin Pincészet első generációs borászat két borásszal, fiatalos gondolkodásmóddal az Etyek-Budai Borvidékről, budafoki gyökerekkel. 2,5 hektárnyi területtel rendelkeznek az Etyek-Budai és a Mátrai Borvidéken. Vimavin Pincészet Per-Esküvé (Portugieser+Kékfrankos) 2018 (Mátra) A vibrálóan élénk a bor a színében már kicsit szelídült az előző kóstolás óta, ahogy az illat és a zamat is kezd lenyugodni. 60% Portugieser és 40% Kékfrankos: A buja meggyes játék, málnás, ribizlis fűszeres elemekkel kiegészülve az orrban. A játék folytatódik a savakkal és vérpezsdítő meggyességgel a zamatban. A még mindig a harmonikus és felfokozott gyümölcsösség bora. 

Szünetben…

A BorMozink keretes volt, a főhős temetésével kezdődött és azzal is fejeződött be.  Bertrand Morane végső búcsúján Genevieve moralizál és mi is elgondolkozhatunk arról, hogy valóban szerette a nőket? Szerette őket vagy csak önmagát szerette és a változatosságot, az újabb és újabb kalandok hajszolásának beteges izgalmát? Hiszen belehalt ebbe a játékba duplán, az autó a női lábak miatt gázolta el, majd a kórházban a kegyelemdöfés szintén emiatt volt. Bertrand szenvedélyes volt és talán túlságosan komolyan vesszük őt azzal, hogy ilyen szinten boncolgatjuk érzéseit, vágyott a nőkre és a nők is vágytak rá.

Nyerteseink

Kimondhatjuk, hogy nem tiporta a női szíveket, inkább gondoskodásnak hatott a tevékenysége. Talán beteges túlzásba esett főhősünk, ezzel a szinte telhetetlen vadászattal. A nehéz gyermekkor, az anyával való kapcsolat, a prostitúció mind-mind ebbe az irányba sodorták Őt. Talán ha megérhette volna az öregkort, akkor enyhültek volna tünetei… Nem tudjuk, de ne legyünk túl szigorúak Bertrand viselt dolgaihoz, elvégre ez egy romantikus filmvígjáték volt, abból is az időtállóbb fajta. 

Gratulálunk a közönségszavazás győztesének: Hedonick Kraken 2019 (Badacsony)

Élvezzük a BorMozit!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )