PálinkaMozi, a tüzes emlékezet

A rendezvény bizonyította, hogy a zamatos, minőségi pálinkák és egy tüzes film párosítása jól működik.

 

A Vinopiano Borbár rendezvényterme már kipróbált helyszínünk, mivel itt már több BorMozit is tartottunk. Az ihatóbb Magyarországért elszánt híve a kulturált és tudatos pálinkafogyasztásnak. A két pálinkaház a Schiszler Pálinkák és az Agárdi Pálinka meghívása garancia volt arra, hogy kizárólag a legmagasabb minőségű pálinkák kerüljenek a tüzes italok és filmek rajongói elé.

 

A filmválasztás

David Lynch 1990-es filmje nem véletlenül került a pálinkák mellé. A Veszett a világban újra meg újra felbukkant a tűz motívuma. A tűz, amely megtisztít és elpusztít, mozaikszerű kirakós játékra hívja a nézőjét. A fiatal (26 éves) Nicolas Cage játéka sablonoktól mentesen varázsolja el a mozirajongókat. A bizarr humor, az extrém helyzetek megfűszerezik ezt a 27 éves alkotást, amely ma is frissen hat.

 

Schiszler Pálinkák

„Schiszler pálinkáink az Alföld gyümölcseinek legjavát zárják üvegbe. A kiemelkedő minőség nemcsak a régió kiváló termőföldjeinek, de az itt élő emberek kitartó munkájának is köszönhető, mellyel megteremtették a virágzó gyümölcsültetvényeket.” www.schiszler.net

 

Kisüsti lepárlás

A Schiszler Pálinkák bizony a régi jól bevált (természetesen korszerű berendezésekkel) kisüsti lepárlással készülnek. Mindenképpen szakaszos a folyamat, a cefréből az első lepárlást követően (akár több) finomítással újra lepárolják pálinkát. (a szakaszok között, még pihentethetik is hónapokat a pálinkát)

 

Agárdi Pálinka

„A pálinkakészítés mestersége sokat változott az idők folyamán. Mi az Agárdi Pálinkafőzdében azt ismertük fel, hogy a pálinkakészítés többet jelent a hagyományok és a modern technológia ötvözésénél: olyan alkotó folyamat, melyben a tökéletességre törekvő teremtő ember szerepe a technológia fejlődésével sem csekélyebb, mint évszázadokkal ezelőtt.” agardi.hu

 

Tornyos lepárlás

Az Agárdi Pálinkák leginkább tornyos lepárlással készülnek, ez egy modern technológia és igen sok helyen már számítógép vezérelt folyamat. Egy szakaszban megy a főzés a cefréből egy zárt rendszerben a végén a kész pálinkát látjuk viszont, nincs megállás.

A sor
A sor

 

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Kóstolósor

Schiszler Irsai Olivér Szőlő Pálinka 42%-os

Ismerjük már jól a borból az irsai fajtát, könnyen érthető áradóan parfümös a drága! Pálinkában sem hazudtolta meg magát, benne volt az Olivér-faktor. Viszonylag magához képest visszafogott az illat, szép szőlővirágos ahogy kell, de megfontoltan. Bőven bepótolja a zamat, jó traubis, muskotályos, citrusos és elvárható szinten selymesen lecsengő. Hölgyeim és Uraim ez prémium szint, torokkaparás kizárva.

 

Agárdi Miraculum Kajszibarack Pálinka 40%-os

Nagymamalekvárja, kajszi íz? Mind ott van és ugrik is ki a pohárból, hiába ez a legjobb gyümölcsökből készült cefre. Aztán a tornyos lepárlással kíméletesen lefőzve. Éppen csak bedunsztoltam a sárgabaracklekvárt, még nagyon élénk a színe. Másnap ki kell bontani egyet, no ez a frissesség van ebben a kiválóan balanszírozott pálinkában. Gönci és Pannónia fajtákból szüretelve teljes érésben, potyadék kizárva.

 

Agárdi Miraculum Feketecseresznye Pálinka 40%-os

Finom kis csokoládés ízjegyek, némi cseresznyebefőttes zamattal. Egy Fekete-erdő tortához és más süteményekhez kiváló kísérő lehet. Marcipános bevillanások, sima textúra, átsiklik a torkodon.

 

Schiszler (Sárga)vilmoskörte Pálinka 42%-os

Az év legjobb vilmoskörtéje, és igen. Ez a körte olyan, hogy megszólal a pohárban. A legfinomabb érett körtezamat árad illatban és ízben egyaránt. Olyan az aromavilág, mint amikor leszeded a gyümölcsöt a fáról, éppen csak megtörölgeted és már harapod is. Friss és egyben édes is, elvarázsol…

 

Agárdi Kökény Pálinka 40%-os

Jász-Nagykun-Szolnok megyéből származik vadon termő gyümölcs, ezt úgy kell külön összegyűjteni. Bizony a kihozatal itt sem túl magas és a nagy magvak is megnehezítik a feldolgozást. Átható marcipán, kimagaslóan intenzív, némi kesernyés lecsengéssel, igazán különleges tétel.

 

Schiszler Cékla Párlat 42%-os

Amit mindig el szoktam mondani a céklával kapcsolatosan, hogy számomra egy kultikus zöldség. Látott valaki beteg, vagy kukacos céklát? Ha kicsi, ha aszott, de akkor is ellenáll a kórságoknak. Ízre három céklavariáns van: föld, kesernye(vegyszeres), édes. Ez a párlat, (mivel pálinkának nem nevezhető, mert nem gyümölcsből készül) a föld és az édes vegyüléke, nagyon izmos céklaíz. Fogyasztása haladóknak ajánlott, a gasztronómiában sokoldalú felhasználás várhat rá.

Fel sem soroljuk, de minden pálinka díjnyertes, többszörös aranyérmes. 2017–ben Országos Pálinka és Párlat Ongai, Quintessence champion és/vagy a nemzetközi Destillata versenyen egyaránt aranyérmes, szinte mindegyik párlat.

 

Visszatérve a filmre és az élmények lecsengésére

A film és a pálinka is tette a dolgát, Sailor újra bejárta a karakterfejlődésének rögös útját, a pálinkák sora remekül illeszkedett a mozihoz. Szépen felépített sor volt ez, parádés tételekkel, ez a film mindig nagy hatással van az emberre. A bűn és a bűnhődés, a szerelem mindent áthidaló ereje megmozgatja a gondolatokat, kinyílik a lélek. Hiszünk a filmművészet lélekgyógyító erejében, hogy a filmek élményeiből tanulhatunk, felszabadíthatjuk lelket, szellemet. Sokat tanultunk a pálinkákról, és az emlékezetes zamatok hosszú ideig elkísérnek. Ha majd újra hűsebb lesz az idő és közeleg a tél, majd elővesszük a PálinkaMozit a repertoárból. Legközelebb a Rozé BorMozit rendezzük meg, ahol ennek a rózsaszín, népszerű műfajnak fogunk hódolni, most már hagyományosan májusban. Pontosabban május 25-én, elő a naptárakkal részletek alant…

A következő rendezvényünk 2017.05.25. 18:30

Tehát idén is Rozé BorMozi, méghozzá május 25-én, a megszokott helyszínen a Vinopiano BorBár rendezvénytermében. Levetítjük az Annie Hall című Woody Allen filmet és mellé berozézunk. Mert rozézni és mozizni együtt nagyon jó! További info és csatlakozás: ideklikkelve!

Pálinkatöltés
Pálinkatöltés