Kóstolók

A Vino Pianoban mutatkozott be a 2014-es Fuxli, a szekszárdi siller!

2015. március 28. – Az ihatóbb Magyarországért

Sokan gyűltek össze a Vino Pianoban tesztelni a tízes Fuxli-válogatottat. Fuxli? Mi az? Miért nevezik Fuxlinak? Sokan nem szeretik e nevet, de mégis használják a szekszárdiak. A Fuxli a szekszárdi siller bor neve. Közös márka, amit évente bemutatnak, mindenki örül és integet. Csak sajnos a fogyasztóban még a siller sincs rögzülve igazán, nemhogy a Fuxli. Az ünneplés hangjaiba így egy kis üröm is vegyült. A tavalyiak (a 2013-asok) bár nem készült sok Fuxli, mégis pár helyen beragadtak, nem tudták eladni a tételeket. Ám most félre a kétség hangjaival, mert mi szeretjük a Sillereket, még ha Fuxlinak is keresztelik őket.

Tovább a cikkre ->

(Illatos)Badacsony New Yorkban 2015.03.26.

2015. március 16. – Az ihatóbb Magyarországért

Hogy kerül Badacsony New Yorkba? Ezt már tapasztalt borkóstoló nem kérdezi meg, hanem megváltja a jegyét újra és újra. Most már hagyományosan évente egyszer tavasszal a Fővárosban kerül megrendezésre a Badacsony New Yorkban, ami mindig egy igazi örömünnep. Egy grandiózus kóstoló badacsonyi borokból a New York Palota patinás falai között. Ennyi? Ennyi és még nagyon sok minden más, hiszen mindig van a tarsolyában valami a Badacsonyi borászoknak, mindig készülnek valamivel.

Tovább a cikkre ->

Bonts vitorlát a Borjour Magnum bortengerén…

2015. március 9. – írás: Szabó Berni, fotó: Nyulasi Gábriel István

Nem vagyok az a “valentin-napozó” típus, idén mégis azzá lettem. Persze nem a szó hagyományos értelmében: február 14-ét a boroknak szenteltem, “borjourozva valentinoztam”. Ha számszerűsíteni akarjuk a dolgot, akkor a Borjour esetében a következőket kell megemlítenünk: 10 évvel ezelőtt indult a Borjour-kóstolósorozat, ennek legnagyobb állomása a Borjour Magnum, melyet idén hatodik alkalommal rendeztek meg. A Millenáris park két csarnokában 220 termelő nagyjából 600 borával, valamint 30 gasztronómiai kiállítóval találkozhattak az érdeklődők.

Tovább a cikkre ->

Furmint a négyzeten – Furmint Február 2015

2015. február 24. – írás: Szabó Berni, fotó: Nyulasi Gábriel István

Február 5-én a Vajdahunyad várban közel 150 furmint sorakozott fel, hogy újra megmutassa magát, és azt, hogy mit is tud ez a fajta Magyarországon, mennyire széles a repertoár akár terroirt, akár borkészítési stílust tekintve. Az ország minden területéről jöttek a borászok, pincészetek, hogy bemutassák boraikat mind a szakmának, mind a nagyközönségnek egyaránt. Idén ez 80 kiállítót jelentett. A legtöbb tétel 2012-es és 2013-as volt, de már nagyon ígéretesnek tűnő ‘14-es hordóminták is megjelentek a sorban.

Tovább a cikkre ->

Újra kiontják a bikák vérét! – Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2015

2015. február 13. – Az ihatóbb Magyarországért

Az olyan klasszikus hazai bormárkák kapcsán, mint a bikavér, gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyiben romlott le a bortípus presztízse a XX. század második felében. Sokat romlott, ezt tudjuk, de van visszaút! Egy 2014 nyarán, több ezer fő megkérdezésével végzett kutatás azonban azt igazolja, hogy az Egri és a Szekszárdi borvidék sokat tett a bikavér hírnevének emeléséért. A Corinthia Hotel gyönyörő hely bikavér ontásra, vagyis a jó kortyolásra. Reméljük, hogy a tömeg eloszlása egyenletes lesz, tavaly nagyon sűrű volt a helyszín. Erre talán garancia, hogy csak 200-an jöhetnek el, ennyi jegyet adnak ki. Te ott leszel?

Tovább a cikkre ->

Borjour Magnum 2015. – Nem kopott a varázs!

2015. február 16. – Fater/borravalo.hu

Mindig jó a külső szemlélő, egy másik nézőponttal új aspektusokat fedezhetünk fel. Tehát újabb vendégszerzővel erősítünk, hiszen sosem elég a jó bortudósításokból! Borravaló Fater stílusa mindig üde színfolt, szikár, precíz és objektíven tárgyilagos illetve szakmai. Most a hangulatot ragadta meg a maga módján… A Borjour Magnumon együtt vitt minket egy darabig a lendület, aztán persze mindenki kortyolt erre-arra… A cikkíróval már több éve borbarátságban vagyunk, hiszen vannak borversenyek, tesztek ahol már rendszeresen együtt bírálunk. Szóval milyen volt a Magnum? És nektek? (szerk.)

Tovább a cikkre ->

6. Borjour Magnum – 2015.02.14.

2015. február 4. – Az ihatóbb Magyarországért

BORJOUR MAGNUM! Csupa nagybetűvel! Az év legnagyobb beltéri borkóstolója, megvan már a jegyed? Immár ebből is a hatodik, ami még mindig szép nekünk és még nagyon sokunknak. Hiányozna, ha nem lenne, Borjour Magnum márpedig kell nekünk! Lesz Valentin-napi meglepetés sorozat, hiszen pont akkor van a rendezvény… és sok-sok bor és élmény ahogy azt már Sebiéktől megszokhattuk. A jeles alkalommal megszólaltattuk „Mr. Borjourt” vagyis Nagy Sebestyént, a szervezet motorját, aki újságot ír, borszakért, most már a bortermelésben is részt vesz és még ezer dologgal foglalkozik….

Tovább a cikkre ->

Sikerrel mutatkozott be a Business Wine!

2015. február 3. – Az ihatóbb Magyarországért

Szeretjük az új kezdeményezéseket, hiszen a borkóstoló rendezvények kevés kivételtől eltekintve előbb-utóbb unalomra hangolódnak. Hasonló borászatok, hasonló eseményen, hasonló közönséggel… A Business Wine, mint friss erő jelent meg a borkóstolók piacán és rögtön közönségre talált. Mondjuk szerencséje is volt a rendezőknek, nem kellett megküzdeniük már bejáratott rendezvénnyel. Vagy mondjuk körültekintőek voltak és tisztán, jó időben, érthetően kommunikálták, hogy mire vállalkoznak.

Tovább a cikkre ->

Új egyedi boros palackok a piacon! Glass is life!

2015. január 25. – Az ihatóbb Magyarországért

Megkaptuk az új borospalackot, elég innovatív módon futár hozta a palackot (rozé borral) egyenest a kezünkbe, melynek a nyakán ott fityegett egy pendrive a sajtóanyaggal. Egyelőre csavarzáras kivitelben készülnek és a gyártó leginkább a fehér és rozé borokhoz ajánlja, hiszen abban látszik a mintázat leginkább. Az Orosházi Öblösüveggyárban készülnek az új palackok, nagyon friss a dolog, az első palackok 2014 végén készültek el. Ez egy elég egyedi palack, de a gyártó szerint minden belsőmintás palack egyedi a gyártástechnológia miatt…

Tovább a cikkre ->

Pálinka Szerelmem, Bestillo!

2015. január 5. – Nyulasi Gábriel István

Igen kellemes hangulatú sajtótájékoztatót szervezett a Bestillo Pálinkaháznak, Méhész Zsuzsanna, aki többek között a cég sajtókapcsolataival is foglalkozik. A Bestillo Pálinkaház italai új ruhát, ezzel a cég vadiúj arculatot kapott, és még új pálinkákat is kóstolhattunk, miközben a jövő évi tervekről is hallhatunk tájékoztatást. Az esemény helyszíne a Bortársaság – Kossuth tér üzletének egyedi kóstolóterme volt.

Tovább a cikkre ->