Rendhagyóan BorMoziztunk

Az autentikus pincehangulatot idéző VinoPiano Borbárban végre újra elérkezett a meghitt, félhomályban borozgatást és filmezgetést legjobban megtestesítő Rendhagyó Bormozi! A kóstolandó borok és a filmválasztás a sörfolyamban úszkáló borszigetet a béke és nyugalom borszigetévé varázsolta. A szlovák származású Martin Šulík filmszatírája alapvetően az emberi élet nehézségeinek és azok áthidalásának szimbólumaira épül egy mesebeli kert metaforájának ölelésében. A film harmóniájához és tanításaihoz lettek társítva a borok és azok sorrendje is. A tematika, hasonlóan eddigi bormozikhoz, a bor-film-bor-film-bor elrendezés szerint alakult.

A „welcome drink” mi más is lehetett volna, mint egy élénkítő buborékos, nem is akármi, a Bujdosó Pincészet új, Bordó névre keresztelt habzó bordeaux-i házasítása képében. Ízek izgalmas polémiája, mégis harmóniája tárult elénk. A francia cabernetek és merlot házasságából születő feketebogyós erdei gyümölcsre emlékeztető nagy vörösek illat és ízjegyei köszönnek vissza, pezsdítő buborékok társaságában.

IMG_7681_LR

 

A rendezvényen Balog Róbert készített fényképeket, amelyek itt érhetőek el!

A következő, hangulatfokozó tétel a Tarjányi Pincészet 2014-es Egri Csillaga volt, amely zenit, chardonnay, rajnai rizling, sauvignon blanc, tramini és hárslevelű fajták románcából született. A késői szüretelésű hárslevelűből és a medium pörkölésű barrique hordókból adódóan diszkrét fás, krémes, érett barackos jellegek származtathatóak, a tökéletes savszerkezet pedig a frissességet biztosítja. Kis botrítiszes jelleg is megfigyelhető, melyre az enyhe birsalmás, érett ringlós, diós ízekből és illatokból következtethetünk. Tökéletes kortyokat szolgáltatott a mozi első felére.

Miután kellően felkeltette a film stílusa és jelentősége a figyelmet, és a poharak is kiürültek, elérkezett a „reklám” azaz a következő két bor élvezetes kóstolása. A Molnár és Fiai Pincészet 2013 óta pompázó olaszrizlingje mindenki számára elhozta az igazi keserűmandula élményét. A fajtajegy mellett elidőzhettünk az egzotikus gyümölcsök érett élményén, melyek közül különösen domináltak a citrusok, legfőképpen a keserű-édes grapefruit és a pomelo. A bort kicsit pihentetve és újra beleszippantva dísznövények és érett mandarinos jegyek csábítottak további kortyokra.

Az est győztese
Az est győztese

Az újabb ízeket megjelenítő Dénes Pincészet a talajépítő ásványokat szépen hozó 2013-as furmintjával tökéletesítette a hangulatot.  A pince és borok különlegessége, hogy a Ság-hegyről származnak, mely a Somlótól nem messze található, és hasonló, különleges talajjal és tulajdonságokkal rendelkezik. A bor illatában vulkáni kőzetek, enyhe birskörtésség és egy kis édes ananász is megtapasztalható. A seprőntartás és a hordóhasználat következtében krémes, vajas aromák is kialakultak. Újabb bor, melyben legalább annyira el lehet mélyülni, mint A kertben. Az est végén a most már hagyományos közönségszavazás győztese is ez a bor lett!

Ahogy véget ért a film, és még mindenki a hatása alatt ült, szépen megteltek a poharak vörös italokkal. Elérkezett a kékszőlők ideje. Az első könnyed vörös a villányi Linbrunn Pincészet tavalyi Portugiesere képében testesült meg. Nagyon könnyed, joghurtos meggyes, érett málnás jegyek, semmi húzósság, semmi kesernye. A fajtát tökéletes tükröző vibráló savérzet és elegáns tanninok hozzájárulásával igazán megfelelő választás volt eme bor a film átgondolásához és a következő, vastagabb vörösek előkészítéséhez.

sorozat

A nagyobb testű vöröseket szépen prezentáló tétel az Egerből származó Kovács Nimród Pincészet 2012-es Soul Syrahja volt. A fajtára jellemző földes, borsos aromák és az erdei bogyósok összessége egy kis hordóból érkező kókuszossággal vált teljes körré.  A mély gyümölcsösség egyre inkább leülepítette a filmből származó mély gondolatokat, így már mindenki csak azon izgult, hogy vajon mi lehet az, ami ezt a kerek kóstolót méltóképp lezárhatja. Nem más, mint a paksi Fabro Pincészet szintén 2012-ből származó Cabernet Sauvignonja. Újabb különös termőhely, újabb attraktív bor! A tételben, keresve sem lehetett találni, gyermeteg zöldpaprikás illatjegyeket, csak úgy árad belőle az érett gyümölcsre valló feketeribizli, a szép hordóhasználatot tükröző csokoládé és vanília, a simulékony tanninok pedig minden szépet megerősítenek.

A pompás borsor után mindenki megalapozottan azonosulhatott a film utolsó mondatával:

„Végül is, most minden úgy van, ahogy lennie kell”

És itt a nyár és itt a következő Nyári BorMozi, ami 2016.07.14-én lesz 18:30-kor a megszokott helyszínen a VinoPiano Borbárban. Csatlakozási, megosztási, like-olási lehetőség: klikk ide!

IMG_7649_LR