Helyben Évnyitó BorMozi

A hely című filmmel és kiváló borokkal tartottuk meg a 2023-as esztendő Évnyitó BorMozi rendezvényt. 

Évnyitó BorMozi, thriller vagy filmdráma? 

A hely (The Place) egy 2017-es olasz thriller filmdráma, amelyet Paolo Genovese rendezett, aki a forgatókönyv társszerzője is volt. A film a Christopher Kubasik által készített The Booth at the End című 2010-es amerikai televíziós sorozat adaptációja. wikipedia 

Évnyitó BorMozi

Nyulasi Gábriel István írása

A film fő kérdése egyszerű: „Meddig mennél el, hogy elérd, amit akarsz?”

Megkötöd az alkudat a kávézóban ülő figurával? Megerőszakolsz vakon valakit? Esetleg kirabolsz egy idegent vagy csak elcsábítod? Talán képes lennél felrobbantani egy teljes éttermet? Bűnökkel a kívánságokért, ördögi tervek vagy mégsem? Tavaly így nyitottuk az évet: katt ide!

Hogyan nyissunk meg egy évet? 

Természetesen jó filmmel és jó borokkal. Ha már nyitány, akkor minden bor legyen újdonság a közönség számára. A film egy átkötés a 2022-es esztendőre, ahol szintén egy kávezóban zajlottak a cselekmények nagyobb részt. 

Tokaj pezsgőben is jó, Évnyitó BorMozi nyitánya

A Babits Borászat tradicionális hagyományai hatással vannak a mai bortermelésre. A családnak 22 hektárnyi első osztályú szőlőültetvénye van Szegi és Tolcsva környékén, ahol nemcsak hagyományos, hanem új stílusú borokat is készítenek. Babits Pincészet (Tokaj) Extra Brut Furmint 2019 Hogy készült? Egy 1,5 év seprőn, palackos érlelés, tradicionális pezsgő, Alkohol: 11 % vol., 4,2 g/l dosage. 

Babits Pincészet (Tokaj) Extra Brut Furmint 2019

“Sok év elteltét követően 2019-ben újra pezsgőkészítésre adtuk fejünket, ennek eredményeként születtet meg dűlőszelektált furmint borunk, melyből méthode traditionnelle technológiával készültek brut nature, extra brut és brut tokaji pezsgőink. Két év seprőn érlelés után 2021-ben degorzsáltuk, és ekkora készült el a teljesen új palackdizájn is.” Babits Pincészet

Az érettebb és a frissebb jegyek váltakoznak az illatában. Diós, toastos, élesztős vonalak párban a zöldalmás citrusossággal. Zamatban is szépen jönnek a fent említettek, némi ásványossággal kiegészülve. Közepes finomságú buborékszerkezet, lendületes savakkal. Méthode Traditionnelle Extra Brut pezsgő Furmint fajtából, 2019-es évjárat, Poklos dűlő Szegi. Az idevágó, hanganyag, infók a pincéről, vagyis PODCAST: katt ide!

Strázsahegyi Pince (Kunság) Karát 2021

A Strázsahegyi Karátnak nincsen párja

Hidegkuti Tibor a monori Strázsahegyi Borház megszervezésén és felvirágoztatásán dolgozik. Maga és felesége élelmiszermérnökként, két tulajdonostársuk pedig szociológusként alkotnak ebben újszerű, szőlőhegyünket is népszerűsítő, fejlesztő, sikeres csapatot

Évnyitó BorMozi

Strázsahegyi Pince (Kunság) Karát 2021 Hogyan készült a Karátunk? Kézi, ládás szüret, teljes érettségben szedték az alapanyagot. Gyors, kíméletes feldolgozás. Reduktív technológia, tartályban erjesztették, majd fél évet érlelték, 3 hónapig finom seprőn kevertették. A boron már kitöltve érződik a seprőntartás, a templom ablakos, olajos visszacsurgás árulkodik a komolyabb testről. Vegetális fűszercsomaggal indít, aztán jonatán alma, körte és ananász jön kitartóan a végére az ánizsosság ami a lecsengésben is viszi a vezető szerepet. Az idevágó, hanganyag, infók a pincéről, vagyis PODCAST: katt ide!

Mi a Karát? Egy magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta. Kurucz András és Kwaysser István nemesítették a Kövidinka és a Szürkebarát keresztezésével. 

Veszprémi Érseki Pincészet (Balaton-Felvidék) Sauvignon blanc 2021 

Veszprémi Érseki Pincészet Évnyitó BorMozi Sauvignon

Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal. Veszprémi Érseki Pincészet (Balaton-Felvidék) Sauvignon blanc 2021 Hogyan készült a bor? Különböző érési fázisban szüretelték, és különböző módon erjesztik és érlelik. A nem teljesen beérett szőlőt hajnalban szedik hogy minél hidegebben érkezzen be a szőlő a pincébe. Bogyózás után 24h keresztül áztatják hidegen a héjon, majd csak ezután préselik a mustot, majd must ülepítés után hidegen 10-15 fokon erjesztik, acéltartályban.

Évnyitó BorMozi

Ez a feldolgozás és hidegen erjesztés az egres, csalán, füves zöld izek miatt történt. Az érettebb szőlőt bogyózás után rögtön préselik majd tisztítás után acéltartályban történik az erjesztés az egész szőlő bogyóval együtt. Itt pedig az érett trópusi gyümölcsös illatok és ízek miatt történt az erjesztés, hogy jobban domináljanak benne a papaya, mangó, passiógyümölcs, ananász jegyek. A foglalkozás elérte a célját, ezt kijelenthetjük a kortyolás után.

Évnyitó BorMozi

Valóban szépen moderált tétel ezzel a kettős játékkal, egyszerre jelenik meg a mérsékelt övi füves, egreses, bodzás és trópusi mangós, ananászos aromacsokor. Jó a savszerkezet, közepes testtel és lecsengéssel. Nem misebor (a szó szoros értelmében), de mi, mint szent nektárt vettük magunkhoz! Az idevágó, hanganyag, infók a pincéről, vagyis PODCAST: katt ide!

Szijjártó Előd Pincészete (Etyek) Sauvignon blanc 2021

Szíjjártó Előd megint nagyot ment

„A borászatra és a borkészítésre mint művészetre tekintek. Alkotói folyamat, ahol a természet adta erőket és erőforrásokat tisztelve igyekszem megtalálni azt, ami friss, izgalmas, maradandó. Az Etyek-Budai borvidék tökéletes helyszíne a kreatív kísérletezésnek, adottságaival lehetőségem van különleges pezsgők és csendes borok készítésére.” Szijjártó Előd Pincészete (Etyek) Sauvignon blanc 2021 Hogyan készült? Burgundi hordókban erjedt majd 9 hónapot finomseprőn érlelődött. 70%-ban burgundi hordók válogatásában készült és 30%-ban pedig kiegészíti a héjon erjesztett Sauvignon blanc. Igazi nagyfehér! Elegáns és krémes, izmos textúrával, masszív testtel. Ráadásul egy igazi 30%-os narancsbor, van benne egy pici tannin is. Citrusos, lime, mandarin, maracuja, tejszínes bodza nagyon finoman rétegezve. Szép a hordó is, hosszú a finis… Ez az Előd bármihez ér arannyá válik a keze között az etyeki végeken! Az idevágó, hanganyag, infók a pincéről, vagyis PODCAST: katt ide!

Bock Pincészet (Villány) Amforás rozé 2021

Villányi amphorás élmények 

A Bock Pince családi vállalkozás az egyik legjelentősebb a villányi borvidéken. A családban a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya több évtizedre, sőt évszázadra nyúlik vissza. Az elődök Németországból települtek Magyarországra a 18. században. A család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken. A bor szeretete és elkészítésének fortélyai azóta szállnak apáról fiúra, ebből nőtte ki magát mára ez a családi vállalkozás. Bock József 1997-ben kapta meg az Év Bortermelője díjat. Bock Pincészet (Villány) Amforás rozé 2021 Hogyan készült ez a rozé? Az erjesztése tartályban és irányítottan. Az érlelése amphorában történt 3 hónap hosszan. Palackozás ideje 2022.06.14.

Évnyitó BorMozi

Ez a bor nem tutti-frutti orgia, hanem vállas, hosszabbtávú örömök elé nézhetünk. Gyönyörű lazacot is megszégyenítő szín, kitöltve látszik, hogy masszívabb testű a rozénk. Ez a rozé bizony több évet is kibír ezekkel paraméterekkel. Nemcsak kibírja, hanem szépen muzsikál a fogyasztó örömére. Az amphorás érlelés mikrooxidációja megtette a hatását, a pórusokon keresztül kommunikált a készülő bor. Elegancia és mélység, van többlet tartalom. Epres, citrusos, ribizlis jegyekkel az orrban és zamatban kiegészülve a grapefruit-os kesernyével. Megállja a helyét a bor a tartalmasabb rozék nem annyira széles piacán. 

Évnyitó BorMozi

Szekszárdi örömök

Szőlő, bor és családi tradíció Szekszárdon. Értékeik már 1746 óta tudatják a világgal, hogy jó a szekszárdi bor. 

Az 1937-ben készült fotó nagyszüleimet ábrázolja egy évvel édesanyám születése előtt. A képet boldogságuk és a szüret öröme hatja át. Szerelem az első látásra! Reméljük, hogy első látásra és az első pohár elfogyasztása után Önt is Nagyszüleiméhez hasonló boldogság, öröm és vidámság érzése fogja el… 

Eszterbauer Borászat (Szekszárd) Syrah rozé 2022

Eszterbauer Borászat (Szekszárd) Syrah rozé 2022 Ez a syrah szőlőből készült rozé valóban egy áradó örömrozé. Kitöltve is mélyebb színnel, már-már sillerre hajazó külsővel. Málnás, ribizlis, citrusos áramlás, nagyon impulzív, kirobbanó formában. Közepesnél nagyobb testtel vibráló savakkal tényleg egy örömbor ez a rozé. Az idevágó, hanganyag, infók a pincéről, vagyis PODCAST: katt ide!

Helyzet a helyben

Térjünk vissza az olasz filmhez. A legnagyobb bűnt nem követik el, sőt megleckéztetik a kávézó állandó vendégét, aki belefárad az alkudozásba. Ki ő? Miért teszi azt amit tesz? Nem derül ki, vagy mégis? Valahogyan tudatosan szövi össze az idegenek életét, aztán a kölcsönhatásokból kisül valami. A statikus helyszín ellenére – végig a kávézóban maradunk – a film nem válik unalmas kamaradrámává, leköti végig a nézőt. 

Szentpéteri Borpince (Kunság) Kadarka 2021

A Kiskörösi Kadarka és az Évnyitó BorMozi

Családi pincészetük három generáció tapasztalatát öleli fel. Hagyományos és modern technológiák segítségével alakítják fehér-, rosé-, vörös és késői szüretelésű boraik jellegét, melyeket a térségre jellemző hungarikum- valamint világfajták határoznak meg. Céljuk a fajtajelleges, prémium kategóriás borok készítése rendkívül jó ár-érték aránnyal párosítva, valamint izgalmas, különleges borok készítése fogyasztóik számára. Emellett gazdagítani kívánják a Kunsági Borvidék hírnevét és maradandó élményt nyújtani vendégeik számára. Mondhatjuk ez tényleg az igazi Kunság alapvetése.

Szentpéteri Borpince (Kunság) Kadarka 2021 Kadarkavarázs a jóivású frakcióból, ez a bor tényleg itatja magát. Cseresznye, meggy, ribizli, áfonya és nagy adag szilva. A fűszeresség, szegfűszeg és fahéj, bors és némi gyógynövényes vonulat. Bársonyos tanninok 500 l-es magyar tölgyfahordónak köszönhetően leheletnyi vanília és egyéb hordófűszerek teszi teljessé ezt a Kadarkát.  Az idevágó, hanganyag, infók a pincéről, vagyis PODCAST: katt ide!

Recas (Erdély) La Putere Feketeleányka 2020

Erdélyi nagyágyú: Recas Feketeleányka 

Az Erdélyben található Rékás (Recas) a történelmi Magyarország egyik jelentős borvidéke volt. A Temesvártól mintegy 40 kilométerre található Recas pincészet közel ezer hektáron gazdálkodik és Közép-Európa egyik legmodernebb technológiával rendelkező borászatává vált. A folyamatokra és a borok minőségére Ausztráliából érkezett főborászuk, Hartley Smithers ügyel. Egyik fehérborukat Gordon Ramsey is felvette londoni éttermének kínálatába.

Évnyitó BorMozi

Recas (Erdély) La Putere Feketeleányka 2020 Hogyan készült? Az erjesztés rozsdamentes acélban 40-50 tonna kapacitású acél tartályokban. Héjon áztatás 5-7 napig 25-32°C hőmérsékleten. 60% barrique hordós érlelés, 40% acéltartályos.  Hengerel a bor, ez a feketeleányka odateszi magát! Mindene buja, komplexen réteges, ez egy igazi nagy vörösbor. Olajosan sűrű és sötéten dús ez a feketeleányka. Fekete áfonya, feketecseresznye, erdei gyümölcsök, aszalt szilva, dohány, vanília, gyufafej, eukaliptusz, kávé, csokoládé. Minden a legnagyobb harmóniában, rétegelve. Jelentős mennyiségű tannin, amely szintén a legjobb fajtából való: gömbölyű és érett. Éppen kezd csúcsra járni ez a bor, extra hosszú lecsengés. Az idevágó, hanganyag, infók a pincéről, vagyis PODCAST: katt ide!

Gratulálunk a közönség díjat nyert borhoz:  Recas (Erdély) La Putere Feketeleányka 2020

Évnyitó BorMozi

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

BorSor