Elkezdtük az évet egy spontán BorMozival!

Jöttünk, láttunk BorMoziztunk! Megnyitottuk az idényt egy dán groteszkkel és spontán Schwarzeneggerrel 

Hajdu Tibor és Nyulasi Gábriel István írása

Merengve és vidáman a BorMozin

Valahogy el kellett kezdeni, mi mással mint BorMozival!(is)

Január vége van, a hónap közepén már tartottunk egy 10boros kóstolót és elöttünk volt a feladat, hogy Az Év Első BorMozijába is életet leheljünk. Vagyis megtöltsük a VinoPiano Borbár nézőterét borra, filmre vágyó emberekkel. Nehéz pálya volt, sokszor gondoltunk arra, hogy elcsúsztatjuk, megtartjuk máskor. Hiszen sajnos iszonyatos betegséghullám indult el, és nemcsak covid, hanem alattomos meghűléses, influenzás esetek is tizedelték a közönséget. Lemondások és lemondások egymás után, már-már feladtuk… Ám kitartottunk és jöttek új emberek, csillogó szemű elsőbálozók, akikkel különleges élmény megismertetni a BorMozi intézményét. Legutóbb 2020-ban tudtuk BorMozival kezdeni az évet…

Korty

A BorMozival figyelünk a szép dolgokra

“Nincsenek gonosz emberek, mi ebben hiszünk. Persze, ha az ember állandóan csak a gonoszt keresi, az egész világ gonosznak tűnik. Meg kell próbálni inkább a szép dolgokra figyelni.” – Ivan a pap, Ádám almái. Zseniális film, amely mindig aktuális, erős alkotás, megható, katartikus, groteszk. 

Csoda a kézben

Schwarzenegger meg a spontán erjedt Irsai Olivér

Ha azt mondod irsai olivér, akkor nekem rögtön beugrik egy körző meg egy vonalzó képe, és képzeletemben szigorú egyenletek suhannak át. A vágtázó számsorok, végül egy vakítóan csillogó acéltartályban ömlenek, amelyből, mint Aladdin lámpásából sejtelmes füstként előtör egy félmeztelen, intenzív traubisoda illatot árasztó dzsinn, amelynek felsőtestét zöld szőlőfürt tetoválások díszítik. Na igen, irsai olivér barátom, az 1930-ban Kocsis Pál által a csabagyöngye és a pozsonyi fehér fajtákból nemesített fehérborszőlő, általában labor körülmények között, fajélesztő hozzáadásával, irányított erjesztéssel, szigorú hőmérséklet kontrol mellett, acéltartályban erjed, így a borászok által „körzővel és vonalzóval megtervezett” bora rendszerint egy üde, ízben és illatban „felrobbanó” szőlőbombát ad, amelyet rendszerint ropogós savak zárnak keretbe.

Hajba Petra borász előad

Miracle Irsai Olivér 2021 Grócz Pincészet (Villány) Az első tétel, ami a poharamba került, azonban egy teljesen excentrikus irsai olivér volt, amely ráadásul nem északról, hanem mély délről, a kékszőlők birodalmából, Villányból, közelebbről Siklós környékéről származott. Oké, értem én, hogy Siklós az a hely, ahol a tannin gazdag vörösbortenger háborgó hullámai megtörnek a masszív hárslevelű, chardonnay és olaszrizling sziklákon, no de egy Irsai!

Az első meglepetést követte a másik, amikor az ifjú és csinos borászhölgy Hajba Petra elárulta, hogy a poharunkban lévő, Miracle néven futó nedű bizony spontán erjesztéssel formálódott borrá! A szó bennszakadt, a toll meg kiesett a kezemből! A műsoron lévő filmre gondoltam, és hirtelen egy szürreális jelenet jelent meg szemeim előtt, amelyben az ünnepelt dán rendező Lars von Trier Arnold Schwarzeneggerrel forgatott társadalmi drámát  Koppenhága külsőn. „Lehet, hogy Schwarzi állná a sarat”- gondoltam és górcső alá vettem a spontán erjedt tételt.  

Hajba Petra és a Miracle

Irsai másként, mint ahogy megszokhattuk…

Grócz Pince irsai olivér bora, illatban és ízben is gyümölcsös jelleget mutatott, de a harsány, fajtajelleges szőlőillat helyett mélyebb, visszafogottabb gyümölcsösséggel lepte meg a nagyérdeműt, köztük engem is. A szén-dioxid által teremtett bubik és a ropogós savak sem dübörögtek a számban, inkább egy teltebb ízű bort kortyolhattam. A Miracle, amelynek címkéjét egy csajos strassz is díszítette, igazi kuriózum volt. A kedves olvasó figyelmét azonban felhívom, hogy legyen résen, mert ez a bor hamar el fog fogyni, mivel összesen 1008 palack készült belőle! Hajba Petrával készült poscastük itt hallgatható meg: katt ide!

Olaszrizling minden sarkon

Elterjedt hazánkban az olaszrizling a 19. század végén pusztító filoxéra jóvoltából. Őt telepítették tömegesen, mert könnyen és jól termett. Sokáig azt tartott róla, hogy se nem olasz sem nem rizling, ám a legújabb kutatások szerint, bizony Itáliában látta meg a fajta a napvilágot. 

Mozi közben

Nagy-Somlói Olaszrizling 2017 Kőfejtő Pince (Somló)Tóth Péter a borász a Kőfejtő Pincéről: “A Kőfejtő pince a Somló hegy nyugati oldalán van, a Séd dűlőben, az egykori Kőfejtőhöz közel, körülötte pedig a kb 1 ha szőlő található. A talaj homok alapon bazaltmurva. A szőlőt családom segítségével magam művelem, én is telepítettem 2004-2008 között. A mikroklíma az ásványosságon kívül magas hőösszeget jelent.” A bort kortyolva egy Nagy Somlói kóstolón és aztán 2019 végén: Mint egy pékség úgy fogad, kenyeres, kiflis élesztős, lisztes illatjegyekkel indít. Aztán háttérbe húzódik a pékáru alosztály és jön a citrusos riolit lágyan. Nem feszes a szerkezetet, inkább a megszokott jól iható Somló arcát mutatja. A BorMozin most még jobban össze volt érve, szépen fejlődik!

Mi az, hogy fejlődik? 2022-ben már sokkal komplexebb és mélyebb ásványosságot mutatott, élesztős jegyekkel, citrusos savakkal, ugyanakkor így 5 évesen is megőrzött egy kis könnyedséget a kezdetekből…

Szívhez szőlő

Egy szívhez szóló spontán rozé

A spontán erjesztés az estén nagy hangsúlyt kapott, ugyanis a harmadik tétel a Neszmélyi Borvidéken tevékenykedő Szivek Pince Szívhez Szőlő Rozé 2020 névre hallgató tétele is spontán erjedt. Ha a bor alkotója nem akar nem kívánatos meglepetéseket a borkészítés folyamán, akkor olyan mustot választ, amelyben a spontán erjedés, mindenféle tragédia nélkül végbemegy. Ehhez pedig a beltartalmat nézve bizony gazdag must kell. Nos, a remek alapanyagra épült Szivek Pince rozéja  nem a habkönnyű rozék ligájába tartozott. A bor igazi telt nedű volt, amelynek illatában és ízében az érett piros húsú gyümölcsök domináltak, némi naranccsal a háttérben. 

Hajdu Roland Kékfrankos Rozé

A bükk él és élni fog! 

Főleg azért, mert vamnak még Hajdu Rolandok, akik e vidéken komolyan veszik a bükkiséget. A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület menetel előre Hajdú Roland vezetésével. Beszéljünk a kékfrankosról, erről a még mindig alulértékelt borról. Kékfrankos Prémium Rozé 2019 Hajdu Roland borok( Bükk) Teljes érésű vörösbor alapanyaggal dolgoztak. Vásárolt szőlő, mert Roland bioban termelt alapanyagát elvitte a peronoszpóra. Gondolkodott rajta egy darabig, hogy vörös vagy rozé. Kis Kossuth présekkel lett kipréselve. Hordóban erjedt spontán és igen lassan. Marad benne 3g maradék cukor. Kb. 14 hónap hordóban, finomseprőn kevergetve.

Bizony ez az előtörténet megelőlegezi a bor eltarthatóságát. Színanyag van benne bőven, lehetne siller is, de nem ázott a héján ezért rozé. Rozé, de abból is prémium, vastag anyag, benne van 13 feletti alkohol, de a test szépen egyensúlyban tartja. Eper, csipkebogyó, meggy finoman jön a fa is, kicsi joghurtos felhang. Savak rendben, még bőven van ideje, kérdés mennyi marad belőle a 2022-es forró nyár után. 

A BorMozi mosolygóssá tesz

Adam almás lepényének elkészítési nehézségei

Mintha az Úr tenné folyamatosan próbára Adamot, vagy a Sötét Nagyúr gördítene akadályokat az almás lepény projekt elé. Madarak, férgek, tűzhelyromlás, villámcsapás, éhes szájak mind-mind  Adam tervét nehezítik. Közben Ivan a pap egyre betegebb, a valóságot egyre nehezebben nyomja el. Lesz almás lepényünk vagy győz a gonosz és mindenkit kiírtanak a nácik? 

Isten nemcsak minket szeret, de a termolabilis fehérjéket is

A mozi néha csodálatos módon korrelál a felkínált borokkal. Anders Thomas Jensen filmjében azt boncolgatta, hogy vajon Isten törődik-e velünk, szeret-e egyáltalán? Nos, erre nemcsak Jensen, hanem én is egy nagy, intergalaktikus igennel válaszolhattam, miután a poharamba került a Grócz Pincészet 2021-es kékfrankosból készült sillerének tartálymintája.

Hajba Petra – Siller bemutató

A műremek igazi sillerhez méltóan 60 órát héjon ázott, így a rozéknál egy sötétebb, testesebb nedűt kóstolhattam, amely tartályminta révén szűretlenül került palackozásra és derítve sem volt. A tétel tehát elég messze volt a tükrös tisztaságtól, de bánta a fene, mert a selymes textúrával rendelkező kékfrankos elképesztően telt, gyümölcsös ízeket produkált.  A sillerekre jellemző élénk savak, ebben a szűretlen, magas beltartalmú borban gyönyörűen lekerekedtek, vagy legalább is kereknek tűntek.

Szóval drága borászok, bár a Jóisten a borban jelenlévő termolabilis fehérjéket is szereti, amelyek derítés híján esetenként elképesztő galibákat okozhatnak a palackban, én mégis abban reménykedem, hogy még sok szűretlen és derítetlen sillert kóstolhatok a jövőben. Szóval, ha mondjuk négy dolgot kellene vinnem egy lakatlan szigetre, a Grócz Pincészet 2021-es szűretlen kékfrankosát tartalmazó acéltartály biztosan a kiválasztottak között lenne!

Hajba Petra és Grócz Ildikó „szelfizésben”

Egy nyugodt őrült császár… 

Az őrült császár bora is tud higgadtan viselkedni, erre bizonyíték a Kunságon termett Vass bor. (talán azért, mert nem spontán erjedt) Néró vörösbor 2020 Vass Borászat (Kunság) “A Néró egy sötétkék színű, bőlevű, fűszeres zamatú csemegeszőlő-fajta. Az egyedüli csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető. Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben.” Enni is lehet és inni is, ez a Néró! Eléggé könnyed tétel Vassék Nérója, már a külső megjelenése a pohárban, könnyedebb, lazább testet ígér. Reduktív vörös, eléggé fűszeres, buja illatcsokor: csillagánizs, szegfűszeg, rózsabors, szilva, dohány. Tanninok lágyak, nem jelentős érzetben, a savak optimálisak. Ízben is visszaköszön egy kis meggyes szilvás, fűszeresség. Hamar lecseng, gyors és szilfid alkat. Mindennapok vörösbora, jóivású, tényleg nagyon könnyed.

Még az elején volt…

Ez a Zweigelt kicsit más volt, mint a többi 

Zweigelt 2018 Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet (Bükk) Sándor Zsolt borász szereti a kihívásokat. Egyrészt azért, mert zweigeltből és cserszegi fűszeresből készíti prémium borait, két olyan szőlőfajtából, amelyekből édes hazánkban rendszerint könnyen értelmezhető, illatos, karcsú borok készülnek, másrészt azért, mert a Bükki borvidéken elhelyezkedő szőlőit vegyszermentesen, organikusan műveli. 2018-as évjáratú zweigeltje (az olvasó szerintem már meg sem lepődik!) spontán erjedt, majd 13 hónapon keresztül új és használt fahordókban érlelődött. Miután azt is megtudtam, hogy a  bor derítés és szűrés nélkül került a palackba, már nagyon vártam az „organoleptikus típusú találkozást” a nemes itallal. 

Nem csalódtam! A zweigeltre jellemző gyümölcsös karakter megjelent, mint illatban, mint ízben, de a vártnál nagyobb koncentrációban. A piros bogyós gyümölcsök mellett ízben a fahordós érlelés elegáns jegyei is megfigyelhetőek voltak, a szőlőfajta borára nem igazán jellemző magas, 14 térfogatszázalékos alkohol tartalom pedig szépen belesimul az elegáns savú, testes borba. Akkor már biztosan tudtam, hogy a Jóisten nemcsak a filmbéli, újnáciból fanatikus almás pite gyártóvá váló Adamot és a hitét vesztett papot, Ivánt is szereti, hanem minket is, ha ilyen jó borokkal lát el bennünket. És akkor már teljesen rendben lévőnek találtam azt a gondolatot is, hogy Schwarzi Lars von Trierrel társadalmi drámát forgasson Koppenhága külsőn!

Itt és Most Kékfrankos

Itt és Most kékfrankost bármikor…

„Ez arról szól, hogy itt és most élünk, egyetlen életünk van, foglalkozzunk avval ami szenvedélyesen érdekel minket. Itt és most, mert nincs másik lehetőségünk, nincs másik életünk. Merjünk nagyot ugrani, ha tényleg akarjuk, a sors adni fogja a lehetőségeket.” – Így magyarázza a pince a nevét… Kékfrankos 2017 Itt és Most Pince (Mátra) Kádon spontán erjedt 4 hétig, majd préselés után használt francia hordókban és új 500 literes Európai kádárok hordókban érett 12 hónapot.”-írja a pincészet honlapja. 5 éves a bor és megérkezett, ez kérem egy természetes és elegáns kékfrankos. Közepesen telt, kellemesen izmos textúra, mentes a túlzásoktól. Érett, játékos meggyesség, kis tejszínes konyakmeggybe hajlással. Fekete cseresznye, szilva, édes fűszerek, némi fanyarsággal, barátságos tanninnok, megnyerő savakkal, elegáns és kerek történet. 

Kisült a lepény, terminátor a kertben

Mondhatni totális katarzis, totális feloldozás a végére, egy fél kennedy után Ivan a pap, mint Schwarzi a terminátor visszatér az élők közé. Újra boot-ol és sajtburgert eszik a kertben. Adam viszi neki hozzá a frissen kisült almás sütit. Ki tudja? Lehet, hogy lesz még itt Koppenhága külső is? Ami biztos a BorMozi visszatér, méghozzá február 17-én a Télűző BorMozival. Jelentkezni ér! 

Gratulálunk a Grócz Pincészetnek, akik rajt-cél győzelmet arattak a Miracle Irsai Olivér 2021 (Villány) borukkal! 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )