Fehérvári Bormustra 2022 – Borélet fővároson kívül

Nagy Fehérvári Bormustra, igazán kellemes meglepetés évkezdésre

Nyulasi Gábriel István írása

Ez elég hosszú lesz, mi előre szólunk, hogy a végére érj lehet, hogy 10 perc is kell kényelmesen…

Újságírók (celebek) munka közben – Fehérvári BorMustra

Fehérvári Bormustra, mi a celeb-busszal jöttünk…

Az ember pestiként megszokta, hogy el van kapatva boros rendezvényekkel. Mindenki eljön a fővárosba, mert ott tud bemutatkozni rendesen, sokan látják, kóstolgatják. A borász ha szereti Pestet, ha nem akkor is jön, mert a szakma itt van jelen a legnagyobb sűrűségben. Ha van egy jól szervezett kóstoló, akkor meghívják a borszakértőket, kereskedőket, vendéglátósokat és aztán jöhetnek a megrendelések, születhetnek a boros cikkek… Aztán jött a covid, ami a budapesti kisebb-nagyobb kóstolókat lefejezte. Nagyméretű boros rendezvényen igazából csak a pandémia előtt jártunk. Így álltunk 2022. január elején, amikor Szabó Edit szólt nekünk, hogy indul egy busz a Fehérvári BorMustrára. Én még sosem voltam ezen a rendezvényen, ellenben a szervezet, már többször is tudósított róla és ajánlotta: itt és itt. Most is szorított az omikron, elmaradt a Jégvirágtól Borvirágig Monoron, a Furmint Február nagykóstolónak is lehet, hogy csak a május jut. Szóval indult a celeb-busz (ahogy vicceskedve nevezték a kiállítók közül páran a fővárosból érkező sajtósokat) megnézni, hogy mi folyik a régi koronázó városunkban. Fehérváron úgy gondolták, hogy az életnek haladnia kell tovább és megtartották. Milyen jól tették! 

Szépen vagyunk

Egy kis mini-interjút készítettünk, Fáncsi Viktóriával a rendezvény főszervezőjével: 

– A Fehérvári Bormustra a legnagyobb boros rendezvénye a városnak, milyen egyéb hagyományai vannak a boros programoknak? 

– Sajnos, Székesfehérváron nemigen vannak boros rendezvények a nagyközönség számára. Eltekintve néhány borlovagrendi megmozdulástól, melyek viszonylag szűk körben zajlanak, nincs nagyon boros élet a városban (az Alba Regia Jazz Feszten van néhány boros faház, illetve a Fezenen is megtalálható néhány borászat). A Nagy Fehérvári Bormustra egy magán rendezvény, melyet nem támogat sem önkormányzat, sem hegyközség, sem borlovagrend. A célom az volt, hogy kis pincészeteket ismerhessen meg a fehérvári közönség és ezen belül is szerettem volna fókuszba helyezni a „helyi” borászatokat. Fejér megye nagyon szerencsés borvidék-ügyileg, hiszen kettő is van a közelben: Mór és Etyek-Buda. Utóbbinál főleg a Velencei-tavi borászatok kapnak fő helyet nálam.

Élvezem a kóstolót…

– Milyen volt megtartani a rendezvényt a pandémiás kihagyás után? (2021-ben elmaradt)

– Nagyon jó érzés volt újra Bormustrát szervezni, bár én azon szerencsések közé tartoztam, akik 2020-ban még pont a pandémia berobbanása előtt meg tudtak tartani egy „tömeg”rendezvényt, úgyhogy nekünk csak egy maradt ki. De így is nehéz volt a 21-est elengedni. A borászokon is érződött a lelkesedés, hiszen alig pár nap alatt jelentkezett 33 borászat, így a későn kapcsolókat sajnos vissza kellett utasítanom helyhiány miatt. Eddig maximum 28 pincészetünk volt és szerintem ez a helyszín nem is nagyon bír el többet 33-35 résztvevőnél. 

és tölt…

– Mi úgy éreztük, hogy tömegek voltak jelen, mennyire sikerült behozni az embereket a rendezvényre?

– A vendéglétszámban tapasztaltam egy kis visszaesést: eddig 380-400 fővel teltházzal szoktunk „üzemelni”, ehhez képest most kb. 250 eladott jegyünk volt. Ellenben szakmai közönségből jelentősen túlteljesítettünk, amire nagyon büszke vagyok!

Borbély Tamás (Badacsony (bal))

– Mik a további tervek, lesz még évközben is ilyen nagy boros rendezvénye a városnak?

– Nekem jelenleg két rendezvényem van egy évben: januárban a Nagy Fehérvári Bormustra és júliusban az Agárdi BorPart. A BorPart egy faházas, árusítós borfesztivál, minőségi zenével kiegészítve, ahol szintén nagyon fontosnak tartom, hogy a színpadon főleg fejér megyei zenészek kapjanak lehetőséget. Sajnos, jelenleg a munkám mellett nem fér több rendezvény az életembe, de nagyon remélem, hogy egyszer ebből a költséges hobbiból esetleg „főállás” is lehet!

A tömeg…

A hit bástyája a bor templomává vált

A helyszín impozáns volt, elegáns és megfelelően tágas. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Székesfehérvár belvárosában található elegáns, gazdagon díszített terme kiválóan alkalmas konferenciák, színházi rendezvények, bálok, lakodalmak, családi- és baráti rendezvények megtartására. Színpaddal és színpadtechnikával rendelkezik, 300 fő ültetésére alkalmas. Most ez a pár száz fő pohárral a kézben keringett a termekben kortyolva a jó borokat. A Hatpöttyös Étterem szendvicsei, sajtjai segítették a kóstolást zökkenőmentessé tenni, enyhítették a savak támadását. A Fehérvári Bormustra otthonra talált a Művházban…

Mosoly

Mindenki kortyolt, jöjjenek a borok

Harmincnál több pincészet, mindenhol legalább 4-5 bor és van rá pár órád. Lehetetlen küldetés, persze lehetne úgy, mint egy gép, rohanvást végigcikázni a standok között. Ám hol maradna a lélek, a beszélgetés, az atmoszféra. Mindig van egy stand ahová szerettél volna eljutni, de nem volt rá idő, elfeledted, vagy csak elrángattak onnan egy másik borászathoz.

Androsicsék

Balatonöszödi történettel kezdődött

Szabó Edit egy darabig tyúkanyóként terelgetett minket a standok rengetegében és közösen kortyolgattunk. Az első állomás egy friss pincészet volt az Androsics Birtok és Borterasz, mely az elhíresült Balatonöszödről származik. Vadonatúj alakulat maga a közösségi oldaluk is alig egy éve üzemel. Keresik még az arculatot és a borok stílusát, gyakorolnak, elemeznek. Egyelőre még a könnyű és friss, vagyis a reduktív tengelyen mozognak. Kortyoltuk a 2021-es muscat ottonel borukat, mely kellemesen illatos volt, citrusos, szőlős jegyekkel. A királyleánykájuk hasonló hangszerelésben, szolidabb illatokkal, némi kesernyével búcsúzott. Volt néhány tételük, amelyekben még erősebb volt az útkeresés érzete, még az elején vannak. Pár szüret és kiforrja magát jobban a koncepció, mi szurkolunk, hogy sikerüljön! 

Tüske Gyöngyi és Merhala Fruzsina

Petrányiék Csopaki Syrah bora

A Petrányi Pincészetet (Balatonfüred-Csopak) már jól ismerjük, hiszen Tüske Gyöngyi a borászat képviselőjével együtt is dolgoztunk, cikkek, rádióbeszélgetések sokasága bizonyítja a hatékony együttműködést. Sőt, azóta már pár BorMozin is kortyolhattuk Gyöngyi jóvoltából a kiváló csopaki nedűket. A standnál Merhala Fruzsina is segítette vendégek ellátását, aki a pincészet éttermében dolgozik, de amúgy személyi edző és dinamikus tik-tok oldala (katt ide) is van. Most a 2019-es Syrah boruk tetszett a legjobban egy igazán jó ár/érték arányú bor. Csak annyira komoly, amennyire szükséges, vibrál a gyümölcs, fekete áfonya, szilva, jól jön a grafit, a dohány, a tannin közepes és szép feszes, jók a savak. 

Petrányi Syrah

Sarkon egy Rókával

Az egyik sarkon, mondhatjuk, hogy találkoztunk a Sarki Róka Borházzal (Balaton-Felvidék), akik Lesencefalu határában, természetvédelmi körzetben szüretelnek. Az Ön Bora, csábított a felirat, amely ötletesen egy ρka rizling volt, a ka előtti p-szerű betű voltaképpen egy görög rhó, tehát így olvasva egy róka rizlingről van szó. 2020-as és olaszrizling és rajnai rizling házasítása. Szép savak, citrusok, nyomokban pici petrolosság, ásványos, füstös kövek, fehér virágok, kesernye. 

Az ön bora

Fekete Muskotály és a többiek

Szentesi József, a régi magyar szőlőfajták apostola, a pezsgőkészítés megújítója és ki tudja, hogy még mennyiféle címet tudnánk ráaggatni. Standján Kovács Viktória is szolgálatot teljesített, aki lelkes borrajongó és jelenleg is részt vesz a bükki borosgazda képzésen. Különleges fajták, amelyeket máshol nem kóstolhatsz, például a fekete muskotály 2020-as málnás, muskotályos, nagyon-nagyon behízelgő, édeskés virágos, rózsás, fréziás, csipkebogyós, utánozhatatlan illatkeverék mindez igen intenzív kivitelben. A Kékfrankosa (2020) is egyedi élmény a meggyesség új dimenzióit nyitja meg mélyről jövő magkesernyével, gyönyörű, belehajlik egy kis konyakos meggybe, jön az áfonya is . Egyben van a tétel és kerek, jóivású történet. Ha soha nem tapasztalt borélményekre vágysz, fedezd fel Szentesi József világát, nem csalódsz!

Szentesi József és Kovács Viktória

Jorgoszék Bella Brut Zoéja

A Bella Pince igazi helyi erő, sukorói központtal, 12 hektárnyi termőterülettel, különleges talajszerkezettel (gránitmurva, barna erdőtalaj, lösz) Velencei tó északi partján. Szideropulosz Jorgosz, a borász/tulajdonos és felesége Izabella 2015 környékén telepített szőlőt és elkötelezett híve a minőségi bortermelésnek. Székesfehérváron is van termelői szaküzletük, egy igazi feltörekvő pincészet. A Zoé Brut gyöngyöző boruk chardonnay és cserszegi fűszeres házasítása. Jó kis bubik, kellően finom szerkezet, zöldalma, citrusok, szőlő, igazi piacos tétel.  

Bella Pince ZOÉ BRUT

Szívvel-lélekkel Pósta

Szekszárdra ruccantunk át, méghozzá a 20 hektáron szívvel-lélekkel dolgozó Pósta Borházhoz. A két Pósta testvér állt a standon, le sem tagadhatnák a közös genetikát. Ők manapság azon dolgoznak, hogy organikusra állítsák ültetvényeiket. Boraikat hagyományos módon – spontán erjesztéssel, hozzáadott anyagok nélkül – és a legmodernebb technológiát kihasználva készítik. A 2015-ös merlot boruk egy igazán érett szekszárdi vörös, erős a palackbuké is, gombás, poros utas, áfonyás, feketecseresznyés történet. Lekerekedett tanninok és egy hosszú lecsengés. 

Póstáék

Pénteken érjen utol a lelked!

Helló Péntek! Miért pont péntek? Mert ez a kedvenc napuk, egy szimpatikus házaspár Németh Gergely és Izmindi Réka vezeti a Friday Winery-t. A Móri Borvidéken járunk és a filozófiával tudunk azonosulni: „Az indiánt hosszú vándorútja során egy autó felvette és percek alatt elrepítette úti céljához. Az indián ekkor leült az árok szélére, hosszan üldögélt, s a kérdésre – Mit csinálsz? Mire vársz? – ekképp sóhajtotta el magát: – Várom, hogy utolérjen a lelkem!” Lehet, hogy a lelkük is, de a boraik mindenesetre utolértek minket. A Csóka Szóda 2021-es gyöngyözőbor a zamatos nyári piros almát idézi illatban, jól állnak a bubik ennek az ezerjónak, könnyű, friss és elegáns tétel. A másik kedvencünk a Pille fantázianevű 2021-es irsai olivér boruk, amely valóban rászolgált a nevére. Abszolút könnyed és zamatban olyan tiszta szőlőt ad vissza, olyan eleganciával, ami ritkaság ebben a műfajban. Rögtön kíváncsiak voltunk a titokra, hogy mi adja ezt a másságot, a szőlővelő ízét. A technológia oldaláról lehet megközelíteni a témát, az irsai lelkét egy félnapos 10 fokos hűtéssel érik utol, egy hűtőautóban tölti ezt az időt. Majd a hűs szőlő elindul a borok szokásos utján…

Pille Irsai Olivér

Szép kis Brigád Mórról!

Móriak ők is, öten indultak, de aztán csak ketten maradtak. “…amikor 12 dolgos óra után a permetezőtől zsibbadt vállakkal végre elnyúlsz a Csóka dűlőben és a körmödre égett bagóval a kezedben elégedetten bambulsz a lemenő nap szeme közé…”– vidám bemutatkozás a Brigádtól. Már 2013 óta megy a bortermelés Móron, hogy ketten maradtak, lehet, hogy csak tréfa volt a standnál. Mert a Brigád tagjai mókás fickók és Vén kecskét is készítettek ezerjóból, méghozzá 2019-est. No, ez igen jól hangzik így, de a bor zseniális volt, nem hittük, hogy az ezerjó ilyen szédítő ananászos trópusi mixre képes. És mégis, markáns savakkal, ásványokkal megtámogatva. Ezerjó válogatás, csak kiváló évjáratokban készítik el, az alkohol majdnem 14-es, de ezt egy cseppet sem leled fel benne, mert e kecske teste termetes… 

Móri Brigád

Fehérvári Borbirtok a Somlóról

Tramini a szívem csücske, a tramini a végóráit éli szinte. Olyan mint egy kihalásra ítélt állatfaj, néhány példányt láttak még, de nem biztos. Szóval a többi illatos szőlőfajta, élen az irsai-cserszegi hengerrel megette reggelire a traminit. Azért nem mindenki gondolja ezt, még a Somlón sem a Fehérvári Borbirtokról. Egészen a 16. századig tudják visszavezetni a somlai borral való kapcsolatukat a Fehérvári családnál, pontosan 1545-ig. Amit a Somló iránt éreznek: szeretet, hála, felelősség szentháromsága. A 2020-as Reserve Tramini két hordóval készült, 1260 palackkal. Jó minőségű újfahordót kapott az anyag, szép sűrű, látszik a pohárban, hogy egy nagyobb testtel, izmosabb textúrával van dolgunk. Somlói savak, rózsaolaj, licsi, elegáns parfümös, cseppet sem túlzó kiadásban. Mindez megspékelve a gyönyörű bazaltos ásványossággal. Magában is különleges élmény, de a gasztroban is az ázsiai vonallal párosítva

Fehérvári Borbirtok Tramini

Holdvölgyi Boristák meditációja 

Van az a pont, amikor a huszadik nem kicsit kapatos úriember jön a standhoz, hogy még egy pohárral csak. Lehet, hogy improvizálsz valamit szövegben, hiszen mondhatsz bármit, úgyis csak a kezedet nézik. Kb. ilyen körülmények között keveredtem a Holdvölgy Pincészet standja elé, a régóta ismert Mádi Gyöngyszem, mely nagyobbak közül való. Gincsai Tomival, a borásszal is készítettem rádióműsort itt és itt… Ismertem a standban állókat is Nagy Zita, egykoron még Az ihatóbb Magyarországért lelkes dolgozója is volt, (van ennek már egy tucat éve) írt pár cikket is az oldalra. Most a Borista kóstolóműhely és delikát csapatát erősíti, melynek tulajdonosa Wawrzsák László, aki amúgy a Holdvölgy csapatának a tagja. Így voltak ott a Holdvölgyi Boristák és töltöttek a poharamba egy “pult alóli” tételt a még hivatalosan nem debütált, majd csak februárban színpadra lépő Meditation 2019-est. A Király-dűlőből, szokás szerint 100% furmintból. Feszes szerkezet, penge savak a jól ismert Gincsai-stílus. Patikamérlegen adagolt ásványosság, nem omlik ránk a vulkanikus kőzet, hanem finoman adagolódik. Sósság, citrusosság, füstös kovakő is megjelenik. Passiógyümölcs, körte, alma, fehér virágok. Nagyon simulékony a kortyérzet, lecsendesítő, hosszú és elegáns lecsengés, tényleg meditálásra való bor.

Holdvölgyi Boristák


Köszönjük a meghívást Szabó Editnek (Borsmenta) és természetesen Fáncsi Viktóriának (főszervező)! illetve folytassa Fehérvári BorMustra, látszik, hogy ezekben a rendezvényekben van potenciál és akár még lehetne bővíteni a kört egyéb tematikus alkalmakkal.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )