Günzer és Szentpéteri – Villány és Kunság összefogása

A Günzer Tamás Pincészete és Szentpéteri Borpince Bor és bor címmel tartott közös kóstolót tavaly a belvárosi Hotel NH Budapest Cityben.

Kortyolók: Dlusztus Imre és Viniczai Sándor

Az iihatóbb Magyarországért írása

Günzer és Szentpéteri

Sorjáznak a párhuzamok. Magyar borvidékekről, magyar pincészetek. Családi borászatok, ahol mindkét elsőszülött fiú büszkén viszi tovább a borászatot. Mindketten a maguk erejéből váltak borvidékük megkerülhetetlen tényezőjévé, kitartóan dolgoznak a magyar bor ügyéért: Günzer Tamás és Szentpéteri Attila. 

Villány és Kunság összefogása

Felvonult a két pincészet tételeinek a színe-java, jó érzékkel válogatták össze a borokat. Nagyon szép keresztmetszetet adott a munkájukból, stílusukból, törekvéseikből ez a kóstoló. Friss 2022-es borok és érettebb tételek. Könnyű gyümölcsösség és tömör komplexitás, a nehéztüzérség is felvonult. Villány a vörös henger, a Kunság pedig fehérben és rozéban erős. 

Szentpéteri Nérók

Együtt a Hotelben Villány és Kunság

Essen szó pár tételről is a 2×12-ből. Günzer Tamás Chardonnay pezsgő brut Igazán volt ideje 3 év alatt összeérni ennek a 100% Chardonnay pezsgőnek. Élesztős jegyek mellett szépen jönnek a zöldalmás, citrusos jegyek. A bubiszerkezet megfelelő finomságú, kis kesernyés lecsengés. Elegáns és összeszedett tétel.

Günzer Tamás Chardonnay pezsgő brut

Szentpéteri Attila Titokbor 2022 gyöngyöző Ez egy bájos és bubis Tramini. Szeretjük a fajtát, amelyből egyre kevesebbet lehet tisztán kortyolni. Rózsa, licsi, citrusok bubikba csomagolva, az egész egy derüsen kedves világ, amely újabb és újabb kortyokat kíván. 

Szentpéteri Attila Chardonnay válogatás 2021

Csendesebben két fehérrel

A bubikör után jöhettek a csendesebb élmények, Günzer Tamás Bocor Chardonnay 2021 Vállas, komolyabb Chardonnay, a hordó határozott, áramlik a vaníliás citrus rendesen. Jó savszerkezet, izmos test, pici ásványosság is beszűrődik a fehér virágok közé. Szentpéteri Attila Chardonnay válogatás 2021 Kunsági Chardonnay szép párja a Villányinak. Megtette a hatását az acéltartályos finomseprős, battonage-os érlelés. Kellemes vajasság, krémes-testes kortyok, citrusok. Igazi nagy fehérre hangolt citrusos elegancia. 

Günzer Tamás Bocor Chardonnay 2021

Merlot és Siller

Günzer Tamás Merlot 2021 Fiatalosan vibráló, szinte filigrán bor, szép a fa, eukaliptusz, eper, feketeszeder, kávé… Érezni a tanninok húzását, de kerekedő-selymesedő ívekkel. A 15,5%-os alkohol, amely nem lóg ki, szintén jelzi a harmóniát. Szentpéteri Attila Néró Siller 2022 Szentpéteriék kitartanak a siller mellett, a Jóisten tartsa meg ezt a szokásukat. Fantasztikusan buja illat, kirobbanó formában, epervelős szegfűszeges, szilvás villongás. Feszes minden porcikája, penge savakkal. A rozé is nagyon erős most, izgalmas Nérók! 

Szentpéteri Attila Néró Rozé Válogatás 2022

Mátyás és Néró

Günzer Tamás Mátyás 2019 Mint egy Dáma, olyan ez a bor. Szinte lehengereli az embert (nem tolakodó kölni, hanem egy elegáns Eau de parfum) parfümösen réteges és elegáns. Elszédít ez a brutálisan érett áfonyás, feketecseresznyés, fűszeres, gombás illat és zamat. Intenzív és komplex és csábító. Szentpéteri Attila Néró Vörös 2022 Rumos-meggyes málna, puncsos fűszeresség, szamóca, szép savak és természetes könnyedség és játékosság, tannin minimummal.  

Günzer Tamás Mátyás 2019

Günzer Tamás Bocor Grandior Merlot 2019 Ez a csúcsbor úgy készül, hogy rásegítenek az érésre, az aromákra úgy, hogy elvágják a vesszőt a szüret előtt ezzel töppesztve a szőlőt. Eperfa, édes aszalványok, édes gombás, feketeribiszke, feketecseresznye, csokoládé. Masszív de gömbölyű tanninok, hosszú lecsengés. Az alkohol 16% felett, de benne van az egyensúlyban.

Szentpéteri Generosa

Szentpéteri Attila Generosa késői szüret 2019 száraz Barackos, datolyás, mézes hársvirágos az orrban, aszalványok, édeskés trópusi vonalak, behízelgő illat, de a korty már száraz. Citrusok, karamella, tömör a korty, szépen integrálódott hordózás. Cikkünk a csodálatos Generosáról: katt ide!

Günzer Tamás Bocor Grandior Merlot 2019

Günzer Tamás, aki már bátran sorolható a villányi nagy pincészetek közé. Borainak minősége, elismertsége is predesztinálja arra, hogy csatlakozzon a borvidék Év Bortermelői közé. Esélyeiről írtunk illetve a 30 éves évfordulóján is szerencsénk volt kortyolni borait. 

Günzer Tamás

Tudom ki vagyok és honnan jöttem! 

Idézet a pincészet honlapjáról: Gyerekkorom óta, és mind a mai napig megannyi vegyes érzés fogadott a borászatunk kiépítése közben, de egyet soha nem feledtem: azt hogy ki vagyok és honnan jöttem. Günzer Tamás

A Szentpéteri Borpince egy ízig-vérig kunsági pincészet az igazi Kunság egyik megtestesítője. Könnyű és friss gyümölcsös boraik emblematikusak. A Néró szőlőfajta specialistái, rozé, siller és vörösbor formájában is egyaránt csúcsra járnak. 

Szentpéteri Attila és Szentpéteri Attila

Családi stílus ötvözve a borvilág áramlataival

Idézet a pincészet honlapjáról: Mindenképpen sokat kell gondolkozni azon, hogy a mi felételeink mellett milyen borokat készítsünk, hogy az a borvidéket és a családunk stílusát tükrözze és divatos legyen a borvilág számára is. Szentpéteri Attila

Günzer borok

Günzer és Szentpéteri első felvonás?

Jól sikerült a kóstoló, ilyen felhozatal mellett nem is lehetett ez másképp. Egy igazi csúcskóstoló volt ez a rendezvény, két borvidék két kiemelkedő pincészetétől. Bízunk benne, hogy lesz még folytatás. Köszönjük a meghívást!

Szentpéteri Borpince

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )