1000 Út és a francia életérzés

Bonjour le vin – utazás a francia borok világába – elnevezéssel szervezett az 1000 Út Utazási Iroda egy hangulatos eseményt egy belvárosi hotelbe. 

Az 1000 Út Utazási Irodával – A világ nagyobb, mint gondolnánk

A honlapjukon található bemutatkozó szövegükben felhívják a figyelmet arra, hogy a világ sokkal nagyobb és gazdagabb, mint azt el tudjuk képzelni. Ha szeretünk utazni, miért is ne szeretnénk, akkor lehet, hogy sok úticél még meg sem fordult a fejünkben. Ebben segít az 1000 Út Utazási Iroda, hogy megtaláljuk azokat a tájakat, amelyeknek a kincseiről, látványáról, gazdagságáról nem is álmodtunk. 

Az ihatóbb Magyarországért

1000 út

“Persze ahogyan a rutinos utazók tágítják látókörüket, úgy tette irodánk is: ma már Földünk mind a hét kontinensére szervezünk utazásokat. Szentül hiszünk benne, hogy egy tökéletes világban minden embernek lehetősége lenne arra, hogy világot lásson, utazzon, és különleges helyekre is eljusson.” 1000 Út Utazási Iroda 

Az Up Hotelben a hármas összefogás

Gorszkij Jaroszlav (1000 Út Utazási Iroda – irodavezetője) meghívására érkeztünk meg a belvárosi Up Hotelben található Posner Bistróba. A rendezvényt két borban utazó régi ismerős szervezet segítette, a borokat a ferencvárosi borforgalmazó, a  Fill The Winebox szolgáltatta és a szervezést pedig a tapasztalt boros rendezvényszervező, a Cult in Glass segítette. A köszöntő beszédek után beindult a borkortyolás, az étkek felszolgálása és a francia sanzonok is felcsendültek, erről a hármasról részletesebben is szólunk.  Volt már alkalom, hogy külföldi borokról írtunk, vagy hirdettük kóstolójukat, például itt is: katt ide!

Posner Bistro

Mi kell a francia életérzéshez?

Nem kell elutazni Franciaországba, hogy megkapjuk az ország esszenciáját, az életérzését. Milyen összetevők szükségeltetnek ehhez? Az érzékeket kell támadni, szem, orr, száj, fül, ha ezek megvannak, lekötöttük őket, akkor már szinte tapinthatóvá válik a francia életérzés

Francia borok, francia falatok és francia zene ez volt a receptúra. Egy különleges gasztronómia utazás melyhez, néhány vagy több bkv megállót kell csupán leküzdeni. Tehát hosszasan, fárasztóan utazni nem kell, hiszen az élmény itt van a szomszédban. Amikor nem lehet, (pl. covid idején) vagy nem tudsz utazni, akkor az élmény jön el érted.

Crémant

A borok egy kellemes ízelítőt nyújtottak

A francia nemzet egy igazi boros nemzet, bár ott is vannak bajok, csökkenő fogyasztás, más italok térnyerése. Ám a francia borkultúra még így is irigylésre méltóan magasabb szinten van, mint a honi borkultúránk. A francia borok kultúrája gigantikus méretű, egy este alatt bemutatni képtelenség. Ám egy pár kortynyi ízelítőre elegendő volt ez az alkalom is három borvidékről:  Bordeaux, Languedoc-Roussillon és Elzász

Fill The Winebox

Elszászi buborékoktól Bordeaux vöröséig

Charles Frey, Crémant d’Alsace Brut Nature – 2018 Egy jó ropogós, zöldalmás, kellemes bubikkal ellátott crémant. Kiváló aperitif, jó kezdésnek. Chapoutier, Bila Haut,Côtes de Roussillon blanc – 2021 Fehér cuvée Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne és Macabeu szőlőfajtákból. Elegáns citrusok, jóivású és a hordókezelés is roppant elegáns körző vonalzóval rajzolt, magyarán tanítható iskolapélda. Barackos aromák, fehér virágok, mogyorós, diós aromák a fából, közepes test, közepes lecsengéssel.

Margot

Charles Frey, Gewurztraminer Collines de Granite – 2020 Tramini Elszászból, szép parfümös tramini, fajtajelleges, de szerencsére nem válik fojtóan túlzóvá. Szép rózsák, licsik és citrusok arányosan, szép a korty, némi ásványossággal.  Château Castagnac, Margot – 2020 Már a hatodik generáció nő fel a Coudert borászcsalában. A címkén egy kis játszó kislány (Margot a 6. generáció) körül az építőkockák felirata is jelzi, hogy kén hozzáadása nélkül készült. Fiatalosan vibráló huncut kis bor, fekete cseresznye, szilva, grafit. Jó savak, gördülékeny a korty selymes tanninokkal. Cabernet franc és sauvignon összetétellel a 14%-os alkohol nem lóg ki, bírja a test az egyensúlyt. 

A francia konyhaművészet

Nem szabad elfelejtenünk azt a tényt, hogy a francia gasztronómia és az étkezés 2010-ben felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. Soroljuk fel az ínycsiklandózó menűt, melyből a békacomb volt a kedvencünk kortyoltunk is hozzá egy kis elzászi bubi. Illatos gyöngytyúk pástétom, vajas tésztában, vörös áfonyával – Marinírozott sügér filé, citrusokkal és zsenge salátákkal – Hízott kacsamáj mousse, birsel és céklával -Paradicsomos békacomb, rózsaburgonyával – Médium borjújava és zsályás mirigy, roppanós zöldségekkel – Érlelt kéksajt, szőlővel és magvakkal – Karamell flan, barackkal

Békacomb tálalva

A talpalávalóról, vagyis a fülbemászó muzsikáról  

A hangulatról, francia sanzonokkal az A.K.T. duó gondoskodott: Palóc Eszter színész-énekesnőt Kis András kísérte zongorán.

Legközelebb Ciao Vino – vagyis utazás az olasz borok világába

Olasz életérzés az 1000 Út újabb dobása. Az olasz konyhaművészet eredetét keresve egészen az ókorig, a Római Birodalom idejéig kell visszatekintenünk. Azóta 2000 év is eltelt, és napjainkra Olaszország vezető bor hatalommá vált, ugyanakkor mondhatjuk, hogy az olasz borkultúra mint fogalom nem létezik önmagában. További infók, jelentkezés: katt ide!

várakozva

A Cult in Glassról 

A Cult in Glass és az összes ehhez kapcsolódó esemény védjegye, hogy mindig megpróbál újat mutatni, és ösztönözni arra, hogy a kedves résztvevők és vendégek minél több szereplőt ismerjenek és szeressenek meg az Art-Cult-Gastro hármasból. 

hangulat

A Fill The Wineboxról

A ferencvárosi Fill The WineBox már 2018 óta buzdítja a borkedvelőket, ahogy azt szolgenjük is hirdeti: Barátkozz a világ boraival. Ehhez adva van egy hangulatos borbár és borbolt, illetve a webshop, ahol a közösségi borvásárlásra is lehetőséged nyílik. 

Készül!

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )