Eger Pest Felett – Elképesztően áldott az országunk

Eger Pest felett egy impozáns kóstoló volt, ahol az Egri Borműhely borászai tartottak közös fellépést. ifj. Lőrincz Györgyöt kérdeztük … Előző cikkünk a témában: katt ide! és későbbi: katt ide!

A St. Andrea Borászat iránt mindig is kiemelt figyelmet tanusítottunk, itt van az egyik tudósításunk: katt ide!

Megtisztelő volt…

– Milyen volt a Borkóstoló Budapest felett a High Note SkyBarban? 

– Nagyon jó volt. Az ország szívében egy ilyen gyönyörű helyen megtisztelő volt bemutatni és képviselni Egert az Egri Borműhellyel. A vendégek is nagyon nyitottak és érdeklődőek voltak és reméljük, hogy ők is kellemes élménnyel tértek haza, akár csak mi bortermelők.

Ifj. Lőrincz György (Eger)

Mi mindig és mindenhol Egert szeretnénk képviselni…

– Miért pont ezeket a borokat hoztad el a rendezvényre? 

– Mi mindig és mindenhol Egert szeretnénk képviselni a lehető legkifejezőbb módon. Ezért itt is a két legegriesebb bort, Egri Csillagot és Egri Bikavért mutattunk ráadásul mindkettőből egy-egy dűlőszelektáltat ( Boldogságos és a Hangács) és egy-egy hordóválogatást (Örökké és a Merengő) Egyrészről mert nagyon hiszünk abban, hogy Egernek lélegzetelállító dűlői vannak másrészről pedig, hogy a komoly termőhelyek kombinálásával is elképesztő izgalmakat és komplexitást lehet megmutatni Egerből.

November 19-én Budapesten…

– Várhatjuk, hogy az Egri borászok gyakrabban kóstoltatnak majd a fővárosban? Terveztek esetleg egy közös fellépést azokkal a termelőkkel, akik nincsennek benne az Egri Borműhelyben?

– Igen. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy Budapesten megjelenjünk, és terveink szerint pl. november 19. megjelenik az Egri Borvidék a superior és dűlős boraival! Már nagyon várjuk, de addig is október 23-án Egerszalókon a a St.Andrea birtokon lesz egy Nagy Egri Borműhely kóstoló a tagokkal, ahol sétálókostóló és tematikus mesterkurzusok is lesznek!

Minden összefogás egy siker!

Az Egri Borműhely most már több évre tekint vissza Tóth Adriennék hathatós segítségével, mennyire vagy elégedett a szervezettel? Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, jól haladnak a dolgok?

St. Andrea Örökké Superior

– Véleményem szerint minden összefogás egy siker! Hatalmas dolognak tartjuk, hogy több mint három éve az Eger Borműhely csapat rendíthetetlenül együtt dolgozik és az utóbbi évben az egész borvidéki összefogás inspirálójává is vált.

Ha a Jó Isten is megsegít

– Milyen szüret várható nálatok, voltak előzetesen nehéz helyzetbe került ültetvények vagy alapvetően szerencsésen alakult eddig az évjárat? 

– Minden évjárat más és mindegyiknek megvan a maga sajátossága. Az idei rendkívül kihívásokkal teli. Nagyon késői fakadás volt a hűvös tavasz miatt aztán berobbant a szőlő a sok csapadék és a nagy meleg révén és iszonyatos növekedésnek indult, amit nehezen is tudtunk lekövetni az ültetvényekben főként zöldmunka terén. Viszont úgy gondolom, hogy megcselekedtük amit tudtunk és mindegyik ültetényben eljutunk addig hogy gyümölcsünk legyen. Az hogy az egyes termőhelyek milyen minőséget tudnak megmutatni magukból majd a végén kiderül. Az már látszódik, hogy az elmúlt évekhez képest később kezdtük a szüretet de ha a Jó Isten is megsegít bennünket és szép csapadékmentes őszünk lesz akkor még nagy évjárat is lehetne a 2021! Mi erre törekszünk és erre készülünk!

Előkészület

Ez volt eddigi életünk legnagyobb sikere

– A világ 50 legjobb bora közé került idén a bikavéretek, mondhatjuk, hogy ez volt eddig a pincészet legnagyobb sikere? Hogy ment az öröm feldolgozása? 

– Egyértelműen ez volt eddigi életünk legnagyobb sikere, olyan elismerés, amiről csak álmodhat az ember. Talán most már kezdjük felfogni, hogy mekkora áldást kaptunk, de nem csak mi hanem egész Eger és úgy gondolom, hogy Magyarország is. Ezzel a díjjal felkerültünk újra a világ bortéképére hisz a legnagyobb és legkomolyabb borvidékek között említenek egy magyart is. Ezt szerintünk egy bíztatásnak is szánta a Jó Isten, hogy higgyük el, hogy micsoda kincsek vannak Magyarországon és merjük felvállalni és megmutatatni a helyi értékeinket, mert elképesztően áldott az országunk. És talán ez a legnagyobb dolog ezzel a díjjal kapcsolatban, hogy a történelemben első magyar vörösborként bekerülni a világ 50 legjobb borába egy olyan bornak sikerült, ami Hungarikum, ami igazán magyar. Persze egy közel 20 éves birtok nem rendelkezik hatalmas tapasztalattal így csakis Isten kegyelméből kaphattunk egy ilyen díjat! Ezt mi tudjuk és rendkívül hálásak is vagyunk érte!

Jövőre leszünk 20 évesek.

– Vannak-e újdonságok most a házatok táján, várható most Tőletek valami “nagy dobás” borok terén?

– Jövőre leszünk 20 évesek. Igyekszünk méltó képpen megünnepelni, mert egy magyar bortermelő életében ez már mérföldkőnek számít, hogy megélhetjük. Így 3 évesre tervezzük az ünnepi sorozatot, amit már idén elkezdünk. Új arculattal jelenik meg a birtokunk két legfontosabb és legkiemeltebb bora Eger emblematikus dűlőjéről, a Nagy-Eged-hegyről a MÁRIA és a Nagy-Eged-hegy Bikavér, ami ráadásul új márkanév alatt AGAPÉ név alatt lesz kapható, ami a szeretet legmagasabb fokát fogja üzenni a nevével. Illetve jövőre megjelenítünk 100 db 6-os Ünnepi dobozt, amiben ott lesz a 2018-as AGAPÉ és az 5 alkotója (Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Syrah, Kadarka). Sok programmal és ünnepi eseménnyel is készülünk, amit a honlapunk és facebookon is figyelemmel lehet kísérni, de idén október 16-ára még tervezünk egy Merengő ünnepet illetve egy borvacsorát is november 13-ára a birtokunkon. Úgyhogy izgalmas lesz az idei év vége is de az elkövetkezendő 2 év is.

Pest felett

Egri Csillag Örökké 2020 Superior

Ragyogás a pohárban, fényes szalmasárga. Orrban citrusok cikáznak ananásszal, áványosság, nyári alma, fehérbors, jó hordó. Zamatban is hozza mindezt feszes savakkal, gazdag, komplex szerkezet, harmonikus történet.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )