Hogy mit jelent számunkra a Somló? A magyar borászat egyik alappillérét? A mineralitás csúcsát? Egy gyönyörű Pannon bortájat? A gasztronómiát kiteljesítő borok termőhelyét? Igen, ezt mind! És még ezernyi élményt és érzést sűrít magába a Somló.
2009. augusztus 8-9-én került sor a Kékfrankos „Mekkájában”, Sopronban és környékén az egynapos, délelőtt 10 órától másnap délelőtt 10 óráig tartó folyamatos, éjjel-nappali borprogramra. Az összefogás nagy dolgokra képes, így történt ez akkor is, amikor a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft, a Soproni Borvidék Hegyközsége, valamint a Soproni Borút Egyesület közös szervezésében immáron harmadszor megvalósult a Kékfrankos 24 bortúra. Egy kis stábbal mi is résztvettünk, Az ihatóbb Magyarországért nevében.
Talán még sok borrajongó előtt ismeretlen a Doblo Borszaküzlet (VII. ker. Dob utca 20.), ahol többek között a Hilltop Borászat palackjain kívül főleg magyar borok kaphatók. Az üzletben tartott sajtótájékoztató során említésre került a 6. Hilltop Borünnep, melyre 2009. augusztus 22-én kerül sor. Egy nappal később, augusztus 23-án indul a Hilltop Borklub.
A Borstaféta hosszabb szekszárdi tartózkodás után a Balatoni borrégióba került, azon belül is a vulkanikus idők egyik nagy tanújára, a Szent György-hegyre. Nyári Ödön ma már meghatározó személyisége a Balaton-felvidéki borászatnak. Eleinte még csak családi berkekben folyt a borkészítés, de ahogy a bor szeretete apáról fiúra szállt, úgy bővült ki a borászati tevékenység is.
2009. augusztus 5. – szöveg: Nagy Zita, képek: Nyulasi Gábriel
Ezúttal a Balatonfüred-Csopaki borvidék borásza, ifj. Figula Mihály volt a meghívott vendég, a kóstolót Kántor Ferenc András Executive Chef borok ihlette ételkölteményei kísérték.
A fülledt nyári koraestén Hejüsz Attila étteremvezető és az est háziasszonya, Koncsek Petronella fogadták a vendégeket. Ifj. Figula Mihály az est bevezetőjében elmondta, hogy a rendszerváltás óta keresik a Balatonfüred-Csopaki borvidék arculatát, hiszen az elmúlt ötven év sajnos jelentős nyomokat hagyott itt is. Pedig a borvidék kiváló adottságokkal rendelkezik, talajai változatosak, domborzati tagoltsága miatt rendkívül kedvező mikroklímájú területekkel rendelkezik.
Bár kissé késve érkeztem a Bor/Neo Klub debütálására, a programból már előre tudtam, hogy Jekl Flóra Villányi borásszal és természetesen boraival fogunk ismerkedni ezen az estén. A nyitó klubösszejövetelnek a „Philippe, a Belga” étterem (1136 Budapest, Balzac u. 35. – Hollán Ernő u. sarok) adott otthont. Mindenkinek jó szívvel ajánlom a helyet, az étterem kiváló konyhával rendelkezik, ezt a borkóstolóra folyamatosan érkező kísérő ételek is méltón prezentálták.
Néhány hónapja egy ígéretes kezdeményezést üdvözölhettünk a Trattoria Toscana Étterem jóvoltából. Az étterem külön borbárral rendelkezik, a L’Enoteca-val, ahol nemcsak palackozott borok vásárolhatók, hanem lehetőség nyílik különleges sajtok, sonkák, szalámik kíséretében a kiváló olasz, illetve magyar borok megismerésére is.
2009. július 29. – Nyulasi Gábriel (forrás: Duna Borok kertje)
A Duna Borrégió az utóbbi hónapokban, egy ígéretes akciósorozatot indított útjára borkultúrájának népszerűsítése érdekében. A kezdeményezés első lépéseként Kökényesi Gábor, alias „Kökény”, a kerékpáros blogger, július 13-án lezárult, bő három héten át tartó túrája során végiglátogatta a Duna Borrégió legjelentősebb pincéit, és borszerető laikusként, fogyasztói szemmel, turistaként kóstolhatta végig a régió legfinomabb borait.
Nyár elején került sor az egyik legfontosabb magyar borverseny exkluzív eredményhirdetésére. Hagyományosan a Gundel Étterem adott otthont az impozáns eseménynek, ahol a nem túl kegyes időjárás ellenére a kerthelységben kóstolhatták meg a lelkes borrajongók az 50 csúcsbort. A Champion díjas borokat Cseh János séf gasztrokölteményeivel is kipróbálhatták a meghívottak. Az egyik legjobban sikerült párosítás egyik tagja a kemencés borjúkaraj karamelles körtével, szarvasgombás burgonyafelfújttal és vajas-zöldfűszeres zöldspárgaraguval volt, amelyhez a Sauska Pincészet 2006-os Villányi Cuvée borát öntötték a poharakba.
A Somló közelébe mindig szívesen látogatunk el, Isten kalapja minden valamirevaló borszeretőt megérint. Nekem a somlói bor a szívem csücske, bár vannak, akik a markáns savaktól kissé megriadnak. A Somló hangja fesztivált idén először rendezték meg, talán ennek is köszönhető, hogy nem kapott igazán jelentős sajtónyilvánosságot. Pedig a rendezvény honlapján csak úgy sorjáztak a programok, kiállítások, koncertek, előadások.