Archívum

Somlói vasárnap – Bortúra a bazaltorgonák alatt

2009. augusztus 29.

Hogy mit jelent számunkra a Somló? A magyar borászat egyik alappillérét? A mineralitás csúcsát? Egy gyönyörű Pannon bortájat? A gasztronómiát kiteljesítő borok termőhelyét? Igen, ezt mind! És még ezernyi élményt és érzést sűrít magába a Somló.

(részletek a címre kattintva)

Kékfrankos 24 – Maratoni borélmény Sopronban és környékén

2009. augusztus 20. Nyulasi Gábriel

2009. augusztus 8-9-én került sor a Kékfrankos „Mekkájában”, Sopronban és környékén az egynapos, délelőtt 10 órától másnap délelőtt 10 óráig tartó folyamatos, éjjel-nappali borprogramra. Az összefogás nagy dolgokra képes, így történt ez akkor is, amikor a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft, a Soproni Borvidék Hegyközsége, valamint a Soproni Borút Egyesület közös szervezésében immáron harmadszor megvalósult a Kékfrankos 24 bortúra. Egy kis stábbal mi is résztvettünk, Az ihatóbb Magyarországért nevében.

(részletek a címre kattintva)

Sajtótájékoztató a Doblo Borszaküzletben – A Hilltop Borünnep és Borklub beharangozója

2009. augusztus 17. – Nyulasi Gábriel

Talán még sok borrajongó előtt ismeretlen a Doblo Borszaküzlet (VII. ker. Dob utca 20.), ahol többek között a Hilltop Borászat palackjain kívül főleg magyar borok kaphatók. Az üzletben tartott sajtótájékoztató során említésre került a 6. Hilltop Borünnep, melyre 2009. augusztus 22-én kerül sor. Egy nappal később, augusztus 23-án indul a Hilltop Borklub.

(részletek a címre kattintva)

Nyári Ödön, a Szent György-hegy borásza – „Értéket teremteni és értéket megóvni”

2009. augusztus 15.

A Borstaféta hosszabb szekszárdi tartózkodás után a Balatoni borrégióba került, azon belül is a vulkanikus idők egyik nagy tanújára, a Szent György-hegyre. Nyári Ödön ma már meghatározó személyisége a Balaton-felvidéki borászatnak. Eleinte még csak családi berkekben folyt a borkészítés, de ahogy a bor szeretete apáról fiúra szállt, úgy bővült ki a borászati tevékenység is.

(részletek a címre kattintva)

Borvacsora Figula Mihállyal az Airport Hotel Budapest Avion Éttermében

2009. augusztus 5. – szöveg: Nagy Zita, képek: Nyulasi Gábriel

Ezúttal a Balatonfüred-Csopaki borvidék borásza, ifj. Figula Mihály volt a meghívott vendég, a kóstolót Kántor Ferenc András Executive Chef borok ihlette ételkölteményei kísérték.
A fülledt nyári koraestén Hejüsz Attila étteremvezető és az est háziasszonya, Koncsek Petronella fogadták a vendégeket. Ifj. Figula Mihály az est bevezetőjében elmondta, hogy a rendszerváltás óta keresik a Balatonfüred-Csopaki borvidék arculatát, hiszen az elmúlt ötven év sajnos jelentős nyomokat hagyott itt is. Pedig a borvidék kiváló adottságokkal rendelkezik, talajai változatosak, domborzati tagoltsága miatt rendkívül kedvező mikroklímájú területekkel rendelkezik.

(részletek a címre kattintva)

Új borklub alakult – Bemutatkozás Philippe-nél Jekl Flórával

2009. augusztus 14. – Nyulasi Gábriel

Bár kissé késve érkeztem a Bor/Neo Klub debütálására, a programból már előre tudtam, hogy Jekl Flóra Villányi borásszal és természetesen boraival fogunk ismerkedni ezen az estén. A nyitó klubösszejövetelnek a „Philippe, a Belga” étterem (1136 Budapest, Balzac u. 35. – Hollán Ernő u. sarok) adott otthont. Mindenkinek jó szívvel ajánlom a helyet, az étterem kiváló konyhával rendelkezik, ezt a borkóstolóra folyamatosan érkező kísérő ételek is méltón prezentálták.

(részletek a címre kattintva)

Toszkániai trakta magyar borokkal – Bor és gasztronómia a Trattoria Toscana étteremben

2009. augusztus 2. – Nyulasi Gábriel

Néhány hónapja egy ígéretes kezdeményezést üdvözölhettünk a Trattoria Toscana Étterem jóvoltából. Az étterem külön borbárral rendelkezik, a L’Enoteca-val, ahol nemcsak palackozott borok vásárolhatók, hanem lehetőség nyílik különleges sajtok, sonkák, szalámik kíséretében a kiváló olasz, illetve magyar borok megismerésére is.

(részletek a címre kattintva)

„Szellem a palackból”, avagy Borszerda Bornai Tiborral a Duna Borok Kertjében

2009. július 29. – Nyulasi Gábriel (forrás: Duna Borok kertje)

A Duna Borrégió az utóbbi hónapokban, egy ígéretes akciósorozatot indított útjára borkultúrájának népszerűsítése érdekében. A kezdeményezés első lépéseként Kökényesi Gábor, alias „Kökény”, a kerékpáros blogger, július 13-án lezárult, bő három héten át tartó túrája során végiglátogatta a Duna Borrégió legjelentősebb pincéit, és borszerető laikusként, fogyasztói szemmel, turistaként kóstolhatta végig a régió legfinomabb borait.

(részletek a címre kattintva)

10. Jubilumi Pannon Bormustra Díjátadó Gála a Gundel Étteremben

2009. július 28. – Nyulasi Gábriel

Nyár elején került sor az egyik legfontosabb magyar borverseny exkluzív eredményhirdetésére. Hagyományosan a Gundel Étterem adott otthont az impozáns eseménynek, ahol a nem túl kegyes időjárás ellenére a kerthelységben kóstolhatták meg a lelkes borrajongók az 50 csúcsbort. A Champion díjas borokat Cseh János séf gasztrokölteményeivel is kipróbálhatták a meghívottak. Az egyik legjobban sikerült párosítás egyik tagja a kemencés borjúkaraj karamelles körtével, szarvasgombás burgonyafelfújttal és vajas-zöldfűszeres zöldspárgaraguval volt, amelyhez a Sauska Pincészet 2006-os Villányi Cuvée borát öntötték a poharakba.

(részletek a címre kattintva)

Somló hangját elverte a jég – (Vég)ítéletidő a fesztivál utolsó napján

2009. augusztus 9. – Nyulasi Gábriel

A Somló közelébe mindig szívesen látogatunk el, Isten kalapja minden valamirevaló borszeretőt megérint. Nekem a somlói bor a szívem csücske, bár vannak, akik a markáns savaktól kissé megriadnak. A Somló hangja fesztivált idén először rendezték meg, talán ennek is köszönhető, hogy nem kapott igazán jelentős sajtónyilvánosságot. Pedig a rendezvény honlapján csak úgy sorjáztak a programok, kiállítások, koncertek, előadások.

(részletek a címre kattintva)