Somlói vasárnap – Bortúra a bazaltorgonák alatt

2009. augusztus 29. – Nyulasi Gábriel

Hogy mit jelent számunkra a Somló? A magyar borászat egyik alappillérét? A mineralitás csúcsát? Egy gyönyörű Pannon bortájat? A gasztronómiát kiteljesítő borok termőhelyét? Igen, ezt mind! És még ezernyi élményt és érzést sűrít magába a Somló.

Azt a kicsit keserédes hangulatot is, ami a Somló „magányosságából” ered. Nemcsak a Kisalföld nyílt terepéből adódó „kiszolgáltatottsága” miatt, hanem Magyarország legkisebb borvidékeként is nehezebb sors adatott számára. Bár a Somlónak nincs más kincse, mint a terroir egyedisége, ugyanakkor ebben rejlik az óriási potenciálja is.

Legyen szó egy álmos hétvégi rántottához odakészített laza fröccsről, vagy egy nagy műgonddal  kreált ételkölteményhez párosított díjnyertes tételről – a somlói minden helyzetben bátran fogyasztható. Elsimítja a feszültséget, helyrehozza a barátságokat, szépen érlelt állapotában valóban a Hamvas Béla által definiált „világbéke bora”. Ezek után könnyen elképzelhető, hogy milyen öröm számunkra, ha egy egész csoportot sikerül eljuttatunk a Somlóra. Túránk ezúttal két pincészetet érintett, az Oszvald Pincészetet, valamint a Csordás-Fodor Borházat.

Oszvald Lajos borász a túra szervezése közben jelentkezett, hogy szívesen  meginvitálná Az ihatóbb Magyarországért csapatát egy kóstolóra somlószőlősi pincészetébe. Egy ilyen kedves meghívást nem utasíthattunk vissza, ezért túránk első megállója az Oszvald Pincészet volt.  Gondoltuk, hogy mielőtt a hegyet átszelő túrának nekivágunk, jól fog esni a pincészetben kóstolt két-három borocska. Vendéglátónk azonban másképp gondolta… Egy ragyogó, három évjáratra kiterjedő, a borvidék jellemző fajtáit  (juhfark, olaszrizling, furmint, hárslevelű) reprezentáló borbemutatón vehettünk részt. Többek között ezekkel a borokkal is találkozhatunk a várhatóan szeptemberben megnyíló borszaküzletben (Budapest, V. kerület Molnár u. 3.  – www.hungaricumborszalon.hu).

Túránk következő állomása a somlóvásárhelyi oldalon lévő Csordás-Fodor Borház volt, ahol  vendéglátónk,  a rendkívül kedves Dr. Csordásné Fodor Piroska várt bennünket. A pincészet boraival már korábban is találkoztunk, de csak bele-belekóstoltunk a kínálatba. Most lehetőségünk nyílt egy átfogó kóstolóra, ahol több évjárat boraival, illetve selection borokkal is megismerkedhettünk. Csapatunk még ma is nagy lelkesedéssel emlegeti ezt a túrát, a Somló tehát ismét bizonyított!

Somlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnapSomlói vasárnap