Spontán kóstolás Móron – Villámlátogatás a Bozóky Bormúzeum és Pincészetben

2009. szeptember 3. – Nyulasi Gábriel

Ha Mór, akkor Ezerjó! Az Ezerjó bizony ezerszer jó, ráadásul mindig is a markáns és egyben fineszes borok híve voltam. Igazán mélyrehatóan egy adott fajtát nem lehet megismerni máshol, csakis a szülőhelyén. Ezért buszra pattantam, és két óra múlva máris a pince előtt álltam.

A Maurus Pincészet ifjú borásza, Kamocsay Ákos már többször is kiemelten nyilatkozott a Bozóky Pincészetről, az Ezerjó nyomvonalán iránymutatók számára. Ezért a móri buszvégállomáson begyűjtve a pincesor földrajzi adatait – egy-két bennszülött és a helyi táblák útmutatásai alapján – hamar rábukkantam a szóban forgó pincészetre.

Annyira spontán módon látogattam el Mórra, hogy se térképpel, sem egyéb információval nem rendelkeztem, ráadásul még borászatokkal sem egyeztettem a jövetelemről. A Bozóky Pincészet kapuja előtt már kétszemélyes „sor” várakozott – egy puerto rico-i és egy argentin fiatalember -, kezükben egy 1998-as Bozóky Tramini fénymásolt címkéjével. Később kiderült, hogy az Egyesült Államokban fogyasztották ezt a bort, mely olyan mély benyomást tett rájuk, hogy vágytak rá a tengerentúlon.


Marx Mónika szívélyesen fogadott, majd avatott be minket a gyűjtemény részleteibe. A Bormúzeumban prések, szerszámok, palackok, és sok egyéb tárgyi emlék várt bennünket a XIX. századból. A rövid tárlatvezetés után a pince felé vettük az irányt. Az ősi pincékben (több pince egybenyitásával alakult ki a mai állapot) a 17-18. század sváb gondosságát csodálhattuk meg. A kötőanyag nélkül felrakott falak még ma is állják az idő próbáját, és a 12 C fokos átlaghőmérsékletben kitűnően érnek a móri borok. Hordók már nem találhatók a műemléki védelem alatt álló komplexumban, viszont palackok garmadája pihen és várja a borrajongókat. 1976-ból származó Ezerjó aszút is láthattunk, mely a pincészetnél meg is vásárolható. A feldolgozás és a hordós érlelés másutt került elhelyezésre, a kóstolótér fantasztikus kivitelű.

A borsort egy könnyed belövő borral kezdtük, a Bozóky 2007-es cuvée-vel. Két illatos fajta alkotja, muskotály és tramini. Két éves, de még mindig roppant friss, gyümölcsös és jól áll neki a kis bezárt buborékosság. A második tételnél kérésemre rögtön ráálltunk a sokat emlegetett Ezerjó vonalra, méghozzá egy 2007-es évjárattal. Ásványossága szépen bimbódzott, lendületes savak, finom őszibarack és trópusi gyümölcsök sorjáztak ízben, illatban egyaránt. Az utóízben egy megkapó és jellegzetes kesernyés mandulás vonulat csengett le. Még érhet ez a tétel, ám most is jó formában van. Az egyik Sauvignon Blanc-rajongó külföldi kóstolótársam miatt tettünk egy kitérőt ebből a fajtából is, megszakítva a folytonosságot. Az üde 2008-as tétel hozta a fajtajelleget, bodza, barack, kaszált fű, egy kis trópusi vonallal keresztezve. Nemhiába mondják, hogy a fajta a „süketnémák bora”, hiszen annyira összetéveszthetetlen jegyekkel rendelkezik. Az Ezerjó vonalhoz visszatérve az érettebb 2006-os tétel bizonyította az évjárat nagyszerűségét, félszáraz változata pedig azt, hogy jól áll neki egy kis maradékcukor is. Nemcsak félszárazzá válhat egy Ezerjó, hanem szerencsés esetben még a botritys cinerea is besegít tízévente két-három alkalommal. A késői szüretek alkalmával uralja a szőlőt a terroir, nem lesz a bor lapos cukorszirup, a nagy édességet jól ellenpontozza a határozott savgerinc. Egy 1999-es félszáraz Ezerjó eklatáns példája volt a fajta érlelési potenciáljának. Mézes illata, kerek savai nem fordultak tompaságba, karamellás, citrom befőttes, barackos harmóniája nélkülözi a fáradtságot. Az Ezerjó bizonyított, a friss kezdőlökettől a desszertborig átíveli a teljes borpalettát. Mindenkinek jó szívvel ajánlom! Ha Mór és Ezerjó, akkor a Bozóky Pincészet és Bormúzeum kötelező megállója a borbarátnak!

Móri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanásMóri kiruccanás