Somló hangját elverte a jég – (Vég)ítéletidő a fesztivál utolsó napján

2009. augusztus 9. – Nyulasi Gábriel

A Somló közelébe mindig szívesen látogatunk el, Isten kalapja minden valamirevaló borszeretőt megérint. Nekem a somlói bor a szívem csücske, bár vannak, akik a markáns savaktól kissé megriadnak. A Somló hangja fesztivált idén először rendezték meg, talán ennek is köszönhető, hogy nem kapott igazán jelentős sajtónyilvánosságot. Pedig a rendezvény honlapján csak úgy sorjáztak a programok, kiállítások, koncertek, előadások.

Autóval indultunk el a Somló-hegyre. Meteorológiai szempontból az előjelek nem sok jóval kecsegtettek, a híradások bőszen emlegették a közeli vihart. A hegy felé vezető úton kisebb-nagyobb zivatargócokba ütköztünk, a kalap körül a fekete fellegekből hevesen csapkodtak a villámok. A hegy lábához érve már látszott a pusztítás, a megtépázott fák, és a lerohanó vízmosások által az útra kilökött hatalmas kövek. Videó a viharról: Ide kattintva.

A fesztivál helyszínén, a dobai kastély parkjában is a vihar nyomai fogadtak bennünket, dió nagyságú jég formájában. A viharos szél szó szerint felforgatta a rendezvényt, így sajnos a közönséggel együtt mind a Bor-, mind a Gasztronómiai Udvar kiállítói számára a tervezettnél előbb ért véget a fesztivál. Szerencsére néhány stand a mostoha körülmények ellenére mégis kitartott, Kóstolócsapatunk tehát mindenre elszántan vágott bele feltérképezésükbe. A Csordás-Fodor Borháznál kezdtük a kóstolást, ahol Andrónyi László borász mutatta be a repertoárt. A pincészet számunkra már jól ismert karakteres nedűivel most sem okozott csalódást.

A markáns savak hamarosan meghozták étvágyunkat is. A Pékek Fejedelmi Rendje jóvoltából sikerült megkóstolni a hagyományos ősi magyar péksüteményt, a vesut. Ez az étel régebben a kenyérsütés maradékából készült, melynek a közepébe zsírt tettek és kaporral ízesítették. A szintén helyben vásárolt bivalykolbász a vesuval kiváló párost alkotott. Az egyik stand oltalmában fogyasztottuk el uzsonnánkat, mivel az égiek ismét öntözni kezdték a maroknyi elszánt fesztivállátogatót. A bátor pékek éppen hogy kisütötték a pogácsákat, amikor a gyúróasztalok újra víz alá kerültek. Mi mégis újabb rohamra indultunk a még nyitva tartó somlói borászokhoz.

A Tornai Pincészet választékából a Pannon Bormustra két díjnyertes borát kóstoltuk meg, a Top Selection Grófi Hárslevelű 2007-es, illetve a Top Selection Grófi Juhfark 2007-es tételét. A sűrűn szemerkélő esőben sikerült rábukkanni egy általunk eddig még nem ismert somlói pincészetre. A Pethő Családi Pincészetnél egy kis összehasonlító kóstolóra került sor három évjárat juhfarkaiból. Érdekes módon a 2008-as juhfark fiatalabb kora ellenére egy simulékonyabb vonalat képviselt a 2007-essel szemben. A 2006-os évjárat a nap meglepetése és egyben koronája volt.

A Somló – eddigi ismereteink szerint – aszúsodás szempontjából egy szűz terület volt. Ez a 2006-os juhfark ezt a tételt cáfolta meg, ásványos komplexitását az édesség a jellegzetes somlói savgerinccel gyönyörűen kerekítette ki. Búcsúpoharunkba is ez a tétel került, így köszöntünk el a Somló hangja fesztiváltól. Talán a rendezvény többi napja zavartalanabb volt, de mi így is egy sokáig emlékezetes napot töltöttünk Isten kalapja alatt.

Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.Somló hangja 2009.