Allűr nélkül – Újra kiállítás megnyitón boroztunk

Nem túl sokat készültünk rá, hirtelen ért minket a felkérés, hogy színesítsük egy kiállítás megnyitó palettáját némi borfelhozatallal.

 

A kultúra támogatása

Az ihatóbb Magyarországért mindig is eltökélt volt abban, hogy megfelelő minőségű borokkal segítse a kiállítások megnyitóit. Bizony hajlamosak a művészeti galériák mindenféle bort locsolni, akár műanyagpoharakból is. Nem, ennek véget kell vetni egyszer és mindenkorra, a műalkotások és közönségük megérdemelik, hogy igazi jó magyar borok társaságában legyenek.

 

Albert Lászlóval másodszor

Pont két éve, amikor Albert László elindult az ismertség felé (2014 – 2015 Exhibition Carrousel du Louvre – France – Paris) egy pesti galériában már több borászat borát felvonultatva Az ihatóbb Magyarországért támogatta a megnyitóját. Albert László személyes megkeresésére nem mondhattunk nemet és egyeztetve Berekai Judittal a galéria tulajdonosával jelen voltunk borainkkal a megnyitón.

 Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

A Berekai Art Szalon

A Berekai Art Szalon célja a század eleji nagyvilági, boudoire jellegű, párizsi Szalonok mintájára az itthoni kultúra és művészvilágának összpontosítása, annak támogatása, hagyományőrző mégis rendhagyó módján, a maga színes és előkelő, bohém hangulatával. A különböző kiállítások és események, mint színház, zene és a tánc minden műfajával, interaktív módon akár a közönséget is bevonva az előadókkal közeli kapcsolatba kerülve, mély beszélgetések lehetőségének a megteremtésével, valamint nagy filozófiai, és irodalmi estek lehetőségét kínálva, itt szinte minden témát és művészeti ágat érintve járunk a kultúrára, a nosztalgiára, és az újdonságokra egyaránt éhes közönségnek a kedvére, mely a hely limitált férőhelyei révén, és fennkölt eleganciája ellenére is meghitt, családias hangulatban történik. Berekai Judit személyisége garancia arra, hogy a finom, inspiratív elegancia állandó vendég legyen a szalonjában.

 IMG_20170330_190846

A BorMozi Válogatott

A BorMozik kiváló terepet biztosítanak a pincészetek bemutatkozására, a kiállításra is jól kipróbált borokkal mentünk. Beutaztuk a karton borral Magyarországot: Somló, Badacsony, Neszmély, Pécs, Balatonföldvár, Eger. Több BorMoziból is válogattuk a tételeket, hogy minél szélesebb kínálatot vonultassunk fel. A három BorMozi: BorMozi Tavaszi változat borai és egy másik előadás borai: Tavaszváró BorMozi változat borai, illetve az egyik vörösborunk még a tavalyi  Évzáró BorMoziban mutatkozott be. Mondanom sem kell, hogy ahogy egy mozit, vagyis egy filmélményt tud fokozni egy borkóstolás, ugyanez érvényes a falraakasztott állóképek élvezeténél is.

A kóstoltatott borok

Tornai Pincészet – Somló –  Hárslevelű Prémium 2015; Bajnoczy Pincészet – Badacsony – Szemenszedett – Olaszrizling 2015; Kamocsay Ákos – Neszmély – Ihlet Cuvée 2015; Belward Pincészet – Pécs Hárslevelű Superior Hordóválogatás 2014; Podmaniczky Szőlőbirtok és Pincészet – Balatonföldvár – Feketerigó Merlot 2015; Soltész Pincészet – Eger – Prelum Cuvée 2015;

Istvándy pincészet – Badacsony- Üdvöske 2016 (Az Istvándy Pincészet is részt vett a félszáraz újborával a kiállításon)

 

A műsor

Pajor Tamás, a Neurotic együttes önpusztító frontemberéből megtért keresztény (Hit Gyülekezete) előadó nyitotta meg a kiállítást. A változásról beszélt, amely jellemezte a 20. század elejének művészetét, melyet a kiállítás képei megidéznek benne. Természetesen megemlítette a bibliai témájú képeket is, melyek kedvesek voltak számára, aztán felolvasta saját „szózenéjét”. Marosi Zoltán, Párizs hangját hozta el tangóharmonika játékával és az élményt fokozta Egyed Brigitta énekesnő előadása.

 

Az összetevők

Gyúrj össze egy kis Rippl-Rónait Picassoval, legyen az egész kicsit posztimpresszionista kubista vonalakkal posztmodernbe oltva. Így csak nagyjából, de eljutunk Albert László jelenlegi alkotásainak sarokpontjaihoz. Megjelennek 20. századi magyar költők, híres emberek, Párizs, biblikus témák, szentek, apostolok, Star Wars jelmezek, egy Mc Donands menü, egy csendélet töltődő mobiltelefonnal, és hölgyek minden mennyiségben. A lányok, asszonyok játszanak hangszereken, éppen a kalapjukat érintik, vagy éppen borozgatnak.

 

A hatás

A huszadik század elejének posztmodern felidézése, geometrikus formákkal és élénk színekkel kombinálva a megnyitóra látogató közönséget kellően elbűvölte allűrök nélkül, és ezt a hangulatot csak fokozni tudtuk Az ihatóbb Magyarországért színes borpalettájával.

IMG_20170330_202326