BorMozi Tavaszváró – Mire képes a romantika?

Megtöltöttük szépen a termet a Vinopiano Borbárban, ahol általában a BorMozikat tartjuk. Az Álom luxuskivitelben című nem mai filmet vetítettük a válogatott borokhoz.

 

Legyen együtt Mátra, Somló, Tokaj, Villány

Sokan kérdezik, hogy mi az alapja a borok kiválasztásának. Jó filmhez, jó borok ilyen egyszerű ez kérem. Persze nem adunk egy véres drámához habkönnyű rozékat, talán azt mégse. Ha látjuk egy filmben a lehetőséget, hogy érdemes lenne bemutatni a közönségnek, akkor rögtön beindul a fantáziadús borválasztás. Az asszociációs lehetőségek száma végtelen, itt aztán lehet építkezni. Ahogy egy filmnek, úgy egy bornak is szólnia kell valamiről. Legyen jellege, egyénisége, fejezzen ki valamit. Így választunk mi… Milyen komplexitású a film? Mennyire színes és intenzív? A film hullámzó hangulatához választottuk (természetesen a pincészetek elérhetősége is szűkíti a keresztmetszetet) a borokat. Változatos és igényes csapat jött össze, négy igen jó potenciállal rendelkező borvidékről.

Az eseményen Rattner Réka által készített további képek itt érhetőek el!

Három borral kezdtünk, mert tudtuk, hogy hosszú lesz a film és a Vinopiano Borbár is szaporán készítette a limitált ételeit az előadásra. Paul tálja egytől egyig elfogyott, nagy siker volt a konfitált oldalas a zsírjában.

IMG_0397

Benedek Sauvignon Blanc 2016

Ez egy elegáns Sauvignon Blanc, nem az a kitekerem az orrod az erőszakos reduktív illatfelhőmmel. Tehát finoman és rétegesen jön a fanyar bodzás, egres, citrusos kombó és zamatban is tökéletesen árad. Sűrűbb a korty, megkockáztatnék egy kis halvány terroir-os ásványosságot is ebben a testben. Jó az ütemérzék, jó az arány, klappol a harmónia. Üdít, frissít könnyedén, picit még el is gondolkoztat. Ilyennek (is) szeretünk Sauvignon Blanc, Péter, ez a bor szépen betalált!

 

Benedek Hárslevelű 2015

Benne a Mátra ereje, bár egy kicsit nem látjuk a fától az erdőt. Nekünk ezen az estén a hordófűszer volt mindenek felett ebben a borban. Szóval kell még itt némi integrálódás kérem, de azért jön a megszokott hársmézesség, kis virágokkal együtt. Van test, vannak savak, lesz itt még minden!

 

Tornai Prémium Hárslevelű 2015

Bele az ásványtanba, bele a Somlóba! Kapaszkodjunk a bazaltokba, mert azt szeretjük. A Tornai Pincészet hárslevelűje is még élete elején tart, citrusok, kövek, picit nyíló hársfavirág. Egyensúlyban van a korty, megfelelő a textúra.

IMG_0381
Tornai Hárslevelű 2015

Itt kezdődött a triumvirátus után a film, amelyben az ifjú és végletekig bájos Audrey Hepburn csillogtatta színészi kvalitásait. A film könnyed hangvétele miatt, nem tudta ezeket maradéktalanul bemutatni, de a léha élet mögötti áldozatkészség megcsillant párszor. A film kópiája hihetetlen szépen lett felújítva, bár néha zavaró volt az a fülledt negédesség, amivel Audrey közeli képeit kezelték fényes ködbe burkolva őket.

 

Tornai Prémium Furmint 2015

Két hárslevelű a Hárslevelűk Éjszakájára és két Furmint pedig a Furmint Február előtti tisztelgés miatt is bekerült a sorba. Fiatal a borunk, két év egy hordóban is erjesztett furmintnak meg sem kottyan. Gyerek ez még, de már ott vannak az oroszlánkörmök. Az elegáns ásványosság, a finoman metszett textúra megadja a korty ívét. Benne van az illatban és a kortyban is a hordófűszer, a körte, alma, citrusok. Érdemes lesz ehhez a tételhez még visszatérni, akárcsak hárslevelű társához.

 

Lenkey Human Furmint 2011

Gézánk olyan bort szeretett volna készíteni, ami sokakhoz eljuthat. Mert valljuk be: gyönyörű egy Lenkey 2006-os Bomboly Furmint, de nem mindenki tud kiadni 13.000 HUF körüli összeget rá.  Szóval a hozzáférhetőség, ezért is HUMAN a neve a bornak, ez egy humánus megoldás és abszolút ár/érték arányos. 20 hónapot volt hordóban aztán 3 év palackérlelés. Spontán erjedés és 2017. februárjában került forgalomba. Finoman ásványos illat, picit fémmel kevert bazaltosság, a savak játéka teljesen „lenkeys”. Körte, fehérvirágok, némi fa, de tényleg csak utalásként. Könnyű, jóivású a korty, olyan csevegős bor ez…

IMG_0408

Somló és Tokaj, dupla Furmintozás és az álom robogott tovább luxuskivitelben. A boldogság vagy az anyagi jólét? Melyiket választanád, tette fel az ősi kérdést a film. Néhány kacskaringó után, aztán győz a szerelem és a hollywoodi happy end nem marad el. Hiába mire képes a romantika, még így 56 esztendő távlatából is.

 

Jackfall Rózsabimbó 2015

Halló Villány, itt egy masszív rozé, amely dacol az idővel! Jól tartja magát a rozé, még mindig gyümölcsös a korty, nem futottak ki a pirosbogyók alóla. Közepesen telt, megfelelő savak viszik előre. Rendben van a bor, kerek, azért már várjuk a 2016-os évjáratot, ám soha rosszabb lassan 2 éves rozét!

 

Jackfall Cseresznyés 2012

Középmély bíbor színnel pörgettük meg a pohárban. Áradó gyümölcsössége, szilva, áfonya, meggy az érettebb fajtából. Fiatalos a bor, a tanninok már nem harapnak, de az 5 év jól megérlelte az anyagot. Kettősség jellemezi a bort, a tartalmassága és az intenzív illat és zamatvilág mellett a bor nem nehezül el és továbbra is jól kortyolható, akár magában is. Egy igazi jolly joker Villányból, szép zárása volt a kóstolósornak.

Jandrasics Gábor társtulajdonos, ügyvezető A teljes rendszer stratégája, felügyelője és fotósa. A Jackfall külkapcsolatainak és néha az egész csapatnak az ápolója.
Jandrasics Gábor – Jackfall Bormanufaktúra -társtulajdonos, ügyvezető bemutatja a boraikat.

Ismét egy komplex élménnyel gazdagodott a borok és filmek közös rajongótábora. A BorMozi Tavaszváró különkiadásban a legtöbb szavazatot kapó bor a mátrai Benedek Pince 2016-os Sauvignon Blanc bora lett.

Ne feledjétek a következő BorMozi dátuma: 2017.03.22. Fogynak a helyek! részletek itt: klikk ide!