Párizsból a Titok Galériába

2015. január 11. – Nyulasi Gábriel István

2015. január 9-én került sor a Titok Galériában az év első, általunk borélménnyel támogatott kiállítás megnyitójára. Az ifjú somogyi festőművész Albert László műveit csodálhatta meg a műértő közönség, a borélményt Az ihatóbb Magyarországért szervezte. Ezúttal is, mint decemberben három pincészet mutatkozott be: a tokaji Angyal Pincészet, a villányi Linbrunn Pincészet és a balatonfüred-csopaki Homola Pincészet.

Az ifjú festőművész el volt ragadtatva a megnyitó hangulatától, mint említette fontos számára a közönséggel találkozni, ilyenkor feltöltődhet az élménnyel és egyúttal közvetítők nélkül kaphat visszajelzést munkái hatásairól.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A kiváló hangulatról a friss tangóharmonika muzsika mellett az izgalmas borkínálat is gondoskodott az ország három sarkából: Balaton, Tokaj, Villány izgalmas nedűit kortyolhatta a műélvező közönség. A borok mellé az elmaradhatatlan kézműves sajtok dukáltak a Horváth házaspártól Szécsényből.

Előző cikkünk Szipál Martin világhírű fényképész kiállításáról ideklikkelve!

Albert László, aki Kaposvárról egészen a Louvre-ig jutott festőművészetével, már most sikeresnek mondható. Hihetetlen ívű karrier egy autodidakta alkotótól, a francia riviérán a mediterrán napsütéssel együtt szívta magába a tudást. Az élethű és az absztrakt között mozognak művei, merészen újít, ám közben sikeresen ötvözi ezt a hagyományokkal. Stílusában Rippl-Rónait tekinti mesterének, de megemlíthetjük még a méltatlanul elhanyagolt kaposvári származású festőt: Halvax Gyulát, aki Rippl-Rónai tanítványa volt. Külföldi példaképe Picasso, és a 19. századi impresszionista festők szinte mindegyike. A most kiállított anyag gerincét a párizsi Louvre-ban szerepelt képek alkotják.

Örömmel töltötte el Albert Lászlót, hogy mindenki talált kedvére való festményt a kiállításon, amelyben el tudott mélyedni. Baráti hangulat jellemezte a megnyitót melyen először Bekes József újságíró szólalt fel, és kérte festőnket, hogy soha ne feledje el a gyökereit, mindig térjen vissza Somogyországba. Bekes József, mint Albert László földije, hiszen mindketten Kaposváron születtek, lelkes lokálpatriótaként büszkén gondol festőnkre, aki öregbíti a magyar festészet hírnevét világszerte. Beszédét kezében egy pohár palackbukés Angyal Furmint (2013) borral mondta el, nem véletlenül, mivel Bekes József indította útjára az 1999-es Országos Bordaléneklő Versenyt, és azóta is a szőlészet borászat témakör lelkes híve.

Hazánk divatfenegyereke, Herczeg Zoltán divattervező, cégtulajdonos, üzletember, a Herczeg Divatház alapítója köszöntötte a festőt a kiállítás megnyitóján. Facebook-os bejegyzésében így harangozta be az eseményt: Ma este, 19 órakor ünnepélyesen megnyitom Albert László barátom kiállítását a Titok Galériában. Ezen képei a párizsi Louvre-ban voltak kiállítva nem oly’ rég, ezt bizony kevés hazai festőművész mondhatja el magáról, igazán megtisztelő, hogy ezt a remek kiállítást én nyithatom meg előttetek. A kiállításon a barátság és az inspiráció fontosságát hangsúlyozta. A barátság összeköti az embereket és rögtön otthonosabb az alkotói légkör. Örült, hogy miképpen sok művészeti ág képviselőit, többek között Albert Lászlót is tudta inspirálni. Heczeg Zoltán egy jó pohár lendületes 100% Balatonnal (2013) a Homola Pincészettől koccintott a kiállítás sikerére.

Albert László inkább a vörösborok rajongója, kedvenc borvidéke Szekszárd, ezért nem volt véletlen, hogy a Linbrunn Pincészet Equilibrium (2011) fineszes házasítása érintette meg a legjobban. Háláját fejezte ki mindenkinek, aki eljött és segítette a kiállítás létrejöttét.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A Párizsban járt művei közül az egyik leghangsúlyosabb az, amelyik az igazság melletti kiállást fejezi ki. Ez a kép a francia történelem egyik vitatottabb alakját Alfred Dreyfust ábrázolja, a Dreyfus per kimenetele a mai napig megoszt bizonyos politikai csoportokat.

A jövőbeli tervei között szerepel egy önálló kiállítás létrehozása Párizsban és ezzel együtt tavasszal egy újabb hosszabb, inspiráló, feltöltekező franciaországi tartózkodást szeretne.

Mindig is foglalkoztatták a monumentális bibliai témák, jelenleg is dolgozik egy „Utolsó esély a vacsorára” című képen. A mű, nem nehéz kitalálni, hogy Leonardo da Vinci művére reflektál feldolgozva az aktuális világállapotokat. A magyar történelem is foglalkoztatja, másik készülő festményének témája a tragikus Don-kanyar áldozatainak állít emléket.

Jólesik számára, hogy egyre többen ismerik a képeit, akit az egyik bulvárlap a segédmunkásból lett festőművészként emlegetett. A világ már meg van váltva, de bármilyen szentimentálisan is hangzik, a képeivel egy picit szeretné jobbá tenni azt.

Jó képek és jó borok élményeivel távozhattunk újra a Titok Galériából. Ezen az estén talán tényleg egy kicsit minden jobb lett azoknak, akik részt vehettek a sikeres kiállítás megnyitásán.

A kiállítás megtekinthető: Titok Galéria

Cím: 1066 Budapest, Ó utca 12.

Nyitva: K-V: 14:00 – 20:00

Időpont-egyeztetés: +36 70 395-6814


(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )