Vár az Egri Borvidék! A Budai Várban is szeptember 5-8.

Nagyon vár, és még a Budai Várban is ők a kiemeltek, maradt még néhány élménypatronunk az egri utunkról…

Nyulasi Gábriel István írása

itt egy...
itt egy…

Első cikkünket a kirándulásról itt találhatod: klikk!

Itt egy új, modern, környezetbe illő borászat épül

a jani – azt mondja az Ördöngős nyúl az ember, aki túl sokat tudott. Alfred Hitchcock múltszázad felénél készült filmje előrevetíti a jelenséget, akit a népnyelv csak Janiként ismer, szerintem. (bolykipinceszet.hu  ) és a kis pincefüzetecske is ezzel kezdődik… Ebben a két mondatban tökéletesen benne van mindaz, ami a címkéken megjelenik és jellemzi a Bolyki pincészetet. Cirkuszi kocsiban zajlik az élet a kőfejtőben, ahol a pincészet Eger belvárosától tíz percre helyezkedik el a 30 méteres kőfalak között, egy igazán izgalmas helyen található parkosított környezetben. A kőfejtő 3,2 hektáron helyezkedik el négy bányaudvarban, melyek alagutakkal vannak összekötve. A birtokhoz 9 pince tartozik: hordós pincék, palackos érlelő pincék és vendéglátó pincék, melyek mindegyike megtekinthető egy pincelátogatással egybekötött borkóstoló során. Bolyki Jani azt vallja, hogy az egri bor növesztette ilyen nagyra, tehát igyunk sokat belőlük. Izgalmasak a termek, a Pincelakás a Lovagterem sok-sok kis romantikus zugot rejtenek. Ám aki tömegre vágyik, annak is tudnak kedvezni Bolykiék, hiszen több ezres rendezvényeket is le tudnak bonyolítani a kőfejtő különleges akusztikájú és atmoszférájú falai között. A friss merlot megfelelően könnyed és gyümölcsös, még egy pohárral… Kíváncsiak leszünk milyen lesz az Ördöngős nyúl új otthona, vagyis a vadonatúj borászat…

IMG_20190704_110656
Bolyki Jani a borász

Marsi Zsolték fergeteges grill-partija

A sok borkóstolás után a Szépasszony-völgyben bizony megéhezik az ember. A szabadtéri ebédet Marsi Zsolt és Argyilan István készítette el, pástétomok, saláták, frissen grillezett húsok mellett még a desszertre is jutott energia. A vegetáriánusokra is gondoltak a grillezett sajtokkal…

A kanalakon Kacsamáj pástétom várt, valamint a házi karajsonka frigyre lépett a sárgadinnyével. A grillen zamatos Bazsalikomos csirke felsőcomb filét készítettek faszénen egy kis Salátabár társaságában. Zsolték filozófiája az, hogy élményeket adnak az embereknek, nem csupán kiszolgálják étellel- itallal a társaságokat. Szívvel-lélekkel készítik a fogásokat és örömmel szolgálják fel őket. Már ettől jobb ízű lesz az étel! Vendéglátóink: Marsi Zsolt és Argyilan István – Marsi Zsolt gasztro oldala itt érhető el: klikk! A profiljuk az esküvők, családi és céges rendezvények szervezése, lebonyolítása. Party service, catering, rendezvényekhez szükséges eszközök bérbeadása, gasztronómiai szaktanácsadás.

Marsi Zsolt és Argyilan István
Marsi Zsolt és Argyilan István

Varázstorony és egyetemi bor

Az Eszterházy Károly Egyetemhez tartozó egri líceum impozáns, késő barokk palotája ma is oktatási célokat szolgál. A falai között található gyönyörű Főegyházmegyei könyvtár és az egyedülálló Varázstorony, de található itt még Planetárium, Varázsterem, Játszóház… Ezek megtekintése a turistáknak is maradandó élményt nyújthat. A Varázstorony legkülönlegesebb részét Hell Miksa tervezte 1776-ban és a mai napig is működik: Ez az egri CAMERA OBSCURA. Szerkezete egyszerű optikai eszköz: egy hatalmas méretű fényképezőgép a besötétített szobában. Az általa létesített kép egy fehér asztallapra vetítődik ki, így azon látni, hogy abban a pillanatban mi is történik a város valamely adott pontján. Az ötletes technikai eszköz kisebb és hordozható változatát a rajz-és festőművészetben a pontos perspektíva felvázolásának segédleteként ma is alkalmazzák. Virágkorát a 18 században élte, amikor a tengerpartokon turisták százai szórakoztatására használták. Megtekintve a látványosságokat a teraszon spontán borozásba kezdtünk az Eszterházy Károly Egyetem két 2017-es borát kortyoltuk. Egy Egri Csillagot és egy Egri Bikavért egyaránt a superior minősítésűből. Mondanom sem kell, hogy mindkettő tanítható minőségű. Eszterházy Károly Egyetem is az Egri Borműhelyt erősítő tíz egri borász közösségének tagja. A Varázstorony elérhetősége: klikk!

Egy Egri Csillag és egy Egri Bikavér egyaránt a superior minősítésűből...
Egy Egri Csillag és egy Egri Bikavér egyaránt a superior minősítésűből…

 Az Egri Bor Most kezdeményezés keretében 

Az Egri borvidék borászai és borai, valamint a helyi gasztronómia és kultúra áll az középpontjában az idei Budapest Borfesztiválnak, amelyet szeptember 5. és 8. között rendeznek a Budai Várban.

Eger látképe a Varázstoronyból...
Eger látképe a Varázstoronyból… Háttérben a Nagy-Eged hegy…

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )