Vegán vagy? Akkor ihatsz Gedeon Birtok bort!

Természetesen, ha nem vagy vegán, akkor is ihatsz Gedeon bort. Miért éppen vegán bor?

Nyulasi Gábriel István

 

A vegán

A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik. Magát a kifejezést Donald Watson 1944-ben, Angliában használta először. Watson nem volt elégedett a „vegetáriánus” szóval, mert az nem teszi érthetővé az indítékot, és csak a hús étrendből való kihagyásáról szól.”(wikipedia)

A Gedeon vezérkar a sajtótájékozatón. Pászti-Nagy Dóra, Csiszer László, Varga-Fülöp Krisztina
A Gedeon vezérkar a sajtótájékozatón. Pászti-Nagy Dóra, Csiszer László, Varga-Fülöp Krisztina

Mióta vegán?

Most már tudjuk mi az a vegánság, mert bizony sok-sok tévhit kering ezzel kapcsolatosan az internet bugyraiban. A Gedeon borok a 2018-as évjárattól az Európai Vegetáriánus védjeggyel ellátva kerülnek forgalomba. Ezzel elsők között próbálják betölteni itthon azt a rést, amit a vegánság megjelenése teremtett. Bár a Kristinus borbirtok idén bemutatott egy vegán bort, ám a Gedeon Birtok egy egész évjárattal lepte meg a fogyasztókat..

 

Mióta Gedeon?

Kecskeméttől 25 km-re a napfényes izsáki végeken Gedeon uraság művelte azt a területet, amely megkapta a nevét, vagyis Gedeon-dűlő lett. A földosztáskor jött el a Varga-család ideje, majd a téeszesítéskor néhány évtizedre le kellett mondani az érdemi munkáról. Aztán újra fordult a történelem kereke és amikor már a magántulajdon nem szitokszóként hangzott el, visszatértek a Vargák. A birtok kialakulását 1999-től követhetjük nyomon, amikor Varga Árpád az első területét a magáénak tudhatta a Kunsági borvidék lankáin. Innen nem volt megállás és a pár hektáros birtok 80 hektárra duzzadt napjainkra. 

 

Ég az  egész erdő…

Nézzük meg filozófiai oldalról… Bizony lángol és a húsimádók is úgy viselkednek egyes orgánumok szerint, mintha egy-egy molotov koktélt dobnának a fák közé. Hiszen a túlzott húsfogyasztás pörgeti fel a brazil marhatenyésztők még több legelőre való igényét. Ha már nem eszel húst, akkor ne igyál olyan bort, melyben az állatok csontjait, zsigereit használták fel. Sokakban ez lelkiismereti kérdésként jelenik meg. Esetleg vallási okokból tartják távol magukat minden állati eredetű termék fogyasztásától.

 

Nyugatról fú a szél…

A külföldi kereskedelmi partnerekben merült fel először, hogy de jó lenne ha vegán borokat kapnának. Egy jó termelő hallgat a jövő szavára és átáll a teljes vegán technológiára. A borászati technológia során a hagyományos borászati eljárásoknál leggyakrabban a musttisztítás és derítés, valamint stabilizálás során- állati eredetű anyagokat használnak. Ilyen a kazein, albumin, tojásfehérje, vizahólyag, zselatin. A zselatint zöldborsóhéj kivonattal váltják ki, a derítés is növényi fehérjével zajlik. Semmivel sem drágább a csak növényi anyagokkal való borkészítés. Viszont pozitív diszkriminációban részesülhet a termelő, több partnert szerezhet magának. Már csak a borkészítés közben elpusztuló több ezer muslica lelkiüdvéért kell elmormolni egy imát. Itthon még kevés a vegánság, de a külföld (nyugat) már előrébb tart a jelenség.

IMG_20190902_130845

Kortyoltunk néhány bort is…

A rozéból még csak Néró 2019 hordóminta volt a poharunkban. Illatra még zárkózott volt, a zamatok már azért szépen ribizlis, epres-málnás felhangokban bontakoztak. A szín hihetetlen halvány elegáns volt, szokatlanul a fajta erőteljes árnyalataihoz képest.

Egyik kedvencünk volt a Generosa 2018-as, mely egy igen vibráló citrusos történet volt. Friss és elegáns, fűszeres és elég hosszú a bor a filigránságához képest.

Másik kedvencünk a Zöldveltelini 2018-as volt, amely már egy kis testtel is rendelkezett, zöldalmásan fűszeres eleganciával. Jóivású és harmonikus tétel, igyunk még egy pohárral.

 

Folyamatos fejlődésben a Gedeon Birtok

A családias hangulatú sajtótájékoztatón Pászti-Nagy Dóra, a Birtok kereskedelmi vezetője elmesélte milyen hosszú út vezetett idáig, és ez még koránt sem a vége, sőt. A feldolgozó technológiai fejlesztése már éppen lezajlott, ám egy új palackozósor beszerzése van folyamatban. Az idén elkészül az akár 80 fő befogadására is alkalmas kóstolóhelyiségük. Ezt a jövőben további ingatlanfejlesztések követik. A tájékoztatón elhangzott még egy a közeljövőben bevezetendő újdonság, ám ezt nem írjuk meg, hanem figyeljétek a Gedeon Birtokot, mert érdemes!

IMG_20190902_141933

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Kategória Bor