Már nem kell félned az egri Szépasszony-völgytől – Sőt, érdemes meglátogatni!

Változóban az egri Szépasszony-völgy, biztató fejlődés…

Nyulasi Gábriel István írása

200 feletti…

A Szépasszony-völgy Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. Ezért sem mindegy, hogy mi zajlik ezen a területen, ahol 1774-ben vájták az első borpincéket a riolit tufába. 

IMG_20190704_130443

Vége a cudar világnak

Szépasszony-völgy, micsoda költői név és bizony régebben alacsony nívójú, borturista-itatás szinonimájaként jelent meg a köztudatban. Rémtörténetek keringtek a helyről, ahol az igazi borrajongó itt meg sem áll, mert bizony egy pohár s a pokolra jut. Abban az alvilágban bármilyen bort rendelhet az ember, de azokban csak a borhibák változatosságában gyönyörködhet. Természetesen tisztelet a kivételnek, akik a nehéz időszakban is jó borokkal szolgálták ki a megfáradt vándorokat.

 

Ez volt régen, de mára bizony…

Az Egri Borműhely tagjai is érezték, hogy nincs ez rendjén, hiszen az amúgy jó adottságokkal rendelkező Szépasszony-völgyet, akár a borkultúra fellegvárává is lehetne alakítani. A folyamat megindult és a nevesebb borászatok is nyitnak egy pincét, borbárt, “dobozt” a helyszínen. Amikor már egy St. Andrea vagy egy Gál Tibor Pincészet is úgy érzi, hogy itt az idő a völgyben is megtelepedni, akkor bizony a dolgok jó irányba haladnak. 

 

Eger nyáron

“Ha július-augusztusban Eger felé vesszük az irányt egy hétvégére vagy akár egy hosszabb nyaralásra, akkor rengeteg látni- és felfedeznivaló vár ránk. A történelmi emlékek mellett ne hagyjuk ki az új lendületet kapó Szépasszony-völgyet sem, ahol az egymás mellett sorakozó pincékben a helyi borokat kóstolhatjuk.” – szól a sajtóanyag és ezzel teljesen egyet tudunk érteni…

Gál Tibor Dobozban
Gál Tibor Dobozban

Betértünk néhány pincébe és kortyoltunk ezt-azt…

A Gál Tibor Pincészet megajándékozta magát és a Szépasszony-völgyet egy ajándékdobozzal. Nagyon “fancy” lett a Doboz, ami egy prémium borbolt is egyben. Üveg és fa, modern, rajta a labirintus rajzolata, amely végigkíséri az elegáns palackokat. Nincs ez másképp a 2018-as Grand Rosé boron sem, rózsaszínű a nyolc körcikkelyes labirint és 1,5 literes duci magnum palack. Ez a rozé többnyaras élmény, jót tett neki a hordózás, fél év három éves fában. A kékfrankos szépen muzsikál vastag rozé, 14-es alkohol, ám a telt meggyes egyensúly gyorsan kortyolható. Gál Tibor Doboz

 

A Tóth Ferenc Pincészet hagyományos tufába vájt pincével rendelkezik. Több díjat is nyert a pince mostanában, illetve egy haladó szellemiségű arculatot is kialakítottak a címkevilágban. Innen is kívánunk Tóth Ferencnek még sok jó évjáratot 80. születésnapja alkalmából. A pincében egy könnyed 2018-as Egri Csillagot kóstoltunk, amely igazi szomjoltó, fröccs bornak (is) való. A leányka, királyleányka, olaszrizling, hárslevelű, ottonel muskotály összetétellel citrusok, fehér virágok, fehér húsú barack, behízelgő fűszeres illat, csipet édeskömény, kesernye és jó savak jönnek.  Tóth Ferenc Pincészet (46.)

Tóth Ferenc Pincészet
Tóth Ferenc Pincészet

Az 1600-as évek kezdetétől megvannak a szőlőművelés és borkészítés gyökerei a Petrény Családi Borászatnál. Sommás véleményük van a Szépasszony-völgyről:  “A Szépasszony völgy nem hely és nem lokáció – a Szépasszony völgy Eger maga. Ambíciója szerint a VÖLGY Eger keresztmetszete.” 2016-os Astra Egri Csillag Superior hárslevelű és chardonnay dominanciával rendelkezik, ezeken kívül még szürkebarát és olaszrizling alkotja a bort. 18 hónap fahordó nem múlik el nyomtalanul. Kicsit nehezebben nyílik a bor, tea, herba, hársvirág, lime, szép savak, harmonikus rétegek váltják egymást. Kerek történet, masszív alapokon.  Petrény Családi Borászat (47.) 

Petrény Winery

Petrény Winery

Ostorosék bevallottan mindenkire céloznak, bizony itt van édes vörös is. (Az Ostorosbor külön márkája a Soltész Családi Pincészet) Mert van rá igény, a lengyel turista is buzgón keresi ezeket az ízeket. A Bor(z)bárban természetesen díjnyertes száraz borokat is lehet kortyolni. Nem kicsi a vállalkozás: 170 hektár saját ültetvénnyel, valamint mintegy 200 hektárnyi kistulajdonosok birtokában lévő szőlőterület termését integrálják. A náluk kóstolt 2016-os Soltész Családi Pincészet Egri Bikavér Superior egy kékfrankos hangsúlyú (ez előírás is) cuvée, amelyben még ott a merlot, cabernet sauvignon és a cabernet franc. Kitűnő egyensúly, gyümölcsben a meggyesség dominál, a fa szinte tökéletesen integrált, ami miatt végtelenül bársonyos a korty. A cabernet fajták sem kaparásznak, hanem nyugodtan simulnak a textúrába. Kifejezetten jóivású bikavér, a savak is rendben vannak. Ostoros Bor(z)bár (33.)

Ostoros/Soltész Pincészet
Ostoros/Soltész Pincészet

A St. Andrea Borászatot nem nagyon kell bemutatni, nem véletlen, hogy a völgyben egy kedves helyet nyitottak. “Hazaérkezve (Olaszországból, ahol a gondolat fogant) vázoltam elképzeléseimet Édesapámnak, akinek rögtön eszébe jutott a Kedves bor és a Szárnyas csacsi valamint az ötlet, miszerint egy „Kedves helyet” lenne jó létrehozni a völgyben.” Lőrincz Bálint

Bizony kedves a hely és színvonalas is, jól közvetíti a “St. Andrea életérzést”, melyet átjár a hit, a szeretet és a jóra törekvés.  St. Andrea Borászat Hangács-dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2016. A Hangács dűlő igazán szép borokkal örvendezteti meg évről évre a rajongóit. Kiérezni belőle a pinot noir-t, egyedi a karakter, erős a hordó, kicsit kócos a szerkezet még, idő kell neki, kakukkfűvel, zöldfűszeres villanások, izmos a bor. Élvezzük, csak még várnunk kellene vele…Ezt írtam róla februárban, és most júliusban már kezd összeérni és kiegyensúlyozottá, gyümölcsösebbé válni a tétel. Kedves Wine Bistro (St. Andrea Borászat) (38.)

Ifj. Lőrincz Győrgy

Ifj. Lőrincz Győrgy

 

Érdemes tehát kilátogatni a megújuló, erőre kapó Szépasszony-völgybe, már más idők járnak. Azért vannak helyek ahol megállni látszik az idő, ám bőven van olyan pince ahol pezseg az élet. A pezsgésről tudósít az Egri Borműhely oldala az Egri Bor Most!

Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

Köszönjük a meghívást a Wineglass Communication csapatának!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )