Újra Tomolik és Fabro győzelem a VIII. Sillerfesztiválon!

2015. június 7. – Nyulasi Gábriel István

Négy ország, 51 településének 209 borát 61 bíró minősítette a sillerborok idei versenyében. Hagyományosan a paksi Sárgödör téren került sor a sillerek bírálatára, majd az azt követő fesztiválra. A Nagy aranyat Tomolik János bölcskei borász vitte haza. A legjobb Paksi Sillernek járó díjat, aranyérmet ezúttal is Kovács Sándor pincészete a Fabro Pince szerezte meg. Az ihatóbb Magyarországért kiemelten kezeli a méltatlanul háttérbe szorult sillerek sorsát!

Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Halat reggelire!

Ezúton is köszönjük a szervezőknek a többedszeri megtisztelő invitálást a versenyre. Jó érzés évjáratonként újra és újra nyomon követni az aktuális sillertermést. A regisztrációt követően az elmaradhatatlan pálinka és pogácsa után igyekeztünk a mindig frenetikus és utánozhatatlan Halreggelihez odaérni. Az asztalhoz leülve többféle hal szerepelt a dúsan megrakott tálakon, mind-mind frissen kirántva. Mennyei érzés végigenni az ízletes halak tárházát, kiváló alapozás a nagy munka előtt!

Az ember éppen megtörölte a halzsíros ujjait és már jött is a megnyitó. Mindenek előtt következett nemzeti imánk, a Magyar Himnusz közös, felemelő eléneklése. A megnyitón többek között köszöntőt mondott Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára is. Megjelentek a legfontosabb támogatók: Süli János polgármester, úgyis, mint fővédnök, és az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója, Hamvas István is, továbbá a város képviselő-testületének tagjai.

A borsajtó részéről rész vett ezúttal Szabó Edit is, akit először, mint a Vinoport szerkesztőjét mutattak be, majd helyesbítettek a Népszabadság TOP 100 boros kiadvány szerkesztőjére.

A verseny

Hatvanegy bíráló munkáját egy csúcsbírói testület támogatta: Dr. Pásti György a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetője, Tornai Tamás a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, dr. Bisztray György Dénes egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem szőlészeti tanszékének vezetője alkották. Sikerült is őket munka közben megörökíteni, éppen egy aranyérmes bort kóstol az ötös számú bizottságban a Tornai Tamás és dr. Bisztray György Dénes.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!


A bizottságban

A bizottságokban dolgozók között is szép számmal akadtak neves borászok, mint például Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend nagymestere, az ötös számú borbíráló bizottság elnöke. Ebben a bizottságban volt szerencsém személyesen bírálni, mint Az ihatóbb Magyarországért elnöke. Viniczay Sándor a Borászati Füzetek főszerkesztője a Magyar Borakadémia tagja is ebben a bizottságban bírált, akinek a jóvoltából jutottunk el a helyszínre.

A bizottságunkban mintegy 30 bor került bírálásra.  (A végletek) 4 bor aranyozódott be, illetve 2 bor minősége nem ütötte meg bírálható mércét. A színvonal kiegyensúlyozott volt, érződött az évjárati hatás, 2014 nem a nagy borok évjárataként fog az évkönyvekbe bekerülni. Érdemes kihangsúlyozni azt is, hogy a Sillernek sem az a feladata, hogy rozé könnyedségű, vagy vörösbor sűrűségű legyen. Valahol a kettő között kell megállnia és akkor valóban egy jolly joker lehet belőle a borok világában. A jelentős számú 2013-as évjáratú sillereknél meg kellett állapítanunk, hogy amíg a gazdák nem olyan technológiát alkalmaznak, ami az érlelhetőséget elősegíti, addig a korosodás nem annyira áll jól ennek a bortípusnak. Természetesen erre is találtunk ellenpéldákat, de nem ez a jellemző.

A Siller borverseny számokban

A 209 borból 25 aranyérem született, az idei versenyre 4 ország, 51 településének bora nevezett. A 2014-es versenyen a 189 tétel 43 településről érkezett. Tehát kimondhatjuk, hogy a nehézségek ellenére a verseny fejlődik.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A verseny méltó zárása a bográcsban készült Paksi Halászlé, amelyet többen a PH beállítása végett némi sörrel öblítettek le. Sajnos a díszvacsorán a Fabro Pincészetben, egyéb kötelezettségek miatt nem tudtunk részt venni.

A legjobbak

A legjobb Paksi Sillert, (2014-es Fabro Siller) még a verseny előtt volt szerencsém kóstolni tartálymintaként, már akkor lehetett érezni, hogy a bornak van jövője. Tavaly is megnyerték a legjobb Paksi Sillernek járó kitüntetést, ahogy a bölcskei Tomolik Pincészet is duplázott, idén is és tavaly is Nagy aranyat nyertek. Gratulálunk a győzteseknek és az ezúttal díjakat nem nyerő, résztvevő pincészeteknek, illetve kérjük a véleményformálókat és döntéshozókat a szőlő és borágazatban, hogy segítsék a Siller útját. Mert a Siller, és ezt nem győzzük hangsúlyozni, hogy a Siller többet érdemel!
(Ha tetszett a poszt, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )

Kategória Bor