Töretlen Tornai sikerek nemzetközi téren is

Győztünk, a Magyarok a legjobbak! Mindig megdobban a szívünk, ha nemzetünk borai aranyakkal térnek vissza a versenyekről.

Nyulasi Gábriel István írása

A Tornai Pincészet egy sajtótájékoztató keretében a Kóstolom Borbárban mutatta be a büszkeségeit. Régi barátunk, Mórocz Tamás borász szivélyes invitálását elfogadva vettünk részt a borkóstolón.

 

A pincészetről…

A Tornai Pincészetet mi is régóta ismerjük, múltjában és méretében is nagy. Tornai Endre cégalapító az egyik legrégebbi magánpincét 1946-ban egy kis pincével és hét tized hektárnyi szőlőterülettel alapította. Mára több mint 60 hektáros területen tevékenykednek az örökösök, elsősorban hagyományos somlói fajtákat termelnek, úgymint a Juhfark, Furmint, Olaszrizling és Hárslevelű. Emellett megtalálhatóak a repertoárban a Somlóra kevésbé jellemző fajták is, mint a Pinot gris vagy a Pinot blanc. Cikkünk a jubilumát ünneplő pincészetről: https://ihatobb.hu/tornai-pinceszet-70-ev-siker-jegyeben/

IMG_20190701_162421

Magyarországon egyedülálló…

Bemutatták többek között az International Wine Challenge-en a világ 150 legjobb bora között végzett, Trófea-díjas 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűt. 2015 óta a pincészet ezzel már 4 Trófea-díjat szerzett Londonban, ami Magyarországon egyedülálló, és a világban is ritkaságnak számító eredmény. 

 

Kicsit hálátlan szerepben volt Mórocz Tamás a pincészet vadonatúj borásza, mivel a díjnyertes borok mind-mind nem az ő keze alatt készültek. Ennek ellenére természetesen flottul mutatta be a borokat Tornai Tamással, a pincészet vezetőjével. (Március óta erősíti a pincészetet, ám régebbi borászati munkái bizakodásra adnak okot.)

 

Zenittel kezdtünk…

Mun-Dus Arany és MTA bora 2019 díjakkal büszkélkedik az igazán friss Friss Zenit 2018-as, mely citrusokkal, szőlővirágokkal, egressel, lendületes savakkal üdíti fel fogyasztóját. A végére még ebben az alapborban is találunk némi kesernyés, ásványos lecsengést. 

A második a sorban a Top Selection Grófi Juhfark 2017-es volt, díja az International Wine Challange Arany és Trófea 2019 ( a továbbiakban IWCH). Krémes ásványok, cirádás, gyönyörű savszerkezet, gigantikus beltartalommal. Hamisítatlan somlai bor, amely sűrű mint egy leves, réteges illat, vibráló és életerős. A Nagy Somlai Bor archetípusa, jó helyen van most, sós ásványrétegek nyílnak, pici bőr, húsleves, grapefruit, limebefőtt… Világbéke… 

Újabb IWCH Arany és Trófea 2019 díjak a Top Selection Grófi Hárslevelű 2017-től, mely most impozánsan hengerel. Ásványos hársfavirág, 15 feletti alkohol, 10-es cukor, elegáns és mégis testes. Szinte szétfeszítik a bort a paraméterei, törékeny egyensúly, kíváncsiak vagyunk, hogy állja majd az idő próbáját. 

Tornai Tamás
Tornai Tamás (háttérben Pintér Zsolt)

Furminttal mentünk tovább, de ez a nap nem a Top Selection Apátsági Furmint 2015-ös napja volt. (2016-ben szerzett díjakat a furmint) Fülledten és zártan indult, ez később se oldódott túlzottan. Sok szellőztetéssel nyílik lassan, olajos magvak, ásványos kesernye és a savak. Bízunk benne, hogy csak gyengébb napot fogott ki. 

Újra Juhfark Top Selection Grófi 2013-as. Fűszeres aranyló húsleves, szegfűszeg, csillagánizs, herbalitás, nedves bazalt, kandírozott grapefruit, passiógyümölcs. Nagy test, nagy élvezet. Komplex és intenzív gyönyörűség, nagy kedvenc! (Újabb IWCH Arany és Trófea 2016 díjak) 

A Top Selection Aranyhegy Juhfark 2011-es díjai 2013-ból: Prestige Reserve Arany, MTA bora, Bayer Arany. Már szépen lekerekedett, füst és kő, egy kis kovaköves érzés, leheletnyi animalitással. Harmonikus történet, tea és citrus, letisztult, nyugodt és érett. 

Végére maradt az édesség, Aranykönny 2015-ös, neki csak szerényen egy díja van 2017-ből, az Országos Borversenyen szerzett aranyat. Édes kövek, datolya, kajszi, egy igazán szép cukros egyensúly. A szó legnemesebb értelmében desszertbor. 

Nagy Annamária adminisztrátor és Mórocz Tamás borász
Nagy Annamária adminisztrátor és Mórocz Tamás borász

Negyedszerre a csúcson

Csúcsra jár a pincészet, az erőt ehhez a somló különleges terroirjából meríti. A somlói vulkanikus bor valóban egyedülálló bor, ezt a borsor is bizonyította bőven és most Mórocz Tamáson az új borászon a sor, hogy újabb díjnyertes borokkal öregbítse a Tornai Pincészet hírnevét. Gratulálunk a borokhoz és sok sikert kívánunk a további munkához!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

 

Kategória Bor