Tarjányi Pince – Mernek nagyot álmodni!

2015. április 14. – Nyulasi Gábriel István

Néha jó úgy elmenni egy kóstolóra, hogy meglepetés számunkra a kínálat. Jó játszani, mert a játék örömet okoz és fiatalon tartja a lelket. Az ihatóbb Magyarországért egy kis szűk szakértői csoportnak három nap alatt rántott össze egy ilyen kóstolót. A kiválasztott borászat az Egri Borvidéken tevékenykedő Tarjányi Pince volt. Tarjányi Bernadett lépett velünk kapcsolatba, a borász lánya, aki nem elég, hogy csinos és kedves, de még okos is és címkét is tud tervezni. Tarjányi Gyula a borász és tulajdonos mutatta be a tételeket a VinoPianoban, ahol a bor és a művészet találkozik. Nagyon fontos az NNP, az egész pincére kihatással van! Mi az? Olvasd el cikkünket!

Gyorsan rántottuk össze a kóstolócsapatot, és senkinek nem volt semmi elvárása. Igazából nekem sem, egyszer-kétszer futottam bele a pincészet boraiba, de akkor nem gyakoroltak rám mélyebb benyomást. Úgyhogy nulláról indultunk, a kóstolótársak természetesen ismerték egymást, és mint utóbb kiderült személyesen a borászt is.

Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

A VinoPiano egy idő óta a szívünk csücske, Vajas Balázs az intézmény vezetője, igazi borlelkes ember és rugalmasan gondolkozik, ha hirtelen borkóstoló helyszínre van szükség. A képzőművészeti alkotások és a borok szerencsésen kapcsolódnak egymáshoz a VinoPianoban. Az atmoszféra tehát elsőrangú és a fekvés is, mivel Buda szélén vagyunk, de Budapest közepén. Ugorjatok be egy pohár borra! cím: Bp., Gellért tér Bartók Béla út. 1. )

Visszatérve Bernadettre, jelenleg éppen borászati tanulmányokat folytat, úgyhogy azonkívül, amit otthon tanult azt tovább gyarapítja és hamarosan jobban is beleszól majd a borok alakulásába.

A Tarjányi birtok egy friss képződmény, maga a borász, Gyula sem foglalkozik régóta borokkal. Ám a hit és a kísérletező kedv, szorgalommal párosulva csodákra képes. Borászunk 2003-ban volt először egy komoly egri borkóstolón és utána 2008-ban már indultak is az évjáratok a Tarjányi birtokon. 12HA a birtokméret, melyet nem szándékoznak jelentősen növelni.

Rubin 2014

Elő a bubikkal, rögtön egy gyöngyöző tétel került a poharunkba. 2014-es és Rubin névre hallgató borocska 60% Pinot Noir és 40% Merlotból áll össze. Behízelgő tétel, már most nyári kedvenc, elegánsan jön a ribizli illatban, háttérben friss eper, jó a vonalvezetés. A bubiszerkezet tökéletes és tartós, ez nem az a bor, amivel egyik teremből a másikba lépve már a bubik hűlt helyét találnánk. Zamatban belendül, vibrál a sav és epervelő a csipkebogyóval játszik gyönyörűen.

Brill 2014

Félédes gyöngyözés, az ember azt hinné, hogy ez a piacos tétel a tömegeknek szóló élvezet. Igen is meg nem is, széles rétegeknek szólhat jó értelemben ez a 60% Cserszegi fűszeres és 40% Zenit házasítás. Nagyon bájos, hihetetlenül cukker! Egyensúlyban van, a cukortól nem lesz farnehéz, jól működik ez a friss mézes buborékba zárt napfény! Ebből rendelni kell, mert vinni fogják, mint a ….

Itt a sorban megjelenik az NNP… Hol? Hát a címkén bizony…

Mi az NNP?

Mindenkinek kellene, hogy legyen Padja! Milyen padja? Romantikus, naplementenéző, összebújós, csókolós, borozós és még lehetne folytatni… Szóval eláruljuk, hogy az NNP jelentése: Naplemente Néző Pad! Ami ott van a Tarjányi Pince közelében, igen, létezik, ott van, ki lehet rá ülni, amit javasolnak is. Természetesen nem egyedül, hanem minimum egy Szerelemmel és egy pohár Tarjányi Borral. A Pad meg van örökítve, vagyis szerves részét képezi a pincészet borospalackjainak, vagyis végigvonul a gyöngyöző boroktól felfelé az összes címkén.

Rajnai Rizling 2013 (Egri Fehér Classicus)

Erősen dong a donga, vagyis még a hordó az úr, érződik a jó alap a bor, vállas. Még túl fiatalon kóstoltuk előbb-utóbb integrálja ezt a famennyiséget. Van egy kis tannin is, ásványok és a nagy test még a fában. címke: Szarvas almát süt a tűznél és Róka koma fát hoz, a padon ott a pohár bor…

Egri Csillag 2013 (Superior)

A Csillag sem ragyog még teljes díszében, de rajta is érezni, hogy jó úton jár. A hőn áhított egyensúly itt már közelebb van. Karakteres a borunk, szép mandulásság, itt is dominál egy közepesnél robusztusabb test. Kicsit várunk ezzel a borral, biztos meghálálja… címke: Csillagokkal játszik a gyermek a másik gyermek még babakocsiból néz ki. (ez a gyarapodó családra utal)

Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Hárslevelű 2013 (Superior)

Az est egyik csúcspontja, igen vegyük már észre, hogy jók vagyunk Hársas játékban! Sőt a legjobbak, és ez a szőlőfajta is hungarikum! Kapott az anyag egy kis kőrishordózást is, amitől érdekesen fűszereződik a bor. Mézesség, hárs, pici kő, pici fa épp annyi amennyi a boldogsághoz kell. És ez a boldogság nemcsak harmonikus, hanem igen hosszú is, tehát a lecsengés sem sietődik el. címke: A Mézes mackó játszik a padon, kicsit gondolkodik, hársalkodik magában… Döngenek ott a méhek és a pohár bor a pad mellett.

Bikavér 2011

Ez a bársonyos bikavér forradalom! Bikánk nem köp tüzet és nem akar felöklelni tannin-szarvára. Selymesen gurul le a garaton – oh, matador itt ma nincs dolgod. Epres málnás, fűszeres jó bikuci. címke: Bikuci mosolyog a pad mellett, melyen ott a bor.

Turán 2012

Turán, a nagy közönség nem nézi bornak. Ha pohárba töltik, csak néz furán. Régen festőszőlő volt, de most már bátran kísérleteznek vele, és tud és tud! A korty meggyőző, szilvahús, végtelenségig érett fekete cseresznye, édeskés meleg karakter. Van benne pici nyersesség, de valószínű nem éli meg a bor, hogy tökéletesen megérjen, hamarabb el fog fogyni. címke: Látjátok a bogár maszatol…

Zárszónak a VinoPianoban egyöntetű volt a vélemény, hogy nagyon jó esténk volt. Felemelő társaság és kiváló borok! Mernek nagyot álmodni és szépen haladnak előre! Tarjányiék kérem, folytassák!