Rosalia, a 3 napos rozéfürdő!

Tehát Rosé és Pezsgő Ligetet mutat be nekünk 2016-ban a jövő héten, május 6-8-án a Budavári Borfesztivál csapata. Új helyszínen leszünk, Budapest, 14. kerület, Városliget, Vajdahunyadvár mögötti árnyas réten.

 

Szóval, bár igen-igen megszoktuk már a régi helyszínt, de most már a Ligetben fognak rozéba borulni még a pálmafák is! A sok fagy a hercehurcák után köszöntsük együtt a nyarat a Rosalián! A városligeti fák árnyékában sétálva ismerjük meg hazánk roséinak, pezsgő és habzó borainak ezer arcát. Gyere el, és válaszd ki idei kedvenc rosédat, pezsgődet! Rozézni kell! Lehet így ZÉvel is, attól még nem savanyodik meg a rozéfröccs az arcunkban, sőt!

A Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget nyitva tartása:

Május 6. péntek                             14-24 óra között

Május 7. szombat                           12-24 óra között

Május 8. vasárnap                          10-21 óra között

 DSC_0729

Bővebben…

Az 5. Rosalia új helyszínre költözik! Május 6-8. között a Városligetben, a Vajdahunyadvár mögött életre kel a park, megtelik pezsgéssel, jó kedvvel, szórakozással. Három napon át széles borkínálat, kiemelt rosé paletta, gyöngyöző és habzó borok, valamint pezsgők várják a borkedvelőket. A több mint 50 borász borai mellett a street food ételek széles kínálata is bemutatkozik. A Jazzy színpadon minden este koncert és éjszakába nyúló zene szórakoztatja a borozókat. Fellép az Intim Torna Illegál, a SuperStereo, és a Margaret Island. A záróráig mulatók szórakoztatásáról a Jazzy Rádió DJ-je és DJ Juhász Laci gondoskodik. Mindenki megtalálhatja számára legkedvesebb elfoglaltságot: a Liget Bora borértékelő játékkal a vendégek kiválaszthatják a tavasz legkedveltebb roséját. A Butlers Borkvíz Bárban borkultúrával kapcsolatos interaktív játékokat lehet kipróbálni, ha pedig csak heverészve borozgatnánk, akkor a hatalmas réten kiteríthetjük kedvenc pokrócunkat is. Egy kis szerencsével értékes, piknikezéshez gondosan összeállított Liget Kosarat lehet nyerni, vagy vásárolni a Rosaliát megelőzően. A nyárköszöntő borünnep kristály kóstolópoharai igazi meglepetést rejtenek: a Beszélő poharak feliratai mögött megbúvó „Rosalia horoszkópra” a helyszínen derül fény. A Rosalia ideális időtöltés a kisgyermekes családoknak is, hiszen számos program várja a legkisebbeket: lesz kézműveskedés, kenyérsütés, kürtőskalács készítés, arcfestés, és mini KRESZ pálya is.

Gasztronómia

A roséhoz, gyöngyöző és habzó borhoz, pezsgőhöz szinte bármilyen étel illik, amit szívesen fogyasztunk sétálás közben. A fénykorát élő „street food” irányzat változatos gasztronómiai kínálattal készül az idei Rosaliára is. Felfedezésre vár a bisztró konyha kínálata, sajtok és sonkák világa, a kemencés buci, kolbászkák kenyértölcsérben, lepénykenyérben kínált hazai felvágottak, Fish & Chips, bagel szendvicsek, vasalós lepény, különleges burgerek, kürtőskalács, bonbonok, csokoládés finomságok, macaronok, főzött fagylaltok, finom kávé.

 

Jazzy színpad

A Jazzy színpadon izgalmas zenei produkciók teremtenek jó hangulatot a borozgatáshoz. Május 6-án, pénteken 19.30 órakor Zilai Zoltán, a rendezvény igazgatója köszönti a vendégeket. Este 20 órakor fellép az Intim Torna Illegál. A hazai zenekarok legőrültebb rockját játszó banda olyan, mint osztriga a svédasztalon – igazgyöngy a javából. Pezsgő dallamok, karcos ének, és felfoghatóan mély üzenetek labdáznak a színpadon, amit a közönség fáradhatatlan tombolással dob vissza. A vulkanikus brigád bár hajlamos az újításokra, az életenergiát mindenhova magukkal cipelik és adnak egy pohárral bárkinek, aki szomjas a bólogatós beteljesülésre. A koncert után éjfélig a Jazzy DJ-je ígér fergeteges szórakozást: hangulatos háttérzene vagy bulira hívó funky, igény szerint minden megszólal.

DSC_0730

Szombat este 20 órától a SuperStereo lép fel.  A csapat rendhagyó felállásban játszik: Laskai Viktor a DJ pultnál kever és elektromos dobon dobol, Horváth István gitározik, Mendre János szintetizátoron és egyéb kütyükön „varázsol”, Darabos Dávid pedig az éneklés mellett néha gitározik is egy-egy dalban. Így egyfajta live zenével felturbózott speciális DJ szettet kapnak a koncertlátogatók. A fergeteges koncert után éjfélig Juhász Laci keveri a talpalávalót, a közönség hangulatához igazodva válogatva a legjobb zenéket.

Vasárnap 18 órától a Margaret Island lép színpadra. A banda története egy fonyódi múzeumban indult, sőt, akár az is benne volt a pakliban, hogy ott meg is áll. „A legelején nem úgy indultunk, hogy fesztiválokon lépünk majd fel, először csak egyetlen koncertet akartunk összehozni” – mondja Lábas Viki, akit egy tehetségkutatón ismert meg a zenekar másik két alapítója, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf. Ők azok a fiatalok, akik valami újnak számítóval próbálkoznak, mernek kommunikálni a közönségükkel, és egymásra mutogatás helyett hisznek az együttműködésben. A magyar népzenei ízzel kevert folk-popjukkal egyre több rajongót szereznek.

 

Liget Bora választás

Keressük 2016 tavaszának legkedveltebb roséját! Tavaly annyira népszerű volt a felhívás, hogy idén sem marad el: Liget Bora választás a Rosalián! 30 kiváló rosé verseng a kitüntető címért – van köztük csendes és buborékos is. Aki szeretne részt venni a szavazáson, nem kell mást tennie, mint a versenyben részt vevő rosék közül minél többet megkóstolni, majd a 3 legkedvesebb bort ízlés alapján rangsorolni. Minden nap az első 150 szavazó, aki a Liget Pont standjánál adja le szavazatát, egy Liget Budapest pincér dugóhúzót kap ajándékba, a többiek pedig egy Budapest Borfesztiválos cseppőrt. A szavazók között egy páros VinAgora Borgála belépőjegy is kisorsolásra kerül.

 

Butlers Borkvíz Bár

Az Rosalia elengedhetetlen része a Butlers lakberendezési üzlet által impozánsan kialakított interaktív sátor, ahol számtalan, borral kapcsolatos érdekesség található. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága segít abban, hogy egy kis kóstolást követően bárki meg tudja különböztetni a hibás bort az egészségestől. A sommelier képzések elengedhetetlen kellékei az illatfiolák, melyeket a Rosalián ki is lehet próbálni: a különböző illatokat megismerve fontos támpontot kaphatunk ahhoz, hogy milyen illlatjegyeket kell keresnünk rosé borok kóstolásakor. Egy szerencsekereket megforgatva ajándékokat is nyerhetnek az érdeklődők. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár különféle, a borkultúrához tartozó kvízekkel, ismertetőkkel, játékokkal várja a Rosalia látogatóit. Kipróbálhatják, mekkora súlyt kellett cipelni a gazdáknak a puttonyukban, kiderül többek között az is, hogy melyik bort milyen alakú pohárból illik fogyasztani, és aki mélyebben érdeklődik a szőlészet és a borászat iránt, az A magyar szőlő és bor Európában című kiállítást is végigjárhatja szakvezetéssel. A játékokon részt vehet bárki, aki rendelkezik egy Rosaliás kóstolópohárral.

DSC_0732

Liget Kosár

Egy tavaszi rétről, ligetről sok embernek eszébe jut, hogy milyen jó lenne kiteríteni egy plédet, leheveredni, és elkortyolgatni egy palack bort valakivel, aki kedves számára. A lehetőség adott, hiszen egy kis szerencsével bárki megnyerheti a 17.000 forint értékű piknik kosarak egyikét. A modern Liget Kosár mindent tartalmaz, amire egy piknikezéshez szükség lehet: két Rosaliás kóstolópoharat, egy palack provence-i stílusú, fahordós érlelésű Gróf Grassalkovich rosét a mátrai Nagygombos Pincészettől, 100% Gamay Noir szőlőfajtából, egy kiváló minőségű, Dúzsi logóval ellátott dugóhúzót, egy Borfesztiválos cseppfogót, Bolka Bonbon áfonyás pitét két személyre, sajtfalatkákat a SZEGA Markettől, egy divatos ŠKODA Superb napszemüveget, egy aktuális GoodFood Magazint tele receptekkel, gasztronómiai cikkekkel, valamint egy puha plédet. Akiknek nincs szerencséje, azok a Liget Kosarat korlátozott számban meg is vásárolhatják a rendezvény előtt.

 

 

Beszélő Poharak

 

Különleges és szórakoztató meglepetés várja az idei Rosalia vendégeit. A kóstoláshoz vásárolható Rosaliás kristálypoharak egy-egy jellegzetes feliratot rejtenek. A sors dönti el, hogy kinek mit üzen az a pohár, amihez előre láthatóan egész este szoros kapcsolat fogja fűzni. Hogy mit takarnak a sejtelmes üzenetek, kiderül a helyszínen fellapozható Rosalia katalógusból, vagy elolvasható a honlapon. Aki nem hisz a horoszkópokban, most próbára teheti a Rosalia Beszélő Poharainak varázserejét.

Gyerekeknek

A Rosalia Fesztivál ideális időtöltés a kisgyermekes családoknak, hiszen számos programmal várjuk a legkisebbeket is. A fesztiválon a gyerekek kipróbálhatják, milyen autót vezetni, közlekedni. A ŠKODA KRESZ Parkban felállított közlekedési táblák és elektromos kisautók mókás, de biztonságos szórakozást nyújtanak a kicsiknek. A gyermekmegőrzőként is működő Szittya Pita kenyérsütő játszóházban és a Kürtős Legenda műhelyében a dagasztás, sütés, kürtőskalács készítés fortélyait is megtanulhatják a gyerekek, a kifejezetten számukra készített kellékekkel berendezett mini konyhában. Vasárnap a Rosalia kézműves műhelyében óvónők segítségével készíthetnek a kicsik parafa dugóból játékokat, dísztárgyakat, kedves arcfestésekkel a gyerekek is igazi fesztiválozókká válhatnak. A rendezvény alatt a Városliget hatalmas füves területei, focipályái, bmx és roller pályája, játszóterei nyújtanak teljes kikapcsolódást a családok számára.

 

Belépés: ingyenes. Borkóstoláshoz 1000.- forintért kristály kóstolópohár vásárolandó. A rendezvény fizetőeszköze az 500.- forintért bérelhető és feltölthető Festipay fesztiválkártya, illetve ingyenesen használható az érintés nélküli MasterCard PayPass és VISA payWave bankkártya.

www.rosalia.hu