Quintessence 2023 – Tarolt az 1 Csepp Pálinka

A Quintessence Pálinka- és Párlatverseny az idén is hagyományosan Ongán került megrendezésre.

Idén Vietnámból is érkezett párlat

A hétvégén Debrecenben tartották a XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny ünnepélyes díjkiosztó gáláját, melyet Dr. Nagy István agárminiszter nyitott meg. A versenyre 1763 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és ez alkalommal először Vietnámból. Az ihatóbb Magyarországért is résztvett már párlatversenyen, élményeink 2022-ből: katt ide!

A Pálinka- és Párlatverseny nagydíjasai

Az abszolút győztes a legjobb kereskedelmi főzde, egyben az egész verseny győztese: 1 Csepp Pálinka Kft.
A verseny legjobb pálinkája, egyben a közönségdíjas pálinka: a Sáppusztai Pálinkafőzde – Piros Vilmoskörte
A verseny legjobb magán és bérfőzetett párlata: Szász Gábor – Orange Red kajszibarack
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb bérfőzdéje” Mámor Pálinkaház – Felsőzsolca
„QUINTESSENCE – 2022 legjobb bérfőzetője és főzdemestere”: Guba Krisztián és Nyilasi Béla
A verseny legjobb magánfőzője: Vass Csongor
A verseny legjobb női magánfőzője: Tóthné Varga Erzsébet
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb ongai pálinkája/párlata”: Sóvári Károly Fekete berkenye
A verseny legjobb értékelő/bíráló zsűritagja: Vértes Tibor


A verseny számokban – párlatstatisztika

Összes beérkezett minta: 1763 db, lebírált: 1754 (99,5 %), csúcs zsűrihez került 424 (24%), arany 266 (15 %), ezüst 490 (28 %), bronz 491 (28 %), kisebb hibákkal rendelkező: 306 (17 %), hibás 201 (11 %) minta. A kereskedelemben kapható minták közül 31 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 38 kategória győztes minta volt. 230 nevezőtől, 153 településről érkeztek a verseny tételek, 27 fős nemzetközi bíráló csapat értékelte a mintákat január 19‒21-én, Ongán!

Ongai Kulturális Egyesület fejlesztette ki a 100 pontos bíráló rendszert

Az értékelés a szervező Ongai Kulturális Egyesület által fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver segítségével történt. A tavalyi évhez képest még összetettebb értékelő elvekkel és struktúrával. A rendszer az eszközölt módosításokkal jól vizsgázott, jelentősen megkönnyítette a zsűri munkáját ‒ például a nagyaranyérmesek kiválasztását ‒, de a felelősség az értékelésnél továbbra a bírálókra hárult, ami nem könnyítette meg a lehető legobjektívebb értékelésre való törekvést. A bírálói munka elemzése is sokrétűbb lett, 14 területen mérték az értékelő-bírálók tevékenységét.

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )