Egri Bikavér En Primeur

Tavaly ősszel az Egri Borműhely meghívására Egri Bikavér En Primeur kóstolón vehettünk részt.

kóstolók

Nyulasi Gábriel István írása

Egri Bikavér En Primeur – Jó, de mi az? 

Mi az En Primeur kifejezés jelentése? A primőr árukról már mindenki hallott: Korai termésű, friss (gyümölcs, zöldség), amely a megszokott ideje előtt, még zsengén kerül piacra.

A borokkal kapcsolatban Bordeaux-ban jött divatba, hogy en primeur kóstolókat tartottak szakmailag a kereskedőknek, újságíróknak, gasztronak, stb. Itt fiatal borokat, hordómintákat kortyolt a publikum és ebben az állapotában már megjósolták a későbbi minőséget a jelenlévők. Illetve ami a legfontosabb, már meg is rendelték azokat (akár licitáltak is rájuk) előre, jóval a palackozás előtt. Ezt a tradiciót szeretné a fent említett kóstolóval az Egri Borműhely meghonosítani. Másrészt valóban izgalmas ezeket a “csikóborokat” kortyolni aztán később visszaemlékezni az élményekre.  

dr. Lőrincz György

Isteni ihlet

Márai Sándor gondolataival vezette be a kóstolót dr. Lőrincz György a  St.Andrea Szőlőbirtok borásza, az Egri Borút Egyesület elnöke, az Egri Borműhely Egyesület alapító tagja és még hosszan sorolhatnánk titulusait. Borkedvelő és bölcs írónk nemes gondolatai számára igen fontosak és lelkesítőek a közel ezeréves múlttal rendelkező Egri borvidék nagyságának megértésének szempontjából. Borászunk szavait áthatották a szeretet és az ihletett pillanatok érzelmi áramlatai. Mi az Egri Borvidék potenciálja? 

“Ezt a dombot megjelölte az Isten, mint a toscanai völgyet, ahol a chianti terem, mint Burgundia lankáit, mint a tokaji hegyoldalt. Van a világnak néhány ilyen pontja, ahol titokzatos szándékkal és eszközökkel, valami sajátos és egyéni készül.” Márai Sándor – Bikavér 

Egy csoda, hogy itt lehetnek ebben az időben, ez egy állomás az életükben. Hihetetlenül nagy dolog, hogy ismerkedhetnek ezzel az áldott földdel és itt borászkodhatnak. 

dr. Lőrincz György és dr. Gál Lajos

Talaj genetika a javából…

Dr. Gál Lajos, a Gál Lajos Pincészete borásza vette át a szót, aki az olaszrizling tudósa, egyetemi oktató. Szintén Márai Sándorral folytatta a megnyitót, aki 1943 karácsonya tájékán írta egy cikkben, hogy olyan a világ most mintha elhagyta volna az Isten. Kicsit hasonló a helyzet ma is, hiszen háború dúl Európában, de ez is el fog múlni egyszer, mint minden más. Lesznek és vannak is olyan emberek akik megértik az Egri dombok erejét. Sok-sok dűlős bor van most az Egri Borvidéken, de véletlenül sincsen település névvel ellátott bor. Miért van ez? Igazából a talaj genetikából kell kiindulni, alapvetően van a Nagy-Eged, amely tengeri mészköves üledék. Azonkívül van a többi egri bikavér terület, ezek mind-mind vulkáni eredetű riolit tufás képződmények. Ám nem mindegy, hogy milyen minőségű tufa és milyen mélyen van. A borvidék déli részein sokkal mélyebb termőrétegű (az erodáltság miatt), agyagban gazdag talajok vannak. A településhatárok nem követik a talaj genetikát, változatos rétegek húzódnak meg mindenütt, emiatt vetették el azt a gondolatot, hogy a borokon a települések nevei hangsúlyosan megjelenjenek. 

Bikavéres Angus Marhanyak, Gomba, Zeller – Macok

Dr. Gál Lajos a 2021-es évjáratról 

A vulkanikus tevékenység aranykora 20 millió esztendővel ezelőttre tehető. A vulkánok is sokfélék lehetnek ezért a talaj kémiai összetétele is változatossá vált. A bor aromatikáját leginkább ez a jelenség befolyásolja és még természetesen rengeteg tényező a szőlőfajtáktól a borkezelési technikákig. Az évjárat a már szokásosnak mondható enyhe téllel indult. Pici csapadék is volt, majd jött a hűvös április, ahol vesztettünk 2 celsius fokot. Az már 30 nappal szorozva 600 fok és májusban még 1 fokot, ezzel 900-as veszteség jött ki tavaszra. Később fakadt a szőlő és szerencsére a talajban volt még víz. A június már igen hektikusan alakult, két hét rekordmeleggel. Szeptemberre elég tanácstalanok voltak a szőlészek, ám varázsütésre pár nap alatt megtáltosodott a szőlő. Hirtelen érettek lettek a fehér és kékszőlők, sőt néhol már-már túlérettek. Volt aki 17,2-es alkohollal rendelkező merlot bort erjesztett ki. Most főleg ez az évjárat kerül a poharakba, tehát belekortyolhatunk a csodába. 

Bolyki Jani birtoka

Bolyki Jani birtoka egy csoda!

Bolykiék adták a rendezvény helyszínét, már többször is voltunk ebben varázsvilágban. A Bolykiék pincészete, az egri Losonczy-völgyben található, egy volt (már az 1400-as években is bányásztak itt) kőbánya területén. Jó vendéglátóként Jani végigkalauzolt minket a széles birtokon, ahol a tufába vájt rendezvénytermek különböző méretekben fogadják a vendégeket és a koncerteken a szabad levegőn akár több ezren is kiengedhetik a (bor)gőzt. Micsoda lehetőségek, egyszerre nagyívű és bohém szertelenséggel ölel át a több mint 600 éves kőbánya, amely jobb funkciót a mostaninál nem is találhatott volna. Jani még az elején őszintén közölte a vendégekkel, hogy ma már nem gondolja úgy, hogy a borversenyeknek nagy jelentősége lenne. Jani rengeteget dolgozott a pályája elején, akár kemény fizikai munkát is, (akácerdőt is kivágott és a fát feldolgozta) akkor még az izmok fent voltak. Ma már az aputestéért a család is felelős, hiszen öt gyerek várja haza és a reggeli bundáskenyér eltüntetését is bevállalja. Házigazdánk egyik tartályából egy szép gyümölcsös sauvignon blanc bort (2022) is mutatott nekünk. Bolyki Janiról szóltunk egy korábbi cikkünkben, sőt egy podcastünk is készült vele, katt: (cikk)ide és (hanganyag)ide

Bolyki Jani sauvignon blanc tartálymintát adagol

Wine and Dine – Egri bikavérek és világ kedvenc fogásai mesterkurzus

Az Egri BorMűhely egy kísérleti jellegű mesterkurzussal készült a legnagyobb örömünkre. Kilépve a hagyományos mesterkurzusok statikus kereteiből egy játékra invitálták a résztvevőket. Interaktívan minden egyes bor és étel párosítás után értékeltük annak sikerességét. Macsinka János séf (Macok Bisztró és Borbár) álmodta meg a menüsort a bikavérekhez. Vajon mihez passzol legjobban az egri bikavér, melyik étellel tud példásan együttműködni? 

Szuromi Superior BikavérSzuromi Misi kezében

Libafogás Szuromi Bikavérhez

Libarilette, gombafőzelékhez leginkább a  Szuromi Családi Birtok 2021-es Superior Bikavér hordómintája passzolt. Andornaktályán (a legdélebbi részen) termett a szőlő három dűlőből. Ügyelnek arra, hogy a se a savak se a tanninok ne kerekedjenek felül. Bársonyosan harmonikus és kékfrankos hangsúlyos házasítás a cél. A bor karaktere egyértelműen egy jóivású hipergyümölcsös bikavér, hűvös eleganciával, szilvás-meggyes fővonalakkal, az utóízben van némi hordófűszer, de nagyon minimálban. A bor szinte teljesen készen van, én már a kóstolón vittem volna haza egy kartonnal. Macsinka János kifejtette, hogy ezelőtt húsz-huszonöt évvel még gondot okozott volna a bikavérek kiválasztása az ételekhez, de most már a bőség zavarával küzdenek. A bikavéreket nehéz tipizálni, mert eléggé változatosak és széles skálán mozognak karakterben. A bikavérben párolt marhapofa egy stabil fogás ha ételpárosításról beszélünk, már a kezdetektől fogva étlapon van. A véres hurka is kiváló kísérője a bikavérnek, érdemes kipróbálni.  Kis fasírtban érkezett a libarilette és a vargánya főzelék sem hagyományos, hanem velouté vajjal kis krémességed adva. A fogás tetején egy kis savanyított áfonyával a frissességet a zöldhagyma fokozza.

Libarilette, gombafőzelék

Miniburger és a Juhász testvérek

Mini angus burger, karamellizált hagyma – A hagyma rész egy vörösboros karamellizált hagyma, frissítőnek egy kis petrezselyem majonéz, házi ketchuppal és házi sajttal. Mellé csicsóka chips édesburgonyával. A Juhász Testvérek Pincészete Egri Bikavér Prémium Selection 2019 vitte jobban a prímet az étel-bor párosításban, bár a másik bor sem maradt le túlságosan. Az összetétele 40% kékfrankos, 20% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 20% merlot. Szépen összeért a bor, selymesen elegáns. Szilvás meggyes hangsúly, finom savszerkezet, kerek tanninok. Van egy kis paprikás, rozmaringos díszítés is, közepesen telt, sima korty. 

Mini angus burger, karamellizált hagyma

Bükki sajtok és Kovács Nimród

A Faszenes bükki sajt is megvolt bolondítva vörösboros aszaltszilvával, hogy a sajtok még bikavér kompatibilisek legyenek. Egy kis birsalma a savak miatt, illetve egy pici dió, ami a hordófűszereket is jelképezheti. A hozzá illő bor a párosításban a Kovács Nimród Winery – Rhapsody Egri Bikavér 2018 – Az összetétel:  39% kékfrankos, 39% syrah, 12% pinot noir és 10% cabernet franc. Emelt szintű hordókezelés, ahogy azt a pincészettől megszokhattuk. Feketecseresznye, áfonya, kávé és csokoládé az orrban és ajakban egyaránt. A fa nem lóg ki, a tölgyes hordófűszer szépen segíti a harmóniát és az ételhez is jól illik. 

Faszenes bükki sajt

Még egy pár en primeur tétel a végére

Hihetetlen gyorsan eltelt az idő és a sajtóbusz már izzította a motorját. Még sok időt tudtunk volna eltölteni ezen a kiváló rendezvényen. Ezúton is köszönjük a meghívást a Wineglass Communication csapatának. Még pár kóstolás a végére.  A Juhász Testvérek Pincészete Egri Bikavér Prémium Selection 2021-es összetétele megegyezik a 2019-es társával: 40% kékfrankos, 20% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 20% merlot. Virgoncak a savak, kissé kócosak is, a tannin is még poros. Közepes testű meggyes karamellás versenyző, még egy kis érés jót fog tenni neki. Bolykiék 2021-es bikavére is még a finisben van, ki kell simulnia, de a savgerinc masszív, a szerkezet feszes, a gyümölcsöket kissé elfedi a fa, de ígéretes a sztori.

Thummerer Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2016

Thummererék egy bikavérparádét hoztak el a kóstolóra, 2021, 2018 és 2016 mind-mind emelt szintű cuvée. A Thummerer Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2016-os egy igazi nagyágyú. Összetétel: kékfrankos, cabernet franc, merlot, syrah, kadarka. Mindene nagy és komplex, testben, gyümölcsben, rétegekben, intenzitásban egyaránt kiváló. Gyönyörű palackérettség, gombás, feketeáfonyás, feketecseresznyés, kapucsínós, nagy, de nem robosztus. Markáns a tannin, de nem bántó, masszív alkohol, de nem lóg ki, ez a nagy test harmóniája. St. Andrea Nagy-Eged dűlő Grand Superior 2021-es kékfrankos, cabernet franc, merlot és syrah Nagy-Eged dűlőből. A 2017-es társa szintén Nagy-Eged dűlőből Grand Superior Egri Bikavér bor az a tétel amelyik 97 pontot elérve, Best in show díjat nyert és ezáltal bekerült a világ 50 legjobb bora közé. A 2021-es még hordóban (16 hónap 500 literes hordóban) izgalmas évjárat lesz ez is. Hűvösebb karakter, de elég izmos, még alakulóban, egy nagy ígéret!

Áldás St. Andrea

Egri Borműhely Egri Bikavér En Primeur kérem folytassa! 

Mindenképpen javasoljuk a folytatást! Jó volt kóstolni a “csikó bikavéreket” és hozzájuk az érettebb társaikat. Több évet kell ebből megismerni Egerben, átismételni és újra meg újra átélni ezt a bikavér érzést!

Előkészületek

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )