Új ruhában a Bolyki palackok! Megtudtuk az Ördöngős nyúl titkát.

Régóta ismerjük az egri Bolyki Pincészetet, a szálfatermetű borász mindig vidáman kínálja borait és ez a vidámság a címkevilágon is átjön… és mi van a címkék mögött még?

Nyulasi Gábriel István írása

a jani

azt mondja az Ördöngős nyúl az ember, aki túl sokat tudott. Alfred Hitchcock múltszázad felénél készült filmje előrevetíti a jelenséget, akit a népnyelv csak Janiként ismer, szerintem. (bolykipinceszet.hu) és a kis pincefüzetecske is ezzel kezdődik…

Ebben a két mondatban tökéletesen benne van mindaz, ami a címkéken megjelenik és jellemzi a Bolyki pincészetet.

 

Egy kellemes BOLYKI CUCC 2017 GYÖNGYÖZŐBORral indulunk a Palackban szervezett sajtótájékoztatón. Pici maradékcukor kerekíti a történetet, kellemes bubikban oldódik a királyleányka, hárslevelű és sauvignon blanc és teszi kerekké a házasítást. Savak, citrusok, bubik harmóniában, nem kell ezt túlgondolni mondta Janinak az Ördöngős nyúl és elugrabugrált a pince felé és az érzést Bunuel, Ég a lámpa filmjével azonosíthatjuk.

IMG_20180920_181436

Az egri borászat tényekben

Persze komolyra is tudják fordítani a szót. Bolyki Jani, aki 1974-es születésű már 2003 óta készíti hivatalosan a borokat. Az áttörést egy bordeaux-i borverseny ezüstérme hozta meg 2006-ban. A Birtokméret nagyjából 26 ha, a fontosabb dűlők: Nagy-Galagonyás, Fertő, Tibrik, Sík-Hegy, Marinka, Hajdú-hegy, Középbérc, Kerékkötő, Szóláti, Határrajáró. Szőlőfajták: kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, portugieser, blauburger, királyleányka, hárslevelű, sauvignon blanc, zweigelt, kadarka – Éves termelés: 120.000 palack

 

A kevesebb néha több…

Itt az idő, gondolta Bolyki Jani és több ötéves terven áthídaló programot hirdetett meg a pincéjében. A lényeg, hogy túl sok a borfajta, most 24 tétel számol a repertoár. Egy évtized alatt Jani szeretné negyedelni a kínálatát, vagyis mintegy féltucatra redukálni. Nem könnyű eldönteni, hogy mi maradjon vagy menjen a levesbe, de a nemzetközi helyzet is fokozódni látszik és Janiék külföldre is eljuttatnának megfelelő kartonszámmal bort. Tehát exportálni csak mennyiséget lehet 1-2 ezer palackkal nem állnak szóba az ember borászával.

 

Másodikra BOLYKI KIRÁLYLEÁNYKA 2017-esével ismerkedtünk közben Tóth Adrienn okosakat kérdezett Janitól és Gézától felváltva. Kicsi csillag(ánizs), grapefruit és lime jó savakkal és Janinak ezerszer inkább királyleányka, mint sima leányka. A fröccsaránya szerinte: 1dl bor és 3dl szóda rögtön jobban telik az élete.

IMG_20180920_165924

Mit keres egy viziló a zebra hátán?

Meg egyáltalán mi ez a sok állat, tacskók, gepárdok a mikróból, mosómedvék, no meg a nyulak… Ipacs Géza fantáziáját dicsérik az új címkék, (az előző generációt is ő jegyezte) aki a honi címketervezés kiemelkedő ikonja. Egyedi stílusát messziről megismered, az ő címkéi sosem fognak beolvadni a tömegbe. Minek is kellene unalmas címkéket tervezni? Nem kell komolykodni, vallja Géza, egy pince nem attól lesz komoly, hogy merev és decens az arculata. Természetesen a vidámság sem erény, címketervezőnk a kifinomultságban hisz, ez az amit díjaznak a fogyasztók. Jani egy darabig próbálta Gézát instruálni, aztán rájött, hogy elengedi a kezét és a történet működni fog. Nem szabad belenyúlni a történetbe, mert azt az Ördöngős nyúl sem szereti.

 

Bikavért is illik Egerből, tehát BOLYKI BIKAVÉR 2016. Fiatalos és kétfenekű a bikavér, játékos és fűszeres, de azért a test is ott van a szeren. Cseresznye, meggy és ribizli közepes a hordó, minden a helyén és virgonc a tétel a harmóniában. A végén finom grafitos lecsengés. Az Ördöngős nyúl kiásta magát a veremből, nem az a nyúl, aki adja, hanem aki állja. Mégsem üregi szonettet írt a cirkuszi kocsi a sárban.

Stella és Géza
Stella és Géza

a géza

“A hátcímke sokkal fontosabb annál, hogy unalmas borleírásokkal töltsük meg” – mondta közben Ipacs Géza és milyen igaza van, mert fehér szárnyashoz, közepes testtel, citrusok, és baráti beszélgetések mellé, szóval nem. Félre ezekkel a decens semmitmondásokkal, találjunk ki történeteket a hátcímkére, amelyek majdnem igaziak, sőt igazabbak lesznek a tényeknél, mert valóságosabbak. Ez a történet, ahogy Attilánk is üdvözölte 1937-ben Thomast: „Te jól tudod, a költő sose lódit: az igazat mondd, ne csak a valódit” – József Attila: Thomas Mann üdvözlése

 

Tacskók a réten, ugyanúgy mint régen. Többrétegű a történet és a rajz változás (második címkeverzió) után megváltozott a kontextus. Ez a BOLYKI ÉS BOLYKI BIKAVÉR SUPERIOR 2015 érezzük is a minőségi ugrást. Eper és bors, fekete erdei gyümölcsök, masszív a szesz, de bírja a test, sűrűszövésű komoly anyag. Alágyűrnék egy vaddisznót is, a savgerinc is nagyon penge és még van jó pár jó éve. Szóval van potenciál és van amikor előbb van meg a címke, aztán keresnek hozzá egy bort. Az Ördöngős nyúlnak is szokása volt, hogy eldobált csak úgy dolgokat, hogy keresni tudja őket. Mert szeretett keresni…

Sue, Laci, Hajni
Sue, Laci, Hajni

Egy kis kontraszt, mondja Géza, a hagyományos technikával rajzolt képek, ahol fél napig készül egy szép frizurájú bika, ellensúlyozza a szürreális képi világot. Ekkor kerül a poharainkba KÉKFRANKOS 2016-os MINTA, nagyon fiatal még, kócoska, erős a hordó rajta. Még várni kell vele, biztos meghálálja, mint a háttérben a meggyesség. Köszönjük a Wineglass communication meghívását, lehet bátrabban is, mint egy Ördöngős nyúl. 

Szerintünk a nyúl mögött Ipacs Géza van, vagy ő maga a nyúl?

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )