Őszi BorMozi zamata

Az Őszi BorMozi zamatát egy olasz vígjátékkal élveztük…

Őszi BorMozi habkönnyű olasszal

A sok elgondolkoztató, lélekboncoló, embertpróbáló bormozi után úgy gondoltuk, hogy a frissen vakációról, szabiról visszatérő vendégeinket tovább pihentetjük. Magyarán egy habkönnyű olasz vígjátékkal indítottuk az őszi idényt. Nem kell “agyalni”, nem kell a világot megváltani A tenger zamatával, Carlo Vanzina rendezésében. Milyen volt a világ kerek negyven esztendeje? Nem volt mobil, tablet, net, de voltak erkölcsösek és erkölcstelenek, puffogók és pattogók, nyersek és finomak, szépek és csúnyák és még néhány lazán felfestett szerep. Langymeleg a tenger, unatkozó fiatalok, álszent szülők és nem voltak “kötelező kvótás” karakterek. Ráérős történetvezetés,  semmi kapkodás, ahogy ez illik egy négy évtizedes olasz vígjátéktól, de a Bobby Solo, Adriano Celentano, Caterina Caselli, Ornella Vanoni slágerek átsegítettek ezeken a részeken. 

Karikahegy Pincészet Királyleányka 2022 (Balatonfüred-Csopak)

Őszi nyitás Karikaheggyel – tavasszal is ezzel kezdtünk.

Szasza és Vince vagyunk, a Karikahegy Pincészet megálmodói. A természet adta lehetőségeket kihasználva igyekszünk jobbnál jobb borokat készíteni Balatonfőkajáron.

Régóta tervezték már, hogy szüretelnek a főkajári Királyleánykájukból egyet. Ennek az ideje 2022-ben jött, el és hiába volt iszonyú szárazság és perzselő meleg, a szüretet sikerült tökéletes paraméterekkel lehozni. Karikahegy Pincészet Királyleányka 2022 (Balatonfüred-Csopak) Egy igazi habkönnyű citrusos korty, üde, friss egy kis virág, egy kis méz. Kellemes, ám határozott vibráló savkészlet. Igazi nyitó bor, nyár estéket vagy ebédeket is jól lehet indítani, bátrabbak és akik megtehetik a napot is ezzel kezdhetik. Az idő múlásával még kerekebb lett a bor! Podcast a Pincészettel

Hastag Neszmély Petőcz Pincészet 2022

Neszmélyről jön az egyik legjobb magyar közösségi fehér!

A Petőcz Pincészetről: Célunk, hogy megismertessük az egykor önálló ászári borvidék klasszikus borait minden hazai borkedvelővel. Olyan borokat készítünk, melyek visszaadják az ászári vidékre jellemző ízeket és zamatokat, pincészetünk és vendégházunk látogatóinknak pedig olyan kellemes élményt igyekszünk nyújtani, amely az elutazást követően is velük marad. Mi a #Neszmély? Egy két éves neszmélyi közösségi bor, bővebb infók: katt ide! (podcast) Végigkóstoltuk mind az öt tételt: BŐSZE PINCÉSZET – ÁSZÁR; HILLTOP BORÁSZAT – NESZMÉLY; KŐSZIKLÁS BORÁSZAT – DUNASZENTMIKLÓS; PETŐCZ PINCÉSZET – ÁSZÁR; SZIVEK PINCE – KESZTÖLC; KISBAKA CSALÁDI BORBIRTOK – DUNASZENTMIKLÓS, BAJ 

Hashtag Neszmély Petőcz Pincészet 2022 Öt fajtából készült a bor, alacsony az illatos fajta tartalom. Szépen megfelel a kívánalmaknak, egyszerre könnyed és friss, illetve ott van a test és a beltartalom is. A pontos összetétel::28% királyleányka, 28% rizlingszilváni, 22% chardonnay, 14% szürkebarát, 8% cserszegi fűszeres. Egy kis zöldalma, sok-sok citrus, kis fűszer, herbatea, mini ásvány, fehér virágok, jó savak és kerekség. Ilyen a Petőcz Pincészet 2022-es Hashtag Neszmélye

Gullinbursti a Balaton-Felvidékről 

Az Aranysörte Pincészet már szerepelt a BorMozi műsorán és akkor rajt-cél győzelmet aratott egy fantasztikus Sárfehérrel. A Pünkösdi BorMozira egy Sárgamuskotályt delegáltak.

Aranysörte Sárgamuskotály Násztánc 2021(Balaton-Felvidék) A sárgamuskotály egy nagyon feszes, citrusos vonulata. A hidegtűrő fajélesztő és a pektin kiszűrése megtette a hatását. Elegáns és könnyedén izmos sárgamusi, jól táncol az orrban és a szájban egyaránt! Egyensúlyos tétel, belépőszint a boros Rambo világába, mely évről-évre szebb dolgokat produkál. Jót tett az idő ennek a bornak is, jól kerekített ez a pár hónap plusz! Honnan az Aranysörte név? Eitre, a Mesterkovács, aki a Brokk és Loki közötti fogadás keretében egymaga kovácsolta Frey aranysörtéjű vadkanját, a Gullinburstet.

Aranysörte Sárgamuskotály Násztánc 2021(Balaton-Felvidék)

A Czemiczki pincészet, az őszi furmint még izmosabb!

„Mindezt tesszük a Tokaj-Hegyaljai hagyományok, tradíciók valamint a legújabb technológiák ötvözésével.”

Igazi családi pincészet, ahol a gyermekek is folytatják a bortermelést és tovább fejlesztik a kapacitásokat. Dűlőterületeik Tolcsván a Rány-, Csető-, Petrács- és Serédi-területeken találhatók.

Tokaji Furmint Czemiczki Pincészet 2018 (Tokaj-hegyalja, Petrács dűlő) Rövid tartályos erjesztést hat hónapnyi tölgyfahordós érlelés követte. Illatában jönnek a citrusok, körte, zöldalma, ásványok és a hordóból némi vanilia. Réteges ízvilág is egyben, lendületes, de közönségbarát savkészlet, az ásványok jól muzsikálnak érződik, hogy a palackos érlelés kerekíti az egyensúlyt. Az ásványosság még nagyobb erővel dübörög a borban, gratulálunk Adrienn, ez még jobban ott van a szeren. Még többet a pincészetről a rádióműsorunkban: Podcast a Pincészettel

Tokaji Furmint Czemiczki Pincészet 2018 (Tokaj-hegyalja, Petrács dűlő)

A film a 60-as éveket idézi

Hirtelen egy időugrással zárul a film, újra nyaralás és sokan ott vannak az egykori társaságból. Hiába telt el 20 esztendő van, aki nem változott, még most is elmorzsol egy bókot. Egyesek konszolidálódtak, családot alapítottak, mások még mindig csak a féktelen élvezetek hajszolását tartják szem előtt.  Mára nekem kicsit rosszabbul öregedő alkotássá vált a film, felfeslik a varrás néhány poénon. Azonban érezni rajta a potenciált, amellyel 1985-ben Magyarországon is nagy sikert aratott a film. Próbálkoztak, azon melegében (1983-ban le is forgatták) egy 2. résszel, amely nem tudta megismételni az első rész fergeteges sikerét. 

Villányi őszi amphorás élmények 

Bock József 1997-ben kapta meg az Év Bortermelője díjat. Bock Pincészet (Villány) Amforás rozé 2021 Hogyan készült ez a rozé? Az erjesztése tartályban és irányítottan. Az érlelése amphorában történt 3 hónap hosszan. Palackozás ideje 2022.06.14. Ez a bor nem tutti-frutti orgia, hanem vállas, hosszú távú örömök elé nézhetünk. Gyönyörű lazacot is megszégyenítő szín, kitöltve látszik, hogy masszívabb testű a rozénk.

Bock Pincészet (Villány) Amforás rozé 2021

Ez a rozé bizony több évet is kibír ezekkel paraméterekkel. Nemcsak kibírja, hanem szépen muzsikál a fogyasztó örömére. Az amphorás érlelés mikrooxidációja megtette a hatását, a pórusokon keresztül kommunikált a készülő bor. Elegancia és mélység, van többlet tartalom. Epres, citrusos, ribizlis jegyekkel az orrban és zamatban kiegészülve a grapefruit-os kesernyével. Megállja a helyét a bor a tartalmasabb rozék nem annyira széles piacán. Még mindig izmos a rozénk, hihetetlen, de igaz, talán most tetszett a legjobban. Az üvegdugós kiszerelés még elegánsabbá teszi a szemnek is a bort!

Szerencsés Borház Kunság 2021 Késői szüret Cserszegi 

Szerencsések voltunk Cserszegi késői szürettel!

Szerencsés Borház Kunság 2021 Késői szüret Cserszegi 

Ha a szőlőt gyermekként kezeled, megadva neki mindazt a törődést, ápolást, tudást, ami a fejlődéséhez kell, felnőttként ontani fogja neked csodás, harmonikus gyümölcseit, melyek borász kezébe kerülve, kincsként kerülnek majd asztalodra.”

A Cserszegi fűszerest 2019-ben telepitettuk, 2021 ben, az első termést szüreteltük, töppedt, túlérett állapotban, mely alapját adta a mazsolás ízvilágnak. A magas mustfok 24, adta a magasabb alkoholtartalmat, mely egy testesebb bor érzetét kelti. Nem hordózták, fél év pihentetés után palackba töltötték és azóta is abban érlelik. Első szűz szüret eredménye a 2021-es évük zászlóshajója lett. Édeskés, buja illat, kandiscukros cserszegi különkiadás, ízben halvány a cukorérzet inkább a savak játéka dominál. Érett szőlő, ami áthajlik a mazsolás vonalba, mindez fegyelmezetten, moderáltan. A túlzásoktól mentes, szinte száraz cserszegi késői szüret. Podcast a Pincészettel

Szekszárdról egy masszív rozé érkezett

“Mint minden évben, idén is elkészítettük a hat borból álló rozé válogatásunkat. Dúzsi Tamást nem véletlenül nevezik “Rozékirálynak” hiszen a kiváló vörösboraival is hírnevet szerzett szekszárdi borász már a kilencvenes évektől kezdve rendületlenül készíti jobbnál jobb rozé borait. Dúzsi Cabernet franc rozé 2021(Szekszárd) Ennél a tételnél az alkohol magasabbra lett pozicionálva és a test ehhez hozzáidomult, amelyhez az illatban és ízben jelentkező gyümölcsös jegyek remekül asszisztáltak. Érett cseresznye, málna és ribizli a gyümölcskavalkádból a jó savak mellé. Tűz és vulkán a szájban gyümölcsökkel kiegészülve izgalmas kombináció…A gyümölcsök kicsit fogyatkoztak, a rozé sokkal “borszerűbbé” vált, de ez nem vált hátrányára. Sőt, kifejezetten tetszetős vastag burkolatos, izmos textúrás téma lett belőle. Megosztotta a közönséget rendesen, sokan hibát kiáltottak és kiöntőért esdekeltek. 

A kiöntő: tölcséres, fröccsenést tompító kialakítással bíró hasas edény, az úri és konszolidált esetleg szakmai kóstolók kelléke, mely edényzetbe üríti a publikum az el nem fogyasztott bort)

SKR Cabernet franc Gobri Pince 2019 (Mátra)

SKR Gobri Gyöngyöstarján kincse

“A borász és a bor között fontos a harmónia.” Ludányi Gábor a GOBRI pince borásza, tulajdonosa. (Ő a Gobri vitéz, ez benne van a podcastünkben is) Vele is készítettünk interjút a rádióban, melyet itt hallgathatsz meg: katt ide! Ludányi Gábort a Vingarudium boros rendezvényen ismertük meg és a fehér SKR (zöldveltelini) ragadott meg a borai közül, aztán a rádióban a vörös SKR (cabernet franc) igézett meg minket. 

SKR Cabernet franc Gobri Pince 2019 (Mátra) Dús és sötét már a színe is sötét bíboros, sűrű bor és az illata a vastag, még mindig a zsíros földet idézi, húsos, érett gyümölcsökkel, feketeribizli, feketecseresznye, feketeáfonya tele élettel, fűszeresen, feszesen. Gömbölyű, érett tanninok az illatban tapasztaltak jönnek zamatban is, hosszú finis és egy kiváló jólihatósággal megspékelve. Gyönyörű bor lett a Gobri pince csúcsvöröse, a cabernet franc egy hihetetlen buja, de mégis jól moderált iskolapéldája a Mátrából. Podcast a Pincészettel

Az Őszi BorMozi nyertes bora

Gyorsan lepergett a film, így most több idő jutott a visszakortyolásra. A szavazatok alapján újra nyert a Karikahegy Pincészet bora, mondhatni rajt-cél győzelmet aratva. Gratulálunk!

Gratulálunk a közönségdíjas bornak:  Karikahegy Pincészet Királyleányka 2022 (Balatonfüred-Csopak)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )