Ősszel is Balaton 2

A Bor és Piac aktív, idén újra megszervezik az Ősszel is Balaton rendezvényt!

Az ihatóbb Magyarországért ❤️🥂💚

Ősszel Balatonalmádiban

A Balaton nemcsak nyáron jó, amikor megolvad a lángoson a trappista sajt. Jó pár esztendeje igyekeznek a Balatont kimozdítani az egynyári szezonból. A Balaton kerekeire négyévszakos gumikat raknak és egész évben jöhet a vendég a tópartra.

A Bor és Piac is ehhez a trendhez csatlakozott, bár az ősz még nem is annyira nehéz falat, inkább a téli berek benépesítése. A Bor és Piac az „Ősszel is Balaton 2” című projekt keretében egy balatoni borokat bemutató sétáló borkóstolót és mesterkurzust szervez november 4-én szombaton 15 és 21 óra között Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központban.


A projekt fő eseménye egy sétáló borkóstoló és mesterkurzus, ahol szezonon kívüli időpontban találkozhatnak a borkedvelők és bortermelők, valamint a szakma hazai és nemzetközi képviselői.

Ősszel 25 borászattal

A sétáló borkóstolón mintegy 25 kiállító borászat kínálatával ismerkedhetnek meg a vendégek, a termelők személyesen lesznek jelen a rendezvényen. A jegyvásárláshoz kérjük keresse fel a https://borespiac.hu weboldalt. Az első száz jelentkezőnek tudunk jegyet biztosítani a sétáló borkóstolóra, a mesterkurzusra 40 db jegy áll rendelkezésünkre.

A jegyárakról

Jegyárak a sétáló borkóstolóra: október 27-ig early bird jegyek: 5900 Ft, mesterkurzus: 4900 Ft. Október 28-tól sétáló borkóstoló: 7900 Ft, konferencia: 6900 Ft. Korlátozott számban november 4-én és a helyszínen is lehet jegyeket váltani: 9900 Ft-ért és 7900 Ft-ért a mesterkurzusra.
A helyszín kiválóan megközelíthető a Balatonalmádi vasútállomástól kb. 3-5 perc sétával, így az esemény végén vonattal is hazautazhatnak a látogatók.
A kiállító borászatok listája folyamatosan frissül, megtalálható a https://borespiac.hu weboldalon.

A szakmai konferencia és mesterkurzus programja:

16:00
köszöntő, Bozzai Zsófia, főszerkesztő
16:05 – 16:15
két kisfilm levetítése
16:15 – 16:30
„ez a magyarok tengere, Jó ízű étket ád fogasa, sigere…”


Előadó: Dr. Kovács Emőke, Balaton-kutató, történész
Érdekességek a balatoni gasztronómia és borászat történetéből
16:30- 16:50
Dűlőszelekció lehetőségei a Balaton körüli borvidékeken
Előadó: Dr. Pesti-Bodor Péter
A Balaton körüli borvidékek változatos ökológiai adottságai kiváló lehetőséget biztosítanak a dűlőszelektált borok készítéséhez. Az előadás során bemutatásra kerülnek a dűlőszelekció legfontosabb alapjai és a régióban alkalmazott kisebb földrajzi árujelzők rendeleti szabályozásának háttere.
16:50 – 17:20
„A rezisztens szőlőfajták gyakorlati tapasztalatai”
Előadó: Gyukli Krisztián
Előadás a Gyukli Pince három rezisztens szőlőfajtából készülő borának bemutatásán keresztül: Bio Hibernal 2023, Bio Füredgyöngye 2023, Bio Solaris 2022

16:50-17:05

Borfogyasztás félelmek nélkül

Előadó: Söptei Zsolt, Söptei Borászat

Miért fontos érett szőlőből bort készíteni? Avagy a szőlőszüret időpontjának ideális megválasztása és a bor érlelés játéka Söptei Zsolt szerint.


17:35 -17:50
A borturizmus fellendülése – Tornai Pince, Somló
Előadó: Tornai Tamás, Tornai Pince
Nagybirtok kategóriában a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győztese beszél a borturizmusban rejlő lehetőségekről, valamint bemutatja a pincészet emblematkus Olaszrizling borát
17:50 – 18:20
Felvidék: Felvidéki Olasz rizling termőhelyek és stílusok
Előadó: Geönczeöl Attila, borszakíró
Borsor:
Pivnica Čebovce, Csáb – Olasz rizling Andezit 2022
Bóna Winery, Bátorkeszi – Olasz rizling 2020
Geönczeöl Attila, Garamkövesd – Orange 2022 (Olasz rizling)
A rendezvény időpontja: 2023. november 4. 15.00- 21.00
Helyszín: Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

sajtóanyag alapján (x)