Milyenek az újborok 2015-ben a Dél-Balatonon?

2015. november 23. – Rattner Réka –

A Dél-balatoni Borút Egyesület ismét megtartotta a már hagyománnyá vált újbor kóstolóját, immáron negyedik alkalommal, mintegy húsz borászat részvételével. A rendezvény fő céljaként tűzte ki magának a régió népszerűsítését, borain túl gasztronómiai és kulturális adottságait is szeretné minél szélesebb körrel megismertetni, emellett pedig egész évben kínál kikapcsolódási lehetőségeket a térségbe látogatók számára – mondta el beszédében Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Hegyközségi Tanács elnöke. Gádor Dénes a Borút Egyesület elnöke kiemelt fontosságú feladatnak tartja, hogy a helyi vendéglátás igénybevétele során a vendégek a helyben előállított termékekkel, így balatoni borokkal találkozzanak elsősorban.

A pazar helyszínt a Kristinus Borbirtok (korábban Ax&Ax Borászat) biztosította, az impozáns borászat megújulásának apropóján. Florian Zaruba a borászat ügyvezetője köszöntőbeszédében a közösségi szerepvállalás fontosságáról beszélt, amiben kulcsszerepet szán a borászatnak otthont adó komplexumnak, amely bormúzeumon, rendezvény- és mozitermeken, valamint egy színvonalas fine dining éttermen túl még további meglepetéseket tartogat jövendőbeli vendégei számára. Az arculatváltással egy a korábbinál szélesebb fogyasztói csoportot kívánnak elérni, így több árfekvésben is találhatunk majd Kristinus borokat a borkereskedők polcain.

Újborkóstoló lévén sok-sok roséval és könnyű fehérborokkal találkozhattunk, amelyeknek döntő többsége a nevéhez hűen még igencsak új volt, ennél fogva kissé nyers, zabolátlan, amelyek majd néhány hetes palackos létet követően kisimulnak, lenyugszanak, hogy aztán legszebb oldalukat mutassák meg a friss, gyümölcsös stílusú borok kedvelőinek.

Az Országh Pince idei Királyleánykája valódi hétköznapi bor, amit bármikor szívesen elkortyolunk a vacsora mellé egy hosszú nap után. Határozott savak, visszafogott citrusos aromavilág és üdeség jellemzi.

A Hujber Pince új Chardonnay-ja hordómintaként ugrott a palackba, így savai még harapósabbak voltak a kelleténél, időre van szüksége mire egy kerek egésszé érik. Aromái és savtartalma azonban mindenképp ígéretes tétellé teszik. Addig is míg ő beérik, jó szívvel javaslom a borászat Roséját, ami kitörő tuttifrutti aromáival garantáltan elvarázsolja a gyümölcsösséget szerető borivókat.

A balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok legújabb Sauvignon Blanc-ja igazi vegetalitást és ropogós savakat rejt, már most mindent tud, amit ettől a fajtától elvárunk. Tiszta, üde ízvilág, amit finom ásványosság tesz még komplexebbé.

A Fáncsi hegyi Pince egy igazán szép Zöld Veltelinivel érkezett, melyet művésznevén Zöldbornak neveznek – a zöldalmás, vegetális jegyek mellett határozott fehérborsos fűszerességgel egészült ki, ami a korty végén érződött ki igazán. Frissességét savain túl egy kis CO2 is erősíti. Alacsony alkoholtartalmánál fogva könnyű, jóivású tétel, közepes hosszúságú utóízzel. A pince idei Pinot Gris-je kellemes gyümölcsössége mellett szép, kerekedő savakkal büszkélkedhet és mindezt halvány rózsaszínben teszi. Ez a szürkebarát jellegzetessége: fehérszőlő létére kékes-lilás héja van, ami egy leheletnyi színt ad a bornak.

A Buzás Pince egy igazán kellemes meglepetése volt ennek a napnak. Elsőként egy szép, fajtajelleges Olaszrizlinghez volt szerencsém, amit aztán egy cuvée követett Királyleányka-Chardonnay házasításából. A két szőlő együtt erjedt. Visszafogott, érett, sárgahúsú gyümölcsös-virágos aromákkal indít, majd ásványossággal zár. Határozott savakkal bír, ami jól érlelhetővé teszi, így lesz ideje összeérni. Az idei Merlot-Kékfrankos Rosé is remekül sikerült, erdei- és bogyós gyümölcsök, szamóca köszön vissza, finom savakkal, simogató alkohollal – egyensúlyos tétel, közepes lecsengéssel.

Vendéglátónk a Kristinus Borbirtok is bemutatta újborait, egy illatos, ropogós savú, egyensúlyos Irsai Olivért és egy intenzíven gyümölcsös, a magasabb alkohol miatt a rosék között testesebbnek számító és némi glicerinédességgel bíró Kékfrankos-Pinot Noir Rosé-t. Egy korábbi tétel is bekerült a sorba, ami ugyan nem újbor, de a borászat kínálatában mostantól fog szerepelni: ez a 2012-es Sas névre hallgató Bordeaux blend – tölgyfahordós érlelésű Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc házasítása, reduktív stílusban érlelt Merlot-val. Illatában szilva, feketecseresznye, feketeribizli jelenik meg, kellemes fűszerekkel (szegfűbors, vanília) kiegészülve, étcsokoládés jegyekkel fokozva komplexitását. Tanninja érett, tökéletesen integrált, komoly teste ellenére nem lomha, a korty gördülékeny – utóíze hosszú. Kifejezetten élvezetes tétel.

Bár eddig is tudtuk, hogy a Balaton déli részére is érdemes ellátogatni, de a nap végére mi magunk is a régió szószólóinak éreztük magunkat. Annyi kellemes meglepetés ért egy nap alatt, amit minél több emberrel szerettünk volna megosztani. A borokon túl érdemes figyelmet fordítani az emberekre, akik a nedűk felett bábáskodnak, akik ennek a borrégiónak a sikereiért végzik nap, mint nap áldozatos munkájukat – nem véletlen, hogy idáig háromszor nyerte el dél-balatoni borász az Év Bortermelője díjat. Itt az ideje, hogy a szakma után a borbarátok is felfedezzék maguknak ezt a mesés vidéket!

További információ az alábbi linken található: delbalatonibor.hu

Kategória Bor