Képek és borok – Szipál Martinnal a magyar kultúra napján

2015. január 23. – Nyulasi Gábriel István –

Hihetetlen tömeget mozgatott meg az Ingyenes Fotóelőadások a magyar kultúra napján január 22-én az Erzsébetligeti Színházban. Kelkó Nikivel, az esemény főszervezőjével, nagy izgalommal készültünk a rendezvényre. Az apropó Szipál Martin kiállításának megnyitója és előadása volt. Hiába a Mester tömegeket tud vonzani és mi Az ihatóbb Magyarországért segítségével három pincészetet hoztunk el a fotográfiák közé: Anonym Pince – Etyek, Linbrunn Pincészet – Villány, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pincészet – Balatonföldvár.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

A megnyitó

A magyar kultúra napján gyűltünk össze, amely véleményünk szerint a magyar borkultúra napja is egyben. Szász József a XVI. kerületi Önkormányzat alpolgármestere köszöntötte Szipál Martint és a megjelenteket. Szabó Csilla, Corvin Művelődési Ház- Erzsébetligeti Színház igazgatója örömmel jelentette be, hogy az intézmény megkapta a legmagasabb kitüntetést a „Közművelődési Minőség Díjat”. Ezt az elismerést évente egy intézmény kaphatja meg.

Medveczky Ilona, (táncosnő, színésznő, díva, érdemes művész) is megjelent a kiállítás megnyitóján, akit látható meghatottsággal ajándékozott meg Szipál Martin egy a művésznőről készült portréval.

Martin szokás szerint egy pohárka vörösborral ünnepelt és megkezdődött a borok kóstoltatása. A pincészetek képviselői alig győzték tölteni a bort a megnyitó vendégeinek: Szövényi ÁronAnonym Pince, Etyek; Kertész KatinkaLinbrunn Pincészet, Villány; Podmanicky PéterPodmaniczky Szőlőbirtok és Pincészet, Balatonföldvár

Az előadás

Egy óra kóstoltatás után átvonultunk Martinnal és a pincészetek képviselőivel a színpadra. Szívesen tettük volna a borászok számára is interaktívabbá az előadást, de Szipál Martin a rövid bemutatkozások után rögtön elkezdte kétórás szünetmentes kurzusát. Igazi VIP helyem volt, hiszen a Mestertől közvetlenül mellette ülve a színpadon hallottam lenyűgöző történeteit és közben jó borokat kortyoltunk. Egy jó előadás és egy jó bor bizony gondolatok egész sorozatát tudja az emberben elindítani. Az Anonym Pince borát kortyoltuk először a színpadon a találó nevű,(a borász ikreiről kapta a nevét) „Egyből Kettő”friss, ropogós hamisítatlan etyeki nedű a 2014-es évjáratból.

Geometria

Martin fáradhatatlanul magyarázta a lelkes közönségnek képei eredetét és azokon keresztül oktatott. Az alapoktól kezdte és az állványos képkészítést kihangsúlyozta, mondván kézből nem lehet igazán jól dolgozni. Az igazi fényképész a festőművészek rokona és egy festő is mindig állványról dolgozik. Kifejtette számára a nagyon fontos formavilági egyensúlyokat. A háromszögek, a félkörívek megjelenését több sorozat képen keresztül illusztrálta. A geometrikus térlátást, mint a jó képkészítés egyik alapvetését vezette fel. A háromszögelések kompozíciói után áttért az aranymetszésre.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

A háromszögelések Kertész Katinkának a Linbrunn Pincészet vezetőjének is beugrottak, méghozzá a pincékben pihenő hordók gúla alakú tárolásáról.

A természet geometrikus formák halmaza, minden leírható matematikával és a fényképésznek természetességre kell törekednie. A jó fénykép „formadús” ez adja a dinamikáját.

Egy jó bor is dús tud lenni, az „ízképletek” aranymetszése jelenik meg bennük és olyan komplexitást tud produkálni akár a Podmaniczky Pincészet Rajnai Rizlingje 2013-ból, a színpadon is kortyoltunk belőle és élveztük a rétegeit.

A portré

A portré illusztrációk plasztikusan mutatták be a Mester munkamódszerét, melyben a világítással, a haj és az arc beállításával, mennyivel többet ki lehet hozni a modellekből. A legfontosabb mégis az művész és a modell közötti kapcsolat, vagyis a rendezés. A megfelelő beállítás, az instruálás a már szinte pszichológusi magasságba emelkedő kommunikáció. Ahogy a Mester emlegette, „A DUMA”.

Egy ideges modellről nem lehet jó képet készíteni, Martin meg is kérdezte a közönséget, hogy hány nevető arcú portrét láttak az életművében. Nem sokat, a mosolyra fakasztást csak a lefényképezhetetlenül nyugtalan modelleknél alkalmazta. A jó portréképeken a modellek úgy néznek a kamerába, mint a hősök: nyíltan, tisztán, áthatóan. Olyan szuggesztív tekintetet kell kicsiholni az alanyból, ami aztán vonzza a kép későbbi szemlélőit.

Előadás közben a színpadon sok párhuzam eszembe jutott a borkészítés és a fényképezés között. Mindkettőnek alapja az egyensúly (külső, belső egyaránt), oda kell figyelni, és ha sikerül az eredmény harmóniát ad.

Martin sziporkázott a zsúfolásig telt teremben igazi jutalomjáték volt ez, a két lábon járó Fotótörténelemtől. Két óra szünetmentes előadás után, még volt idő röviden megköszönni a lehetőséget, a részvételt a borászoknak és Martinnak a fantasztikus produkcióját. Illetve még megemlíteni a fotópályázatot, melyet ezen a napon hirdettünk meg oldalunkon! klikk: ORSZÁGOS FOTÓPÁLYÁZAT

Ahogy bor tulajdonképpen vízbe zárt napfény, a fénykép ugyanúgy rabul ejti a fényt. A bor leginkább az orrunkat és nyelvünket kényezteti, míg egy fotó a szemünkön keresztül varázsol el. A végén minden az agyban, a lélekben dől el, ott érzi meg az ember a jó kép és a jó bor örömét. Ezen az estén mindenki jól járt, a képek és a borok rajongói egyaránt.
(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )